Следва

Пълнени картофи с любов, моркови и гъби

Какво приготвя на първа среща готвачът Флавио Молин и още малки тайни от кухнята на Confetti Gelateria

По принцип приготвям паста, но тук в България ми е много трудно, защото вашите момичета не ядат. Те искат само салата или йогурт...

Food преди 12 години

В средата лятото не са много нещата, които те правят щастлив ежедневно в заспалата летен сън столица, особено ако повечето ти приятели са някъде далече, а твоята почивка е планирана след месец. В такива дни се научаваш да се радваш на малките неща, като ароматно силно кафе сутрин, когато денят изглежда най-дълъг и бавен; като чаша прясна ледена лимонада, поднесена в 3 следобед в прохладна градина; като прекрасно приготвена храна по време на обяд с важен партньор; като топка ванилов, ягодов и страчиатела сладолед по всяко време на деня, защото е толкова топло, а той е толкова вкусен...

Такива малки неща ни карат често да се спираме в Confetti Gelateria, където освен с добрата храна, ни спечелиха и със светлата лятна градина, цветните водни чаши и Флавио Молин – главният готвач.

Защото знаем колко е важно присъствието на Флавио в Confetti, го поканихме на обяд, а между Фетучини с тигрови скариди и Филе от бяла риба на пара, той ни разказа малко за себе си, българските момичета и как се приготвят перфектните палачинки.

ViewSofia: От колко време си в България?
Флавио Молин:
От две години. Пристигнах, заради проекта Confetti, който подготвяхме доста време преди това и останах тук.

VS: А от колко време се занимаваш с кулинария?
Ф.М.
Професионално може би от 23 години. Сега съм на 41, а започнах работа в моя ресторант във Виена, когато бях на 18, 19 години. Иначе, готвя от много преди това, може би от 15-годишен. Работил съм през целия си живот.

VS: От къде си всъщност?
Ф.М.
Аз съм от Тревизо, намира се близо до Венеция, но прекарах около 20 години от живота си във Виена.



VS: Как започна аферата ти с храната и със сладоледа по-специално?
Ф.М. Всичко започна във Виена. Първо се влюбих в сладоледа, защото в моето семейство имаме традиция да приготвяме сладолед вече повече от 145 години. След края на монархията във Виена, семейството ми открива един от първите магазини за сладолед там и сега, когато надникнете в статистиките, ще разберете, че именно в столицата на Австрия се открива най-хубавият сладолед в света. (бел. ред. Да, от опит знаем, че там можеш да опиташ сладолед, какъвто няма никъде по света).

VS: Но той е италиански?
Ф.М.
Да, италиански е, но мисля, че причината мястото да е Виена, е фактът, че винаги е било много трудно да задоволиш вкуса на австриеца. Те са много капризна и стриктна нация и трябва да направиш нещата по наистина правилния начин, за да им се харесаш. Там всичко има много добро качество и като цяло беше много добра школа за мен.

VS: Издай ни една тайна. Какво приготвяш на първа среща?
Ф.М.
По принцип приготвям паста, но тук в България ми е много трудно, защото вашите момичета не ядат. Те искат само салата или йогурт. Не ме разбирайте погрешно, българките са много красиви и мили момичета. Може би това е някаква традиция, но те винаги ядат салата или в много редки случаи – таратор.

VS: Но пък обичат сладолед?
Ф.М. Разбира се, кой не обичa?!

VS: Кой е любимият ти вкус?
Ф.М.
С лешник.

VS: А какво би ни препоръчал от менюто на своя ресторант?
ФМ:
Препоръчвам ви всичко, защото знам, че качеството на храната в кухнята е наистина много високо. Менюто ни не е сложно. Приготвяме паста, малко риба, пилешко месо – обичайните неща – но всеки път ние се стараем да предложим най-доброто качество. Гордеем се и с това, че сами приготвяме всичко тук на място – пастата, хляба, всичко. Любимото ми ястие е Фетучини със скариди, наистина е много добро (на снимката вдясно).

Обичам храната ми да е пикантна. Рибата, например, трябва да е леко пикантна. Всичко има по-добър вкус, когато е пикантно, без да се прекалява с подправките, разбира се. Миналата година приготвихме и пикантен шоколадов сладолед, който беше много хубав. Хората подхождаха малко скептично в началото, но накрая го харесаха, защото подправките всъщност засилиха вкуса на шоколада.

VS: Коя е подправката, която използваш във всичко?
Ф.М.
Чили, когато приготвям паста, използвам босилек. Обичам лимонова трева и цитрусови плодове като лимон, грейпфрут и други.

VS: Какво харесваш в нашата кухня?
Ф.М.
Харесвам начина, по който приготвяте агнешко месо. Винаги е много прясно и вкусно. В Италия нямаме много ястия с този вид месо. Едно от любимите ми неща е свинското със зеле, майка ми го приготвяше и в Италия, когато бях дете. Тараторът е също прекрасно ястие, както и кашкавалът. В родината ми имаме различни видове сирене във всеки регион, но това, което харесвам в кашкавала, е, че той има много ненатрапчив естествен вкус.

VS: Използваш ли го в кухнята си тук?
Ф.М.
Не, обичам фюжън кухнята, но италианската кухня е характерна със своята простота. В нея не може да смесваш прекалено много. Едно италианско ястие има обикновено 4 или 5 съставки и изобщо не е необходимо да му прибавяш нещо ново.



VS: Сподели ни някоя тайна, например как да превърнем палачинката, която поднасяме обикновено след любовна вечер, в шедьовър?
Ф.М.:
Например, със сладко от горски ягоди, малко мента и много малко Балсамико. Знам, че звучи странно, но комбинацията между горски ягоди и оцет Балсамико е много добра.

VS: Ще опитаме задължително. Благодарим ти за тази среща!
Ф.М:
Благодаря и аз и добър апетит!
 

More Food