Следва

Зелена салта с диня и балсамов дресинг

Развенчаване на митове: 9 за диетите

Замисляли ли сте се, че някои от нещата, които знаем и четем за отслабването всъщност са просто мит и нямат никакъв ефект върху нашата фигура...

Health преди 8 години

Замисляли ли сте се, че някои от нещата, които знаете и четете за отслабването всъщност са просто мит и нямат никакъв ефект върху вашата фигура? Около лятното вталяване и на нас често ни се случва да мислим по въпроса и покрай литрите изпити сокове, похарчените пари за "био продукти" и "свободните дни", които смело си даваме, наяве лъснаха някои истини, които днес ще ви споделим. Развенчаваме 9 от най-разпространените митове в следващите редове... 

Мит е, че пречистването със сокове може да ви помогне да отслабнете.

Факт: Повечето от нас не започват строг режим на пречистване с намерение да останат на него до края на живота си. Да, повечето се придържат към новия си строг план най-много седмица, свалят няколко килограма (или в най-лошия случай качват някой и друг от всички захари в соковете), а след това се гмуркат с главата надолу в огромна купа сладолед. Оттук става ясно, че е по-добре да правим малки, но съществени промени в своя хранителен режим, вместо драстични диети, като например да се откажем от твърдата храна и да се храним само със сокове за една седмица. Съжаляваме да го кажем, но "3-дневната пречистваща диета на сокове" или "22-дневната веганска диета” няма да ви направят да изглеждате като Бионсе.

Мит е, че трябва да се откажем от почти всичко, за да отслабнем.



Факт: глутен, захар, мляко и млечни продукти, въглехидрати, месо ... какво ли още не, повечето диети ни съветват да се откажем от тях. Честно казано, елиминирането на определени хранителни вещества или групи храни може да ни помогне да отслабнем в началото, но това до голяма степен се дължи на поведенческите промени, които правим. Ако се откажем от захарта например, вероятно няма да си хапнем шоколадово кексче както обикновено, което е добре, но изхвърлянето от менюто на някои групи храни може да доведе до увеличаване на теглото, защото повечето безглутенови или алтернативи на млечните продукти са натъпкани с допълнителни калории или имат непроизносими съставки, които, оказва се, са не по-малко вредни.  

Затова, освен ако не се налага по медицински причина да отбягвате определена група храни, пропуснете тази стратегия.

Мит е , че храните в био магазините са “по-добри” за отслабването



Факт: Без значение в какъв хранителен магазин сме винаги трябва да четем етикетите, защото въпреки надписа "органичен", той няма друго отношение към броя на калориите на даден продукт. А и все още няма ясна дефиниция какво точно означава “органичен”, когато говорим за храни.

По възможност избирайте естествени непреработени храни или пълнозърнести, когато говорим за тестени изделия.

Мит е, че здравословните мазнини могат да ни помогнат да отслабнем.



Факт: На първо място е вярно, че диета без мазнини може да ни накара да качим килограми, защото при такава диета не се чувстваме сити и това може да ни подтикне да прегрешим с нещо сладко. Но и обратно, диета пълна със съставки като кокосово масло, зехтин, ядки и авокадо е здравословна само до определен момент. Да, това са добри мазнини, но това не означава, че можем да ги хапваме без ограничение. 

Мазнините имат по 9 калории на грам, а протеините и въглехидратите имат по 4, така че уверете се, че когато броите калориите си на ден включвате ядките, парченцата авокадо и мазнината, в която готвите.

Мит е, че всеки има нужда от “свободен ден”.



Факт:
Да и не. Тази стратегия е изключително ефективна за някои, но не и за всички! Седмичният “свободен ден” от диетата, може да доведе до провал на всички усилия положени за спазване на хранителен режим и физически упражнения. Няма какво да се лъжем, за някои такъв ден означава безконтролно ядене на всичко, което е забранено в диетата - от сладки пакетирани храни, през чипс и чийзбургери и подобни вредни храни, което колкото и да не ни се иска да признаем съсипва всичко постигнато дотук и непременно води до качване на някой килограм. Другата опасност - може да бъде много по-трудно да се върнем към диетата си на следващия ден или може да се чувстваме преяли, за да направим една добра тренировка. 

Вместо това в “свободния” си ден е по-добре да изберете някое вкусно изкушение, което по принцип си позволявате всеки ден, за да му се насладите до последната хапка.

Мит е, че не трябва да тренираме когато сме на строга диета.



Факт: Вярно е, че когато става въпрос за загуба на тегло, хранителните навици са по-важни от тренировката. Но това не означава да я пропускаме и вместо това да се сгушваме пред телевизора с любимия сериал. Добрата физическа форма е изключително важна за предотвратяване не хронични заболявания като диабет и сърдечни болести. Дори и ако сме с идеалното тегло и нямаме проблем с храната все пак ни е необходима редовна физическа активност. За щастие, не отнема много време, проучване сочи, че тези, които се упражняват 30 минути или повече на ден са по-успешни в загубата (и запазването) на тегло, отколкото неспортуващите им колеги.

Мит е, че някои храни могат да засилят метаболизма ви.



Факт: Да, някои изследвания са доказали, че някои подправки и по-специално пикантните такива могат да благоприятстват метаболизма. По същия начин и някои напитки като зелен чай могат да му дадат тласък. Но ако не харесвате пикантни храни или по-скоро бихте пили бензин, отколкото да замените кафето с чай, не го правете! Последните изследвания показват, че промяната не е значителна, така че, ако не обичате въпросните продукти, не си струва жертвата. Вместо това защо не се захванете със някоя сериозна тренировка, защото има изследвания, според които добрата мускулната маса повишава многократно метаболизма. Така че започнете да се потите!

Мит е, че след 30 минути кардио, можете да се отпуснете за целия ден.



Факт:
Физическа активност в ежедневието е ефективен начин да кажем довиждане на йо-йо ефекта от диетите. Въпреки че една усилена тренировка ще подобри метаболизма, няма да е достатъчно, че да прекараме остатъка от деня на бюрото си или на дивана. Проучванията показват, че загубата и поддръжката на тегло е по-висока сред тези, които правят усилие да се движат. Затова е важно да намерим начини да останем активни, особено ако работим в офис. 

Използвайте стълбите вместо асансьора, разходете се една спирка вместо да вземете автобуса или правете енергични кръгчета на банята, докато си миете зъбите - тези малки усилия ще ви помогнат да извървите дългия път.

Мит е, че има храни за плосък корем



Факт: За съжаление, не можем да контролираме конкретни области на тялото си с това, което ядем. Когато диетолозите говорят за храни за "плосък корем", обикновено става дума за такива, които могат да намалят газовете и подуването в тази област, а не да го накарат да отслабне. 

Все пак, за да намалите обиколката на талията си се опитайте да ядете нискомаслено (или обезмаслено) мляко и млечни продукти редовно, лека закуска от ядки богати на фибри (ограничете се до една шепа!) и подменете калориите от преработени храни с добавена захар и наситени мазнини с пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци, с протеини на растителна основа и морски дарове.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.