Следва

We Love: Синди Крауфорд, сако, тениска, деним и кецове

Maison Margiela Haute Couture & Бьорк - всичко на мястото си

Роклята, която предизвика фурор и завинаги ще остане в историята на модата, част от колекцията SS24 Haute Couture на Maison Margiela.

All fashion преди 3 седмици

Мистериозна фигура минава бавно през мътен дим и приглушени светлини в подземието на Понт Александър III. Тюлената рокля прегръща преувеличените извивки на тялото, постигнати с помощта на копринен корсет и силиконови подплънки за бедрата, лицето е обвито в бродиран тюл, вдъхновен от портретите на Кес ван Донген, художник, един от основателите на фовизма. Постепенно повече детайли от силуета на модела влизат във фокус, разкривайки илюзия за голота, постигната чрез перука „меркин“ – изработена от истинска човешка коса, пришита на чатала на подплатено боди от копринен тюл.

Макар цялото шоу да е признато за зашеметяващо, тази конкретна рокля е само една от гамата визии, замислени и щателно изработени от креативния ум на Джон Галиано за пролетното ревю на Maison Margiela '24 Haute Couture, състояло се през януари в Париж. Шоуто е наречено „Занаятчийска колекция“ и описано като „улавяне на момент във времето: разходка по дъното на Париж, офлайн“, предизвиквайки набор от изключително странни герои, полюшващи се в бавен ритъм край Сена в края на една развратна вечер. И тази конкретна рокля, с рядко разрешение, дадено от самия Галиано, е облечена от единствената и неповторима Бьорк за най-новата корица на Vogue Scandinavia.

Със своята вълнуваща театралност, хипнотична хореография и цялостна способност за транспортиране (качество, за което мнозина вярват, че е останало в миналото с шоутата от 90-те), не е изненадващо, че шоуто на Maison Margiela е най-нашумялото и обсъждано ревю за този сезон. Документации от шоуто веднага засипаха социалните мрежи, като много зрители се вглеждаха в продуктите, използвани за ефекта на порцелановия грим, създаден от Pat McGrath.

Скиците на Галиано за известната рокля. Снимка: @mayasieron

Тоалетът на Бьорк (носен от модела Maya Sierón на шоуто) със своето изкусно вдъхновение от ван Донген е една от „трите рисувани музи“ на Галиано в колекцията. Триото от „музи“ са украсени с човешка коса, но Sierón споделя в интервю с Nasty, че това е добавено в последния момент за тази визия. „Вероятно 30 минути преди шоуто дойде една дама и започна да коленичи под мен и да пришива пубис към бодито ми. Видях, че другите момичета са с меркин от самото начало, но си помислих, че тоалетът ми вече е готов – оказа се, че не е така.“

Освен че допринася за женствеността, детайлът на меркина също се свързва с по-суровите аспекти на мрачното парижко настроение на шоуто – с проституиращите жени, които исторически нахлузват пубисната перука, за да прикрият признаци на заболяване, или след бръснене на собственото си окосмяване, за да се борят с въшките.

Бьорк носи творението на Maison Margiela на последната корица на Vogue Scandinavia.

Последното ревю Haute Couture на Галиано несъмнено служи като въведение към Maison Margiela за по-младата аудитория, но възхищението на Бьорк към модната къща връзва цялата история. Както отбелязва в интервюто си за Vogue Scandinavia, Бьорк всъщност е носила дрехи на Margiela от собствения си гардероб за корицата на нейния солов албум „Debut“ през 1993 г. „Всички много се разчувствахме на фотосесията“, признава тя. „Когато облякох роклята на Margiela и нахлузих подплънките на бедрата, всичко се нареди перфектно. Беше толкова прочувствено. За мен е огромна чест да нося тази дреха“.

More All fashion