Следва

Юлският брой на GLAMOUR

Защо да съзерцаваш Фанжи, когато всички са на ваканция

Сега, когато видимо дъждовете намаляват и жегите се завръщат, в столицата отново всички искаме да се спасим от...

Events преди 13 години

Сега, когато видимо дъждовете намаляват и жегите се завръщат, в столицата отново всички искаме да се спасим от слънцето.

Разбира се, някои го правят с кафенета и барове, но ние от ViewSofia горещо ти препоръчваме да избягаш и с малко култура, която както винаги е обилна по софийската музейна и галерийна сцена.

Избрали сме няколко интересни изложби, които е хубаво да посетите през идните топли седмици.

И тъй като на час по лъжичка е най-хубаво, представяме ти първа част от нашата музейна разходка. За другата - чети следващия понеделник!

Къде: Национална галерия за чуждестранно изкуство
Кога: 12 юни – 17 август
Какво: Зенг Фанжи


Зенг Фанжи е един от най-известните модерни китайски артисти. За хора от запада като нас е крайно интересно да се видят платната му, защото те съчетават по уникален начин неща, които знаем – сюреализъм, експресионизъм, поп-арт.



Резултатът са едни странно познати картини, които същевременно никога не сме виждали. Социалната критика е доста остра за артист от страна без пълна свобода на словото.

Въпреки световния успех на Фанжи, основните теми в работата му си остават политическите и социални теми на Китай.

В живописта му се виждат както и огромни платна с няколко пласта линии, пейзажи и фигури, така и картини с чист едноцветен фон и един самотен герой с уголемена глава и крайници.

Фанжи е на последния етаж на Галерията на чуждестранно изкуство, което е страхотно, защото така можеш да обиколиш и долните два етажа с европейско изкуство от 19-ти и 20-ти век, за да усетиш напълно разликата.

Къде: Софийска градска художествена галерия
Кога: 15 юни – 18 юли
Какво: Точки на пресичане – художници рисуват художници




Това наистина е една страхотна идея! Както вече си се досетил, става дума за портрети, но не обикновени. Изложбата представя портрети на художници от художници през годините 1898 – 2010. Част от творбите виждат публика за първи път.

Представянето на такъв тип портрети показва по уникален начин артистичното общество. Всяка друга изложба представя изкуството като продукт на творческата общност за останалите хора, но в Градската галерия ще видиш диалога между самите автори.

Има и реалистични портрети, но има и изцяло експресивни и абстрактни портрети. Най-интересно за мен беше да гледам кой кого е рисувал и най-важното – как.

Номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА.
На втория етаж на галерията ще видиш една изложбена зала за модерно изкуство: бяло помещение с множество интересни проекти.



Става дума за номинираните седем финалисти за наградата БАЗА за млади български художници, скулптори и концептуални артисти. Наградата отива при Антон Терзиев, който пък отива в Ню Йорк за 6 седмици като резидент на International Studio and Curatorial Program (ISCP), след което ще направи и лична изложба в галерия ИСИ в София.

Проектите са разнообразни и интересни: една брадва облечена в розов мек материал със заглавие Killing me Softly, пирамида от къмпинг палатки или включен флекс в дървена кутия. Има и политически проекти като стената със спомени от Голямата разходка на българските турци през 1989 през погледа на 12-годишен очевидец. Опреледно си заслужава да се види, защото рядко ни се случва да видим толкова много българско модерно изкуство на едно място!

Къде: Градинката на театър „Иван Вазов”
Кога: сега!
Какво: Фотоконкурс „Туризъм и пътувания 2009”




Както сигурно знаеш точно около фонтана пред театъра редовно има изложби на открито.

Темата в момента е фотографията на непознати и нови места през очите на пътници и странници – „туризъм и пътувания”.

Конкурсът се провежда със съдействието на магазини Фото Павилион, а снимките, които ще видите, са избрани с гласуване и жури. Както се очаква почти всички участници са българи, но сниманите места варират между Стоунхендж и арктически айсберги!

Втора част очаквай другия понеделник!
 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?