Следва

"Дамаск Тауър” – Архитектурното бижу с етикет Versace

Изящна наука за добрия коктейл - Част II: Класическо Мохито

За втора поредна седмица ще ти представим малко познатата история на един класически коктейл, как да си го...

Food преди 13 години

За втора поредна седмица ще ти представим малко познатата история на един класически коктейл, как да си го направиш и къде да си го поръчаш в София. Днешното предложение със сигурност е съпътствало не малко весели, морски, пък и леко меланхолични моменти. Говорим за истинската класика в жанра - леденото мохито.

По-големият брат на така любимото ни дайкири се е родил в далечна Куба, като потомък на питие, наречено ‘El Draque’, в чест на Сър Франсис Дрейк. То се е правило от примитивните предшественици на рома тафия и агуардиенте.

Историци вярват, че африкански роби, работещи в захарните плантации под жаркото кубинско слънце са спомогнали за популяризирането на напитката, която днес познаваме като мохито. Самата дума mojito се смята, че произлиза от mojadito, което на испански означава ‘леко мокър’.

Ърнест Хемингуей е умирал за леко мократа напитка и е овековечил своята любов към нея на стената на легендарния бар La Bodeguita del medio в Хавана, като написва ‘Mi mojito en la Bodeguita’ - ‘Моето мохито в Бодегита’.

Класическо мохито
Рецепта


5-6 свежи ментови листа
2 чл. тръстикова захар
50мл бял ром
фреш от 1 лайм
сода
лед

1. Накъсай листенцата мента във висока чаша
2. Добави захар и фреш от лайм
3. Счукай ги и разбъркай хубаво с дървена лъжица, както традицията повелява
4. Напълни чашата с лед, много лед
5. Добави ром и сода и разбъркай

Топ 3 софийски кътчета, в които да му се насладиш:

1. Bytheway. Там, в мохито-то сякаш капват малко кубинска страст. Само една глътка може да те пренасе на брега на морето. Само една чаша, може да те накара дълго време да не пожелаеш нищо друго.
ул. Раковски 166

2. МОТТО. Ако Хемингуей можеше посетил София днес, то неговото местенце би било МОТТО. Мохитото тук е винаги силно, ароматно и абсолютно омагьосващо. Наслади му се в приказната им градина и няма да съжаляваш.
ул. Аксаков 18

3. Музея. С много ром, много мента и сервирано на едно от най-красивите къчета на стара София. Напълно заслужено, Музея се нарежда в челната ни тройка.
ул. Съборна 2

Виж как се случва всичко при Дайкири!
 

More Food