Следва

Изложба на Слав Бакалов

SOFIA ARCHITECTURE WEEK 2010. „В периферията”

Третото издание на най-мащабния форум за архитектура в България Sofia Architecture Week ще се случи от 15-ти до...

Events преди 13 години

"Третото издание на форума води имената, които пишат днешната архитектурна история. 40 архитекта от 10 държави.

Форумът очаква Еди Рама – кметът, който промени Тирана.
Революциите в света са започнали от малка група хора с радикални идеи. Като тази, която събира Sofia Architecture Week.

Започваме. "

Третото издание на най-мащабния форум за архитектура в България Sofia Architecture Week ще се случи от 15-ти до 22-ри октомври. Тази година темата е „В периферията”. Периферията не само като географско, политическо или икономическо понятие, но и като състояние на духа.

След първото издание на Sofia Architecture Week списанието, което открива тенденциите и новите имена в архитектурата - A10 – нарече форума "истински знаменателно събитие" с потенциал да се окаже повратната точка в развитието на архитектурата в България и на Балканите. В потвърждение на собствените си думи главният му редактор Ханс Ибелингс отново ще участва във форума с преглед на центъра и периферията на европейската архитектура.

София отново ще се превърне в платформа за идеи и място за среща на всички, ангажирани с въпросите на средата, в която тече ежедневието ни.

Два са основните модула на Sofia Architecture Week 2010: Форум и Open House.

Sofia Architecture Week 2010 Форум ще продължи два дни на 16-ти и 17-ти октомври в зала Св. София на Народното събрание - бившия Партиен дом. Форумът е структуриран в четири лекционни панела: Цeнтрална Европа, Изгряващи центрове, Центрове в периферията и Българският начин. Лекторите са от Финландия, Естония, Португалия, Холандия, Норвегия, Румъния, Полша, Чехия, Словения и Хърватска. Повечето от тях са натрупали впечатляващ професионален опит в държави, съпоставими с България по размер, географско положение или историческа съдба. Ще говорят за неща, които ще ни накарат да се замислим – ние, жителите на града и тези, които го управляват.



Куратор на Sofia Architecture Week 2010 Форум е арх. Георги Кътов. През 2002 той получава стипендия от японското правителство за специализация в Токийски технологичен институт в ателието на Йошихару Цукамото (Atelier Bow-Wow). През 2004 г. заедно с арх. Вяра Желязкова стартират I/O архитекти.

Техни проекти са номинирани 4 пъти за Наградата за съвременна архитектура на Европейския съюз Мис Ван дер Рое. Студиото е носител на множество национални награди, сред които неколкократно на Приза за българска архитектура ВИЗАР. През 2007 I/O архитекти са във финалната селекция на Европейската награда за социални жилища Уго Риволта, в чието жури участва Дейвид Чипърфилд.

Пет безплатни изложби, 4 творчески работилници, дискусии и партита допълнят лекционния форум.
Модулът Open House обхваща дните между 15 и 22 октомври и ще се проведе в залите на Централната минерална баня. Входът е свободен. Съзнанието – също.



Обединяващата тема на Open House е Периферията е там, където не съм. Тя е избрана от кураторите Евгения Ходкевич и Борис Енев от fordewind architecture ltd.

Сред акцентите в програмата е изложбата 20 години частна архитектура в България с куратори арх. Георги Кътов и арх. Вяра Желязкова. Тя е обективен поглед към българската архитектурна практика през последните 20 години. Целта е да се провокира обществен дебат за състоянието и процесите в българската архитектура през последните 20 години и да се покажат възможни сценарии за бъдещото й развитие.

Изложбата BOOM/ROOM – Нова естонска архитектура е обнадеждаващ поглед към уникалния феномен – млада естонска архитектура. Причината за него е икономическия ‘бум’ в прибалтийската република от средата на 90-те, осигурил благоприятна атмосфера за развитие на вирусът “съвременна иновативна архитектура”.

В изложбата Nation Building Aesthetics са представени резултатите от интересни проекти за освежаване на градските пространства на Тирана, реализирани от местната власт. Дейният кмет на града – Еди Рама създава уникална визия на жилищните комплекси, оцветявайки безличните останки от тоталитарни фасади с ярки цветове. Резултатът е забавна и фриволна естетика , която въздейства положително върху обитателите. Този пример е само една от многото инициативи за подобряване средата в столицата на Албания.

Проектът показва как с много хъс, малко средства и добри идеи е възможно да направим по-приятна гледка за окото. Организаторите на Sofia Architecture Week очакват Еди Рама, кметът, който промени Тирана, да присъства на форума.

В Open House сечението на темата Периферия е направено по всички оси. Социалният оттенък е в експозицията Romani BG , която отразява условията, в които пребивават българските роми от крайните квартали на София, а Women’s Guide to Diyarbakır се съсредоточава върху успешното социализиране на жените от историческия градски център на Диарбекир.

 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 6 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?