Следва

2 CELLOS готвят грандиозно шоу в АРЕНА АРМЕЕЦ на 4-ти декември

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 16 до 22 януари

От 18:00 часа тази вечер можем да открием арт седмицата с изложбата на Божидар Бончев "Ретроспекция"...

Events преди 7 години

Изложбата: 

От 18:00 часа тази вечер можем да открием арт седмицата с изложбата на Божидар Бончев "Ретроспекция". В нея се представя творчеството на Божидар Бончев, във връзка с неговата 60 годишнина и дейността му като преподавател в НХА, през последните 30 години. Показаните работи са от най-ранните му участия в изложби от 80-те години на миналия век, до създадени в последната година произведения.

В своето творчество проф. Божидар Бончев винаги е поставял на специално място проблемите на съвременната функционална керамика, поради което в изложбата са включени значителен брой съдове, вази, купи, часовници, и т.н.

От 16 януари до 5 февруари можем да посетим изложбата в галерия "Академия". 

Още една изложба: 

Тя бе открита на 10-и януари в галерия "Париж" под названието Wintertime 2017 - Обща зимна изложба и ще можем да я посещаваме чак до 25-ти февруари. 

В изложбата са показани избрани творби от основните автори на галерия „Париж“. Ще можем да разгледаме, както творби от последните изложби на художниците, така и специално създадени за зимната изложба произведения.

В допълнение, по време на изложбата можем да си закупим избрани творби в малък формат – живопис, графика и акварел с отстъпки от 15 до 40 %.

И още една:

... Която ще се случи още днес, 16-и януари с откриване 18:00 часа в зала "Гъливер" на Центъра за култура и дебат "Червената къща”. "Погледни ме” или Regarde-moi е фото и видео изложба на на френската Асоциация „Аколад”, която дава един емоционален поглед към хората с увреждания в България и по света.

Откриването ще бъде последвано от дискусия за проблемите при проблемите при социалната, професионална и семейна интеграция на хората с увреждания в България и по света с основателката на „Аколад” Катрин Буев и комуникационния и медиен директор на организацията Томас Крок. Те ще разкажат и за опита на асоциацията във Франция, където „Аколад“ организира различни събития, които дават възможност за срещи между хора без и с увреждания и по този начин допринася за интеграцията и социалното включване. 

„Погледни ме” представя кратки документални филми и снимки на хора с увреждания като се вглежда в личността, която стои зад определението „човек с увреждане“ в различни ситуации в цял свят по един оригинален и емоционален начин. По време на откриването ще можете да видите повечето филми, създадени в рамките на проекта, както и да чуете историите на вдъхновяващи личности. Една такава среща е и първа стъпка към естествената интеграция на различията.
Два от документалните филми са заснети в България преди няколко години и разказват историите на Евгения, която е в инвалидна количка след злополука, както и на Сашо, който има синдрома на Даун. Фотоизложбата включва и снимки на хора с увреждания от България.

Изложбата ще бъде открита до 31 януари в зала „Гъливер” от 10:00 до 19:00 всеки работен ден.

И още една:

На 17 януари от 19.00 ч. във VIVACOM Art Hall ще се състои премиерата на "НОМАД“ – съвместен проект на Аменун Женева и платформата за съвременни визуални артисти Advertising Artists. Експозицията събира живопис на Аменун Женева, модна колекция на Рая Кърпачева и текстилна графика на Андон Георгиев- AndonastY, обединени от идеята за свободата на движение и номадството като пътуване през различни културни пластове.

След успешното гостуване на Advertising Artists през миналата година във VIVACOM Art Hall с изложба на 12 съвременни илюстратора в рамките на проекта August Illustrated, сега прогресивният колектив на млади творци дава своята спонтанна интерпретация на концепцията за номадството с една оригинална експозиция. На откриването й посетителите на най-популярната столична галерия за съвременно изкуство ще станат свидетели на ревю-пърформънс сред картини, под ритъма на специално селектирана музика от популярен DJ. Цялостният графичен дизайн на изложбата е дело на Стефан Чинов.

Експозицията „НОМАД“ ще може да бъде разгледана до 6 февруари 2017 г. във VIVACOM Art Hall на ул. „Ген. Гурко“ №4.

Телевизията:

Анимационното комедийно приключение „Принцеса Бътърфлай в битка със силите на злото“, продукция на Disney Television Animation, очаква най-малките този понеделник, 16-ти януари, с премиера на втори сезон.

Създаден и продуциран от възпитаника на випуск 2009 г. в Калифорнийския институт по изкуствата Дарън Нефси, "Принцеса Бътърфлай в битка със силите на злото" следва изключително силната и надарена с магия принцеса Стар Бътърфлай. След като получава магическа пръчица за 14-ия си рожден ден, Стар е изпратена от кралските си родителите да живее със семейството Диаз на Земята, където да отнесе своя уникален стил и да превърне мястото в свой собствен дом. Заедно със сина на семейство Диаз – Марко, се впускат в невероятни приключения в света на гимназията, докато се опитват да държат магическата пръчица далеч от ръцете на своя враг Лудо и чудовищните сили на злото.

Поредицата ще покаже лудите приключения Стар, докато помага с магията си на хората в нужда, опитвайки се да даде всичко от себе си, докато живее на Земята и да разбере кой е зъл и кой добър. "Когато показахме трилъра на сериите миналата година, стотици фенове се опитаха да пресъздадат шоуто в рисунките си, още преди премиерата. Готови сме да споделим „Принцеса Бътърфлай в битка със силите на злото“ с целия свят.“, сподели Бухай.

