Следва

Андре Токев и жестоките му нови сандвичи, защото обичаме добра храна!

Много – на душманите! Ще ядем гювече!

 

Много – на душманите! Ще ядем гювече! 

Food преди 8 години

Най-якото на гювечетата е това, че можете да ги приготвите буквално с каквото ви е останало в хладилника. Което в никакъв случай не ги прави „боклучавите ястия”, а по-скоро иде да значи, че вие съвсем интелигентно ще използвате останалите по 200-300 гр продукти от хладилника за манджа, от която ще си оближете пръстите!

Значи, тук въображението ви толкова много може да се развихри, та чак ми е неудобно да давам рецепта за вашата находчивост. Но все пак съвсем случайно може да се окаже, че бих могла да бъда полезна. Така че... Ако ви се намират из кухнята (или пък умишлено решите да си купите) лук, праз-лук, чесън, моркови, домати, гъби, сиренце (ей, без него никак няма да е същото!), кисели краставички, чушки (пресни или печени – без значение) – зелени, червени, люти (ако харесвате), картофи, грах, царевица, магданоз и яйца, значи съвсем бързо и без никакви усилия ще си сготвите супер вкусно хапване! Понеже лично аз никога не мога да преценя количеството на горе изброените продукти, така че да запълня купите без да прелива от тях, защото винаги ми струва малко, се подготвям поне с още две за резерва. Та, стават общо 6 гозби. Чудесно! Ще имате гювечета за поне още едно хапване, ако сте трима, а те няма да ви омръзнат от първия път, може да сте сигурни! Подходете към продуктите, количеството и външния им вид както прецените. Аз само ще споделя с вас моя подход. Обикновено ми трябват - 1-2 малки глави стар лук или връзка пресен – ситно нарязани при всички положения; ако слагам праз-лук е само 1, но достойно голям стрък, накълцан на колелца; половин глава стар чесън. Него буквално го смачквам или нарязвам до неузнаваемост; 3-4 средно големи картофа. Преобразувам ги в малки кубчета, много ме кефи; 2-3 неголеми моркова и краставички. С тях се заигравам, признавам, докато не ги трансформирам в мънички квадратчета; 1 голям или 2 по-малки домата (може и от консерва), които също докарвам до вида на картофите; 10-12 гъбки, ей тъй-на, за разнообразие. Гъбата не е кат’ човека, така че сами преценете как да подходите с Нея!; 1 зелена и 1 червена чушка за цветово разнообразие, нарязани на тънки кръгчета. Ако си падате по пикантното, слагайте и лютото чушле; по половин малка кутийка сварени царевица и грах; около 100-150 гр сирене. По-добре да е по-твърдо, та да не се размачка съвсем заради термичната обработка във фурната; яйцата, както и магданозът, са за накрая почти, но – като им дойде времето! Освен това ще ви трябват и някакви подправки, но изцяло по ваш вкус. Логично е, все пак да имате под ръка малко сол, черен и червен пипер, чубрица (о, да!), магданозец и нещо мазничко. Иначе – каквото ви душа иска!

За да улесня и ускоря пребиваването си в кухнята, след като измия, обеля и нарежа всички тези любими зеленчуци, ги мятам в една голяма купа или тенджера. Дори и намачканото с пръсти сирене. Слагам и прецененото от мен количество подправки и ги разбърквам, докато им се завие свят! И след това с подобаваща по големина лъжица разпределям овкусеното количество продукти във всяка една от купичките и добавям в тях по малко масло или друга мазнина (с масло става по-вкусно). Чиста работа! Страшно важно е да НЕ загряваме фурната предварително, иначе красивите глинени изделия, в които старателно сме положили бъдещото си ядене, буквално ще се спраскат!

Поставяме ги на топло от около 200 градуса с капаците им и ги „забравяме” поне за половин час. Като дойде моментът за първата визита, просто боцваме с вилица някое и друго подаващо се от масата зеленчуци картофче. Ако е започнало да поомеква, вадим бързо гювечетата и слагаме яйцата върху им. Така, де, добре е да сме счупили черупките им предварително! Връщаме ги след това обратно във фурната, която може да намалим до 180 градуса, но този път без капаците им, за да могат суровите яйца да се изпекат едновременно с нужните на другите зеленчуци още около 15-ина минутки. И – това е! След малко имаме супер вкусна и разнообразна откъм видове продукти, събрани в едно, гозба. Ако искате настържете отгоре малко кашкавал, боцнете маслинка, но при всички положения за съвсем истински и пресен пролетен вкус току-що нарязан магданоз ще свърши чудесна работа! Бон апетит!

P.S.: Разбира се, че след като минат постите можете да добавите и някаква мръвка към гювечето. Глинената купа ще ви е особено благодарна за това!

More Food