Следва

Червеният килим на Наградите SAG 2024: пайети, блясък, пера и още

Хапнат сутрин, този плод прави чудеса

Понякога простите, ясни решения са най-ефективни. Това е особено вярно, когато добрите навици, които са лесни за прилагане, създават синергия.

Health преди 1 месец

Приятелка, която не обичаше да яде плодове, съзря поредица от положителни признаци за подобрено храносмилане и коремно здраве, след като фитнес треньорът й й препоръча да яде по един портокал (цял, не сок) на ден за закуска. Тя разказа, че това я е накарало да преосмисли ползите от плодовете: "След като се почувствах по-здрава, приемът ми на плодове се утрои в сравнение с преди. Сега обичам да ям различни видове плодове, като киви, банани и круши."

Поддържа ситостта и регулира пиковите нива на глюкоза през деня

Портокалите не само засищат, но и са естествено противовъзпалително средство. Възпаления от всякакъв характер в тялото са в състояние да се илиминират от само един портокал. „Портокалите не само осигуряват витамин С, но също така са с високо съдържание на фибри“, казва Лаура Парада, диетолог и експерт по хормонално здраве. „Те са най-изобилни в месестата част, затова се препоръчва плодът да се яде цял, тъй като има високо съдържание както на разтворими, така и на неразтворими фибри, което помага за подобряване здравето на храносмилателната система“. Неразтворимите фибри помагат на ненужните вещество да преминат през храносмилателния тракт по-бързо, докато разтворимите фибри, които се разтварят във вода, образуват желатинообразно вещество, което помага да останем сити по-дълго и помага за понижаване на холестерола и нивата на кръвната захар. Яденето на всякакъв вид плодове за закуска е здравословно, но портокалите имат ефект на регулиране на пиковете на кръвната захар заедно с чувството за ситост, което може да ви помогне да се почувствате сити след закуска и да избегнете внезапни пристъпи на глад между закуската и обяда. Плюс това, простото дъвчене ви помага да се чувствате сити.

Добър за кожата

Струва си да си припомним други предимства, споменати от фармацевта и диетолог Паула Мартин Кларес в нейната книга La salud de tu piel está en lo que comes (Здравето на кожата ти идва от това, с което се храниш). В книгата тя изброява портокалите като една от любимите си храни за грижа за кожата поради високото количество витамин С, който е необходим за синтеза на колаген, техните антиоксидантни свойства и способността да забавят стареенето. Освен това укрепват имунната система, помагат при загуба на тегло и имат нисък гликемичен индекс.

Опции, различни от изяждането цялото

Разбира се, яденето им цели е най-добрият начин да се възползвате от предимствата на фибрите. Това е така, защото пиенето му като сок концентрира най-много фибри и губи пулпата, която регулира върховете на кръвната захар. Въпреки това, съществува алтернатива за тези, на които им е трудно да изядат цял плод. 

Става дума за нещо като коктейл, в който към портокаловия сок се добавя лед или газирана вода: „Губите част от фибрите, но е много добър начин да останете хидратирани", казва Парада. „Като изстискате сок и добавите лед или газирана вода, ще избегнете приема на много плодова захар наведнъж". Факт е, че фруктозата остава в съвсем благоприятни нива, ако консумирате 2 до 3 порции плод под формата на разреден сок. Въпреки че приемът на фибри е намален, можете да се възползвате от предимствата на приема на вода. Препоръчват се и смутитата, който обожават натрошения лед. „Тъй като е студено, ви кара да се чувствате по-сити и усвояването е по-бавно, защото трябва да се затопли до телесната температура, за да се смила. Тъй като го правим в блендер, можем да използваме целия плод, да запазим питателната каша и да намалим количеството отпадъци.“

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.