Следва

Берлинале 2024: протести, политически речи и Килиан Мърфи в откриващия филм

Жанна Кадирова: ТРЕВОГА

Изложбата на украинската артистка ще е в Чешки център София от 20.02.2024 г. до 28.02.2024 г.

Events преди 2 месеца

Проектът на украинската артистка Жанна Кадирова съдържа две нейни изложби - "Тревога" и „Паляниця“ и два документални филма. На откриването, на 20 февруари, ще прозвучи и музикалният пърформанс на саксофониста Ярослав Кмитко. Проектът се реализира от Посолството на Чешката република в София, Посолството на Украйна в Република България и Чешкия център в София. В организацията на събитието участва и украинският художник Федир Александрович.

Събитието е част от програма за подкрепа на Украйна в борбата й срещу руската агресия.

Проектът „Тревога“ е посветен на всички украинци, които са напуснали Украйна или продължават да живеят там. Състоянието на заплаха за собствения си живот или живота на близките се е превърнало в постоянно и вездесъщо от началото на пълномащабната инвазия. Изложбата представя проекти, създадени през първите три месеца на войната, когато киивските художници Жанна Кадирова и Денис Рубан живеят като принудителни преселници в село Березово, Закарпатска област, близо до границата с Унгария. Появата на тези произведения се дължи на обстановката в планинското село, природата и битовите традиции.

Проектът „Паляниця“ е речен камък, нарязан като хляб, открит е на река Рика, която тече през Березово. Думата „Паляниця“ (бълг. „Питка“) означава празничен хляб. С такъв хляб се посрещат гостите и се канят в къщата. В началото на пълномащабната инвазия тази дума служеше като парола, руските диверсанти не могат да я произнесат и благодарение на нея бяха разкрити много вражески разузнавателни групи.

В изложбата ще бъде представен и документален филм на киивския режисьор Иван Сауткин, който документира процеса на създаване на „Паляници“ и откриването на първата изложба в къщата, в която са живели художниците, което се състоя на 26 март 2022 г. Къщата с номер 777 се превърна в местен център за съвременно изкуство, където Жанна организира изложбени проекти и видео прожекции за местните жители и приятели на бежанци. Част от къщата е служила като работилница, където Денис е нарязвал камъка. Изложбата включва и колекция от документални записи за публичните събития, състояли се в сградата.

Пет творби от поредицата „Тревога“ също бяха показани за първи път в изложба в тази къща. Творбите са създадени от традиционни бродирани картини, които обикновено са украсявали къщите в този регион. Към ръчно изработените сюжети за весели хора, животни и красотата на природата с помощта на бродираща машина е добавен надпис „Въздушна тревога“. В резултат на това смисълът на текстовото съобщение влиза в конфликт със сюжета на старинното изображение, като напълно променя смисъла си. За да се работи по този проект, бяха събрани картини от местните жители.

Жанна Кадирова е родена през 1981 г. в Бровари , Киевска област, Украйна, където в момента живее и работи. Член е на група "REP" (Revolution Experimental Space). След като завършва Държавното художествено училище „Тарас Шевченко“ през 1999 г., тя получава наградата „Казимир Малевич“ и Голямата награда на „Киевски скулптурен проект“ (и двете през 2012 г.). Получава също и Специалната награда (2011), Основната награда (2013) и Специалната награда - Future Generation International (2014), всички от PinchukArtCentre. Всички нейни последни проекти са специфични за съответното място, включително инсталацията на открито ­ в планините Семеринг (Австрия), постоянната скулптура в село Толфа (Италия) и скулптурният проект за Международния скулптурен проект (JISP) в Шанхай (Китай).

Участвала е в множество международни изложби, включително 58-ото, 56-ото (международни проекти) и 55-ото (украински Pavillion) Венецианско биенале, Биеналето в Киев 2017 г. и „ CrackUpCrackDown “, 33-ото биенале на графичните изкуства в Любляна, Словения. Нейни творби са показвани на национално и международно ниво, включително изложби ­в Център Помпиду, Palais Tokyo; La Kunsthalle Mulhouse (Франция), Konstruuj Innsbruck (Австрия) Ludwig Museum, Будапеща (Унгария), Музей на модерното изкуство, Замъкът Уяздовски, Варшава (Полша), Spinnerei Лайпциг, Бадишер Kunstverein , Карлсруе, DAAD, Zimmerstrabe , Берлин (Германия), Националния съюз на кубинските архитекти и строителни инженери, Хавана (Куба), Сара Хилден музей, Тампере (Финландия), Лвовски общински арт център, Лвов, Националния музей на изкуствата на Украйна и PinchukArtCentre, Киев (Украйна). През март 2022 г. Жанна Кадирова трябваше да започне пребиваването си в Пейрасол (Франция), за да работи върху „Island“ - сайт-спесификпроект и след това да се върне в Киев, за да подготви първата си голяма ретроспективна изложба, която трябваше да се проведе в PinchukArtCentre през 2023 г. Войната, започната от Русия срещу Украйна, промени всички планове. Жана трябваше да напусне дома и студиото си в Киев и в момента се намира в Закарпатска област (Западна Украйна).

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?