Следва

Най-доброто от седмичния ни feedback. Писма на читатели

Студено филе от пуйка за търпеливи и опитни кулинари

Необходими са ти: 1 кг месо от пуйка, 150 г масло, 30 г брашно, 1 г черен пипер, 50 г моркови, 50 г целина, 50 г...

Food преди 13 години

Всяка вечер кулинар ще е нещо като гид на гурме почитателя, домакинята, пълна с изненади или просто още един извор на идеи какво да сготвиш, за да е вечерята или обядът по-специален.

И след като е доказано, че любовта на мъжа минава през стомаха, ти имаш още едно много силно оръжие за завладяването на сърцето му.

Всеки делничен ден по една рецепта, която не обещаваме да е гениално проста, но пък гарантираме, че ще е изтънчена, изпробвана от старо време или препоръчана от теб, защо не, която ще те вдъхновява за още кулинарни подвизи.


Студено филе от пуйка

Необходими са ти: 1 кг месо от пуйка, 150 г масло, 30 г брашно, 1 г черен пипер, 50 г моркови, 50 г целина, 50 г доматено пюре или 250 г домати, 50 гр лук, връзка магданоз, 300 г сос шофроа (Към соса, останал след извирането на пуйката, се прибавя малко брашно, за да се сгъсти. После се слага бяло вино и сметана. Подправя се на вкус със сол и черен пипер и настърган хрян.), 300 г говежди език, 500 г желе, 400 г руска салата, зелена салата, 250 г. майонеза.

Почистваш и връзваш пуйката, след което я поставяш в дълбока тенджера, заливаш я със студена вода и я оставяш да ври. Щом заври, изчистваш пяната, която излиза на повръхността и прибавяш лука, морковите, целината и малко сол по твоя преценка. Пуйката се оставя да ври докато не омекне, но без да се преварява. Оставя се да изстине в бульона. Изваждаш филетата и махаш кожата. Ако филето се окаже много дебело, можеш да го разрежеш по дължина на две части и го притискаш с равна тежка дъска, за да получи правилната форма. Когато вече е добре изстинало, се залива със соса шофроа. Говеждият език се сварява и се оставя да изстине. След което се обелва от външната кора и се разрязва по дължина на тънки филийки, като им се придава формата на филетата от пуйка и се добавят до тях. Заливат се с желето. В средата на чинията можеш да сложиш руска или картофена салата с майонеза във вид на цилиндър с височина колкото е дължината на филетата. Филетата се нареждат като се залепват към избраната от теб салата. Подреждат се последователно парченцата от филето и тези от езика, докато се обиколи цялата форма. Най-отгоре се поставя букет от зелена салата, а около филетата се слага желе на кубчета. Поднася се с майонезен сос.

More Food