Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 15.01 - 21.01

Всичко за Астения, състоянието на тежка физическата умора с психологически причини

Астенията, коварният партньор. 

Health преди 3 месеца

Астения – как да я разпознаем и какви мерки да вземем?

Комбинацията от липса на енергия и силна умора си има име: астения. Разстройство, което се проявява физически, но което е тясно свързано с психическото здраве. „Астенията е състояние на изключителна умора, което пресича различни области на психологическо страдание. Може да е свързано с депресия, тревожно разстройство или временна остра стресова ситуация като бърнаут. Астенията не е диагностичен етикет, но е симптом“, обяснява д-р Андреа Боти, психолог и психотерапевт, който приема пациенти в клиника в Милано и онлайн и е известен в Instagram като @psicoexplorer.

Какви са симптомите на психологическата астения?

Астенията не е обикновена умора. С различна интензивност тя надхвърля чувството за отпадналост или недоспалост. Както обяснява д-р Боти: «Астения се проявява с чувство на слабост, с постоянно желание за сън и силна ленивост. Това води до липса на всякаква енергия дори за изпълняването на най-банални неща, като грижа за себе си или готвене. Този спад в мотивацията често е придружен от мозъчна мъгла, т.е. трудност при поставянето на мислите в ред и от чувство на дереализация, което не позволява на човек да разпознае емоциите си, причинявайки прекъсване на връзката с тялото или с умствените процеси - сякаш наблюдавате живота си отвън."

Основните симптоми на психо-физическа астения са:

• Силна умора
• Липса на мотивация
• Мозъчна мъгла, т.е. неспособност за създаване на умствен ред
• Дереализация, която включва чувството на откъснатост от себе си или от околната среда

Как да различим астенията от обикновената умора?

Симптомите на астения са общи за много патологии: «Необходимо е да се разграничат психопатологичните състояния, които попадат в диагностичната рамка с пълни диагнози, например депресия, и субклиничните ситуации, при които няма истинска диагноза и симптомите на астения са в по-лека форма“, продължава Боти. „Всъщност може да се проследи до временни стресови фактори, например тежка загуба.“

Как да излекуваме астенията?

Започваме от тялото, за да стигнем до психологическо разпознаване на себе си. „На първо място, добра идея е да проверите дали астенията не е причинена от друг физически проблем като направите кръвни изследвания. Когато се изключат други патологии, вниманието се концентрира върху психологическата сфера. Не винаги е лесно, често сме склонни да избягаме от себе си, но задаването на въпроси може да бъде полезно. Запитайте се: „Случи ли се нещо? Какво се опитва да ми каже тялото ми?“ Нека помним, че астенията е сигнал, който тялото изпраща, за да комуникира, че е безсилно пред цяла поредица от житейски ситуации, на които няма достатъчно ресурси да реагира.", обяснява Боти.

Добри навици, които да приложим

Когато астенията не е придружена от ясна диагноза, пътят напред включва прилагане на дейности, които помагат на тялото да отдели серотонин и допамин - хормоните, които влияят положително на настроението. „Препоръчвам да култивирате практики, които ви насърчават да излезете от вкъщи и да се борите с изолацията. Освен това, движението, излагането на естествена светлина и дихателните упражнения увеличават производството на серотонин.

Диалогът с близки хора също е важен за възстановяване на мотивацията. Ако това не е достатъчно, можете да се обърнете към специалист за изследване на наличието на депресивно клинично състояние. Сред показателите, които трябва да се вземат предвид, са качеството на съня, нередовното хранене, намаленото либидо и неспособността за култивиране на емоционални взаимоотношения. В този случай медицинската процедура, която трябва да се следва, ще бъде различна.", завършва Боти.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.