Следва

Набързо: Картофи с мед, сирене и горчица

В кои храни откриваме така важния за доброто здраве селен

След като научихме какво е селенът, както и ползите от него за човешкия организъм, сме наясно, че той e от изключителна важност за здравословното състояние на цялото ни тяло...

Health преди 8 години

След като научихме какво е селен и защо се нуждаем от него, сме наясно, че той e от изключителна важност за здравословното състояние на цялото ни тяло и че като мощен антиоксидант предпазва от различни заболявания и се грижи за превенцията на много от тях.

Сега е време да разберем как точно можем да го набавяме, или с други думи какво да включим в менюто си, за да не страдаме от недостиг от така важния за нас минерал.

Селен не може да се синтезира в организма, той може да бъде получен само отвън. Селенът присъства под различни форми. Растителната форма на селена се абсорбира най-пълно от тялото (до 98%). От животинската храна селенът се усвоява до 30%. Най-лошо се усвоява неорганичната формата на селена - само 10%. Освен това в неорганичната форма, селенът е по-токсичен при предозиране.

По този начин е важно не само процентното съдържание на селен в продуктите, но и неговата форма. Съдържанието на този елемент в продуктите зависи от много фактори и може да варира значително в зависимост от региона (в различните региони - съдържание на селен в почвата е различно). Това обяснява разминаването в цифрите, указани в различни източници. Ще опишем няколко продукти с най-високо съдържание на най-ценната форма на селена - растителната.

В кои храни откриваме така важния за доброто здраве селен

Бразилски орех - единственият продукт, съдържащ селен в такава концентрация, че за удовлетворяване на ежедневните нужди от този елемент ще са ни достатъчни само 2-3 ядки. Във всички останали продукти селен се съдържа десетки пъти по-малко.

Кокос. Това е втория продукт, на който си струва да се обърне внимание, въпреки че той е далеч от горе споменатия шампион по съдържание на селен, оставящ далеч зад себе си всички "съперници".

Царевицата се смята за един от най-вкусните и лесно достъпни източници на селен. Но не всеки сорт! Царевичните люспи са произведени от сортове, богати на този елемент, и го съдържат в достатъчни количества. Шепа от тези люспи с мляко на закуска - но без захар! - може да играе важна роля в превенцията на раковите заболявания. Но трябва да се убедим, че на опаковката е написано действителното съдържание на селен.

Ориз
Фасул, грах.
● Зърнени култури (ечемик, леща). Много селен има в нерафинираните зърнени храни, в пълнозърнестото брашно, но преди всичко в морската и каменната сол.
Черен хляб.
Бадеми, фъстъци, орехи, сусам, кедрови ядки.
Чесън

Въглехидратите унищожават селена

Най-опасният "враг" на селена са въглехидратите. Торти, сладкиши, пайове, бисквитки, всички сладки тестени продукти частично или напълно унищожават селена. Отказвайки се от захарта, запазваме селена в нашия организъм.

Богати на селен са и продуктите от моретата и океаните - риба, особено херинга, раци, омари, лангуста, скариди, калмари. Много селен има в яйцата, в свинските, говеждите бъбреци, както и в черния дроб и сърцето. За съжаление, голямо количество селен се губи в процеса на обработка на продуктите, например в консервите и концентратите, той е наполовина по-малко, отколкото в пресните продукти.

Също така трябва да се вземат под внимание факторите, които пречат на усвояването на селена и увеличават неговото потребление:

● прости въглехидрати
● рафинирани продукти, хлебни изделия от рафинирано брашно (при преработката на зърното се губи голямо количество селен)
● продукти, съдържащи консерванти и други вредни хранителни добавки
● някои лекарства,
● стомашно-чревни заболявания
● хранителни добавки, чайове помагащи за прочистване на храносмилателния тракт
● алкохол, тютюнопушене

Негативното влияние на тези фактори върху усвояването на селена не се усеща веднага. Постепенно, може да се стигне до недостиг на този важен елемент. Ето защо, например за пушачи, дневната препоръчителна доза селен ще бъде малко по-висока.

В кърмата има 2 пъти повече селен и 5-6 пъти повече витамин Е, отколкото в кравето мляко. Нерядко, внезапната смърт на бебета момчета, хранени с краве мляко, се обяснява с факта, че те се нуждаят от много повече селен, отколкото момичетата. Нашият живот понякога зависи от микроскопични количества от този минерал.


 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.