Следва

Съботна среща с вездесъщ компютър в "World stories: малки истории от големия свят"

Петте любими книги на Васко Мавриков

Този следобед сладкодумният водещ присъства на нашата страница...

Books преди 11 години

Приятно ни е, Мавриков!

Този следобед сладкодумният водещ присъства на нашата страница, но не в амплоато си на "социален работник", в което се подвизава в предаването "Баркод" по TV7. Той няма да ни представя нещата от живота, преминали през очите и сърцето на мъжа, както правеше в "Денят е прекрасен", нито ще е "Инспектор гадже" от "Вечерното шоу на Азис", нито пък ще дебне за съмнителни хора, за които да излъчи репортаж, както му се случваше в "Господари на Ефира“. Господин Мавриков просто ще ни сподели кои са любимите му книги, които е прочел през свободното си време.

Иначе Васил е актьор по образование, смесица от таланти, един от най-напористите и устати репортери и щастливо женен мъж. Умее да язди, да плува и да стреля. Роден е на 6 август 1976 г. в София, учи три години музикален театър, оперно пеене и модерен балет. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ, но по-късно успешно се превъплъщава в ролята на сценарист на филма "Корпус за бързо реагиране", който мина с успех по родните екрани през зимата и дори критиката го потупа по рамото. Но стига толкова приказки за неговите успехи, време е да видим и личния му топ 5 в литературата:

1. Питър Джеймс – "По стъпките на мъртвеца" 

Великолепен криминален роман, направо смразяващ. Разказ за кражбата на самоличности покрай събитията на 11 септември 2001. Многопластов разказ, поднесен много интересно чрез развиване на историята през 2001г. и 2007г.

2. Майкъл Крайтън - "Състояние на страх"

Нов прочит на Голямата загадка „Глобалното затопляне”. Едва ли има човек, който да не се замисли и да промени мнението си за много факти около тази Теория. Контраст между представянето й в медиите и научната информация.

3. О`Хенри – "Търкалящи се камъни”, разкази 

Само ще подчертая, че има защо тиражите на разказите му да надхвърлят тиражите на Библията, преиздавани по цял свят. Разкази с неочакван край. Всички истории текат много леко, на много богат език. Тук няма какво да добавя повече освен да Любим разказ - "Мамон и Амур".

4. Артър Хейли – "Детективи" 

Часове преди да бъде екзекутиран, един сериен убиец решава да се изповяда пред човека, който го е хвърлил зад решетките - полицейски инспектор и бивш свещеник. От тук нататък книгата придобива неочакван обрат. Нови хипотези, нови доказателства, нови заподозрени, които… никой не подозира, че могат да се занимават с такива неща.

5. Антон Чехов – "Повести и разкази" 

За Чехов може да се пише много, но трябва да се пише твърде задълбочено, което аз не умея.  

 

More Books