Следва

Love to quote: 10+1 зареждащи цитата за по-богата седмица

Да презаредим! 12 храни за супер сили през януари

Ставаме трудно, бавно, тежко, все още ни тресе безвремието и еуфорията около празничните дни, желанието за...

Health преди 8 години

Ставаме трудно, бавно, тежко, все още ни тресе безвремието и еуфорията около празничните дни, желанието за работа или друга активна дейност се е изпарило сякаш, а умът прескача от момент в момент и все още е някъде в отминалата година. Януарският синдром не щади никого, но винаги има начин да се заредим с достатъчно енергия, за да го преодолеем. Обичайно това става чрез храната. Ето 12-те супер героя на януари, които всеки ден трябва да присъстват в менюто ни за повече положителен заряд. 

1. Кафяв ориз
Той е изключително богат на манган - минералът, който помага за производството на енергия от протеини и въглехидрати и ще поддържа енергията ви през целия ден.

2. Сладък картоф (познат още като „батат”)
Това не е много популярен зеленчук в България, но в Америка непрекъснато се възползват от привилегиите му. Сладкият картоф има високо съдържание на въглехидрати и бета-каротин (витамин А) и витамин С. Тези съставки успяват да преборят обедната умора и да презаредят организма. Освен това децата обичат вкуса на сладкия картоф - пюре от този „симпатичен” зеленчук е истинска бомба от витамини за малчуганите.

3. Мед
Знаехте ли, че една супена лъжица мед се равнява на цяла енергийна напитка? Вярно е! Този естествен подсладител има магични действия - освен че се използва в козметиката, приеман ежедневно, медът ще ви направи по-свежи, по-енергични и по-здрави.

4. Банани
В тях има различни видове захар - глюкоза, фруктоза и захароза. Затова бананите са добър източник на енергия. Достатъчен е дори половин банан, добавен към зърнената ви закуска, за да бъдете активни през целия ден.

5. Ябълки
„Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен”, казват хората. Освен че е здравословна, ябълката е богата на фибри и това удължава разграждането й, което пък е причината за това тя дава енергия почти през целия ден.

6. Портокали
Високото съдържание на витамин С, калий и фолиева киселина правят цитрусовите плодове мощни енергийни източници и то не за кратък момент, а много продължително. Освен това в мембраните на портокалите има пектин и фибри, които са изключително полезни.

7. Спанак
Всеизвестно е, че спанакът е ключов компонент за производството на енергия в организма, заради желязото, което се съдържа в него. Ако хапнете салата от спанак в обедната си почивка, със сигурност няма да ви споходи „енергийната криза” в края на деня.

8. Бобови храни
Те са богати на протеини и въглехидрати, които са необходими на всеки, независимо дали е вегетарианец или не. Малко боб в салатата от спанак и ето - насладете се на бобово бурито!

9. Бадеми
Манган, рибофлавин, протеини и какво ли още не! Това са съставките, които играят важна роля за запазване на енергиятав тялото и за неутрализирането на токсините в клетките.

10. Сьомга
Няма спор за това колко е полезна сьомгата - тя съдържа омега-3 мастни киселини, които намаляват холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания. Но тази „златна рибка” съдържа и протеини, витамин В6, ниацин, рибофлавин - всичко, което е необходимо на организма, за да конвертира храната в енергия.

11. Йогурт
Това вкусно удоволствие е богато на магнезий, а това е решаващ фактор за освобождаването на енергия. В йогурта има и калций, който е много важен, особено ако водите активен и забързан начин на живот. Ако тренирате, малко йогурт след тренировка ще ви помогне да възстановите източниците на гликоген в тялото си.

12. Яйца
Тук се съдържа най-високата форма на протеин и яйцата наистина осигуряват 30% от нужната дневна доза протеини на човека. Всички незаменими аминокиселини, които тялото ви използва, за да възстанови мускулите си, се намират в яйцата. Независимо дали ги харесвате варени, пържени или на омлет - не пренебрегвайте невероятната сила на яйцата.


 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.