Следва

Ето кои са късметлиите с по 4 билета за летния хит "Тотал щета"

Вълшебните ядки 2 - Как да ги ядем за отслабване

След като вече научихме защо и как трябва да накисваме ядките, за да извелчем максимум полза от тях, сега е време да обърнем внимание на това как точно да ги хапваме и без притеснения да ги включваме в диетата си...

Food преди 8 години

След като вече обяснихме защо и как е добре да накисваме ядките, за да извлечем максимум полза от тях, сега е време да обърнем внимание на това как точно да ги хапваме, ако целта е... отслабване. 

„Ядките съдържат много протеини, те засищат добре“ - казват някои. "И мазнини и калории" - напомнят други. А трети ще отбележат, че ядките са много различни по състав.

Време е да разберем как, колко и кога да ядем ядки, за да е благодарна фигурата ни.

От една страна, ядките са доста богати на калории. Те съдържат средно 50% мазнини. Сто грама кашу ще ни даде 574 калории. Същата порция кедрови ядки - още повече - 673 ккал, а 10 лешника - почти 90 калории. Така че, ако се опитваме да отслабнем, трябва да хапваме ядки много премерено - не повече от 6 средно големи на ден. От по-малките, кедровите, може една супена лъжица.

Ядките са "опасни" и с още нещо - както много богати на мазнини храни, те са толкова вкусни, че ти се иска да ги ядеш нон-стоп. За да не се изкушаваме, диетолозите съветват да поставим в купичка само определената за деня порция (или в пакетче, ако планираме да ги изядем в офиса), а останалите да скрием от погледа си.

Дали да не се откажем от тях изобщо?

За някои това може да изглежда добра идея - да зачеркнем всички ядки от менюто си. Но и това няма да е съвсем правилно. Не напразно често ги наричат "вредната полезна храна." Този продукт съвсем не е лош за отслабващите. Ядките са богати на фибри и протеини, затова засищат прекрасно. Те правят интересна всяка зелена салата, превръщат зеленчуковите ястия в по-вкусно, "по-хранително" ядене. И са пълноценна закуска.

Нещо повече, някои ядки наистина помагат да отслабнем! Такова действие имат най-калоричните, кедровите ядки. Според проучвания, ако сложим в устата си, точно преди хранене, шепа от тези "дребосъчета", те няма да ни позволят да прекалим с яденето. Кедровите ядки съдържат в себе си линоленова киселина, подаваща сигнал на организма: нахранил си се. И значителна доза манган, който осигурява нормалното преработване на храната.

Но тези, които следят за фигурата си, трябва да се откажат от консумацията на орехи. Те принадлежат към така наречените трофотропни продукти, намаляващи скоростта на метаболизма. Също така, по време на активно сваляне на килограми, не трябва да се употребява мляко и орехова паста. Такива продукти обикновено се използват в спортните диети, фокусирани върху растежа на мускулите. Това е начин да се увеличи количеството на протеин в менюто.

Трябва ли ядките да се подлагат на някаква обработка, ако искаме да отслабнем?

По този въпрос експертните становища не съвпадат. Ядките се усвояват перфектно и в "чист" вид. Ако искаме да получим от тях всички хранителни вещества, стремейки се в същото време да отслабнем, не е необходимо да ги превръщаме в паста, разбивайки ги с вода в блендер или с нещо друго. С такава храна подхранват момичета, които не могат да наддават на тегло.

Но, от гледна точка на усвояването, картината е различна. Те не са най-леката храна: ядките се усвояват сравнително бавно, от 2 до 6 часа. Но това време намалява значително, ако се накиснат за няколко часа във вода, както вече знаем или се натрошат. По този начин ядките бързо ще се разложат под влиянието на храносмилателните сокове и ще се ускори процесът на усвояване на хранителните вещества.

Кои са най-добрите ядки за отслабване?

В действителност ядките се различават по своя състав, съдържание на витамини и минерали. А това означава - и по полезни свойства.

Лешникът съдържа много олеинова киселина, която влияе благотворно на сърцето и кръвоносните съдове. В него има много манган и мед, които играят важна роля в обменните процеси. Медта е от съществено значение за синтеза на ендорфини, следователно подобрява настроението. А както е известно, в лошо настроение, на фона на депресия и стрес, ние сме склонни да преяждаме.

Кашуто е източник на много полезни мазнини, мед и манган. Плюс това съдържа още два важни за метаболизма елемента - желязо и цинк.

Шамфъстъкът, за разлика от много други ядки, е балансиран по съдържание на мазнини и протеини. Първите са сравнително малко, а количеството на вторите е сравнително голямо. Шамфъстъкът също е богат и на калий, елемент, който, "балансира" в тялото ни присъствието на натрий и помага да се отървем от отоците. Включително и от целулита.

Трябва да споменем и кокосовите орехи. Те перфектно регулират храносмилането и предпазват от запек, който измъчва мнозина, спазващи диети. Плюс това кокосовите орехи имат приятен десертен вкус и с тяхна помощ всяко ястие може да се превърне в деликатес.

More Food