Следва

Доматена крем супа с хрупкав тост със сирене

Домашни равиоли с тиква и смокини

 Домашни равиоли с тиква и смокини

Food преди 8 години

Няма нищо по-добро от прясно приготвена паста. Днес се вдъхновяваме от оранжевия цвят на тиквите и си приготвяме равиоли с пълнеж от тиква и сирена. Завършваме всичко със смокини и прясно козе сирене.

Какво ще ни трябва:

1 средно голяма тиква тип “цигулка”, обелена и нарязана на кубчета
1 супена лъжица зехтин
сол и черен пипер на вкус
140 грама козе сирене
60 гр. горгонзола сирене
½ чаша прясно настърган пармезан
1 яйце
¼ чаена лъжичка индийско орехче
500 гр. прясно тесто за паста
3 супени лъжици зехтин
12-16 пресни смокини, разрязани на две
2-3 сушени домата

Как да си ги приготвим:

Загряваме фурната на 200 градуса. Обелваме и нарязваме тиквата на кубчета и я поставяме в тавичка, покрита с хартия за печене. Поръсваме със зехтин, сол и черен пипер и печем за 45 минути, докато омекне. Когато тиквата е готова оставяме да изстине за 15 минути.

 

Слагаме изпечената тиква в кухненски робот или пасатор, добавяме козе сирене, горгонзола, пармезан, яйце и индийско орехче. Пасираме докато се получи гладка паста. Подправяме със сол и черен пипер.

Когато сме готови с плънката разточваме тестото за паста на тънки кори върху обилно набрашнена повърхност. Поставяме готовия лист паста върху форма за равиоли или го оставяме на плота и с клечка за зъби си начертаваме квадратчета. Ако използваме форма за равиоли с пръсти оформяме дупчиците, в които да сложим плънката. След това с лъжица слагаме от плънката във всяка формичка. С пръсти нанасяме по малко вода по всички краища на равиолите и слагаме отгоре втория лист, минаваме с точилката, за да се запечатат. Вадим от формата и с остър нож или нож за пица ги нарязваме на квадратчета. Слагаме готовата паста настрана върху хартия за печене, покриваме я с мокра кърпа докато приготвяме останалите равиоли. Ако смятаме, че сме направили прекалено много можем да замразим част от тях и да имаме домашна паста когато пак ни се хапва.

 

Преди да сварим равиолите поставяме, зехтина, половината чаша риган, сушените домати, нарязани на малки кубчета и готвим на средна температура за няколко минути и след това махаме от котлона.
През това време слагаме вода да заври и когато това стане, слагаме пастата за 1-2 минути или докато изплуват на повърхността. Когато са готови внимателно ги изваждаме от водата и ги разбъркваме в маслото с билки и сушени домати. Разделяме равиолите на порции и прибавяме смокините, пресен риган и натрошено козе сирене.

Хапваме с чаша хубаво вино. 

More Food