Следва

Миналото: 20 "вехти", но епични кадъра от Лондонската седмица на модата

Altuzarra празнува 15 години с интимно шоу, фокусирано върху прочувствената класика

С изобилие от ризи, якета и леко странни силуети.

Runway преди 2 месеца

В света на грандиозните ревюта, стотици вдигнати телефони и театрални представления, Джоузеф Алтузара се е забързал в другата посока – поне това индикира шоуто му за Есента  на 2024 г.

Дизайнерът, който тази година празнува 15-та годишнина на едноименния си бранд, посрещна малка група гости в студиото си, за да представи някои от най-хитовите си визии от последното десетилетие с леки обрати. Структурирани палта, огромни тренчове, драматични скулптурни шапки с драпирани рокли и игриви детайли с ярки цветове, на например оранжев блейзър и силно ецветени чорапогащници. Откакто Алтузара основава марката си преди повече от десетилетие, той става известен с безкомпромисния си стил, който има особен и трудно определим елемент в себе си. За това ревю той заложи на малки палта с клоунско деколте, смесени с палта с копчета, черно-бяла коприна, наподобяваща дискретно клоунската естетика, блестящи кристални сутиени и прозрачни дантелени панталони. Габриела Карефа-Джонсън отново стилизира колекцията, което се проявява чрез характерното за нея смесване на стилове и елементи.

Палома Елсесер се появи на подиума в бяла рокля с презрамки, комбинирана с шапка, а Ирина Шейк закри шоуто в черно трико с колан, масивна чанта и бяла версия на гореспоменатата шапка. Всички рокли с копчета и големи ръкави, плетени яки с волани и дълги големи палта с качулки, които изящно се влачат по пода, създават контраст на обичайната ежедневна визия. Черно смокинг сако, копринени бели рокли, кафяви драпирани рокли и палта с рибена кост са сред фаворитите ни.

За колекцията Алтузара използва препратки на Тамара де Лемпика и принцеса Даяна, но преди всичко маестрото внуши на гостите, че основната му концепция за шоуто е идеята просто „да изглеждаш облечен“. Естетиката на шоуто е типична за Ню Йорк, но и с нотки на максимализъм, който се появява, където и да погледнете. Нещо като познатия стил, който виждате само по улиците на Ню Йорк: странни комбинации, които са същевременно достатъчно заземени, дори и в най-оживения град в света. Altuzarra предлага да носим пухкаво текстурирано палто с мотиви на врабче, което може би е пряка препратка към Miu Miu от средата на 2010 г., блестящи копчета, които придават висока класа, изискана версия на ретро скъпоценни камъни, които може да намерите в един от многото ретро бутици в Ню Йорк или, иначе казано, облекло за душата.

В свят, дефиниран от приливите и отливите на тенденции като Mob Wife естетиката и тихия лукс, Altuzarra се позовавa на някои от най-големите микротенденции в тази колекция, от тоалет без панталони до клоунска визия и дори облекла в кокетен балерински стил. Помислете: палтата, с които той стартира кариерата си през 2012 г., или роклите, които представи на подиума само няколко сезона по-късно. Или онези плетени рокли, сега покрити с море от малки розетки.

И все пак, за Altuzarra днешната мисия е не толкова свързана с конкретен разказ, а е по-скоро фокусирана върху предлагането на набор от скъпоценни находки, от които най-големите фенове (и най-новите поклонници) могат да се възползват. Най-важното са тези основни тоалети, заради които феновете се връщат при него. В края на краищата, 15 години в модата като независим дизайнер никак не са лесен подвиг.
 
Цялата колекция на Джоузеф Алтузара Есен/Зима 2024 е в галерията ни  >

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.