Следва

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Колекцията български килими на Якоб ван Бейлен заминава за Париж

Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт в Париж.

Events преди 1 месец

За първи път след повече от век, оригинални български килими от XIX и XX в. ще бъдат представени във Франция, в Галерията на Българския културен институт в Париж, инициатор и организатор на събитието.

От 18 април до 14 юни т.г., във френската столица ще бъдат изложени 35 непоказвани досега зад граница старинни, автентични килима от Чипровци, Котел и Пирот /българска територия до 1878 г. /, собственост на частна колекция. Бутиковата изложба „ИСТОРИЯ В ЦВЕТОВЕ: 350 години българско килимарство“ включва редки екземпляри от различни региони и периоди на над тривековната ни традиция в килимарството.

Експозицията се организира точно 124 години след първото и единствено до момента представяне на български килими във Франция, когато от април до ноември 1900 г, изделия от Чипровци и Котел са част от българския павилион на Всемирното изложение в Париж в началото на новия век. Тогава фабриката от Котел „Балабанов“ получава сребърен медал от изложението. От 1900 година до сега, това българско изкуство не е било представяно във Франция.

Проектът предвижда и книжно издание, което ще събере над 150 непубликувани до момента фотографии и изображения на български килими и орнаменти от тях, както и основни факти около историята, районите на производство в миналото и тяхната специфика. То е рядък шанс да бъдат разгледани на едно място запазени автентични образци от XVIII, XIX и XX век, документиращи майсторството на изработката, използваните естествени багрила и фантастични композиции на българските килими.

Всички експонирани в изложбата артефакти, както и публикуваните образци в книжното издание, са собственост на Якоб ван Бейлен – приятел на България и притежател на най-богатата частна колекция от над 900 автентични старинни български килима от различни региони на страната. Холандец по произход, от 2010 г. Якоб живее във Велико Търново и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство, където ценните оригинали, издирени в годините, да продължат да бъдат съхранявани и запазени за идните поколения.

„ИСТОРИЯ В ЦВЕТОВЕ.350 години българско килимарство“ е инициатива на Якоб ван Бейлен, колекционер и Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж, продуцент и организатор на проекта, който цели да популяризира една от най-интересните български живи традиции в чужбина.

Традицията на Чипровското килимарство е част от световното нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от 2014 г. Проектът предвижда и представяне на част от изложбата в сградата на организацията в Париж през юни и лекция, акцентираща опазването на традицията на килимарството в съвремието ни.

Разглеждаме изложбата от 18 април до 14 юни в Галерията на Българския културен институт в Париж.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 седмици

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.