Отново изложба: 

Обединена българска банка представя в столицата най-ценните експонати от своята колекция. Изложбата "НЕ/ПОЗНАТИ“ включва платна от Златния фонд на Колекцията на Банката и ще гостува в Националната галерия (Двореца на пл. „Княз Александър I“ 1) в продължение на един месец, до 12-ти февруари. 

За първи път ще бъдат показани и ценни антикварни предмети от Колекцията на ОББ – уникални пишещи и сметачни машини, стенни часовници и още над 20 експоната. Специално допълнение към художествената експозиция в Националната галерия е адаптираната тактилна карта на картината „Лодкар“ от Радомир Мандов. Чрез репликата на „Лодкар“, която е придружена от аудио описание на български и на английски език, ОББ иска да даде възможност и на хора с нарушено зрение да се докоснат до вълшебството на изобразителното изкуство.

Изложбата в София е част от амбициозната програма на Банката експозицията „НЕ/ПОЗНАТИ“ да обиколи 13 български града – родни места на познати автори, и да покаже техни непознати творби на съгражданите им. Пътешествието започна през септември 2016 г. в град Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Там живописните платна и графиките от Златния фонд на Колекцията бяха акцент в Нощта на галериите и музеите и бяха разгледани от над 7000 посетители за две седмици.

Колекцията на ОББ наброява 225 творби на обща стойност над 400 000 лв., които според художествените си качества са разделени в три фонда – златен, сребърен и бронзов. Близо пет години служители на Банката, експерти в изкуствознанието и музейната работа и реставратори обединяват своите усилия, за да опишат, заснемат и реставрират произведенията от всички клонове на финансовата институция.


Антоний Софев "Балада"

Концертът:

Базираната в Ирландия група с български корени - Amoric, ще направи ексклузивен лайв у нас. Той ще е първи в България от повече от пет години насам. Датата на събитието е 18-ти януари, а мястото Строежа. 

AMORIC са сформирани през 2007-а година, като наследник на популярната дотогава, а и днес, група Лора – познати в България с парчета като „Рая“, „Нова“, „Леко“, както и с активната си концертна дейност. Повод за трансформацията става подписването на договор с ирландски мениджър, от което идва решението музикантите да се преместят в Дъблин, където една част от тях все още пребивават. Следват множество радио и телевизионни изяви, участия на фестивали в Ирландия и Великобритания, клубни концерти в цялата страна. AMORIC печелят и East Coast Music Idol Competition, продължил 7 седмици с над 20 съревноваващи се групи. Една от песни им (Photograph) е включена в компилацията „Riot On Sunset Vol. 11“ и е издадена от 272 Records в САЩ.

Билети за гостуването им в Строежа вече се разпространяват в мрежата на Eventim.bg на цена от 10 лв.

Класическата музика:

На 19 януари, четвъртък, в Софийската филхармония ще се проведе специален концерт, посветен на десетгодишнината от присъединяването на България към Европейския съюз. В концерта „Хвалебствена песен“ ще чуем световната звезда на цигулковото изкуство Клара-Джуми Канг и диригента Урош Лайовиц, както и солистите Силвана Пръвчева, Нина Веселина и Милен Божков.

В концерта ще звучи цигулката Страдивари на огнената цигуларка Клара-Джуми Канг в посветения на Сарасате Концерт № 2 на Хенрик Виенявски, прочут със своята мелодичност и виртуозност. Клара-Джуми Канг започва да свири на 3 години, на 5 дебютира с оркестър, а 7-годишна е приета в „Джулиард Скуул“ с пълна стипендия и учи при Дороти Дилей. На 9 години записва солов рецитал с тройния концерт на Бетовен. Лауреат е на редица международни конкурси като „Чайковски“, „Тибор Варга“ и „Сендай“, конкурсите в Индианаполис, Хановер и Сеул. Клара-Джуми се представя като гостуващ артист на световно признати оркестри в Азия, САЩ и Европа с диригенти като Юрий Темирканов, Валери Гергиев. Шеметната ѝ кариера я нарежда сред 100-те най-влиятелни личности в Корея.

Акцент в концерта ще е симфония-кантата №2 „Хвалебствена песен” на Феликс Менделсон-Бартолди, която ще прозвучи под палката на големия диригент Урош Лайовиц, дирижирал над 90 оркестъра в над 1500 концерта по целия свят. В изпълнението ще вземат участие изявените певци Силвана Пръвчева, Нина Веселинова и Милен Божков.

Киното:

В началото на годината Мексико Сити се превърна в арена на невиждан купон – световната премиера на едно от най-чаканите заглавия тази зима – Трите хикса: Отново в играта. По червения килим в латиноамериканската столица мина целият актьорски състав на третата част за супер агента, който рядко се съобразява с правилата. Начело на плеядата звезди беше самият Ксандър Кейдж – Вин Дизел. Той не пропусна да направи и това събитие паметно, като изнесе серенада на своята колежка Дипика Падукон. Боливудската звезда отпразнува своя рожден ден, поздравена с изпълнение на живо на Дизел и присъстващите фенове.

Тази седмица, точно от петък на там, 20-и януари, и ние ще минем по килима, само че този в киносалона, за да се насладим и на филма, и на Вин Дизел на  3D, IMAX 3D и 4DX. 

Какъв по-добър завършек на седмицата?

Техно проектът:

Може, разбира се, краят й да е малко по-музикален, защото на 20-и януари се завръща TAKEOVER след половингодишна пауза. Не, разбира се, без някои ключови промени, но все с така категоричната философия на проект, който включва актуални за световната сцена техно артисти и създава атмосфера, която по свой начин предразполага музиката да бъде централния елемент за изживяването на феновете.

За своя трети сезон TAKEOVER ще превземе за първи път реновираната голямата зала на YALTA CLUB, с което обещава още по-вълнуващи събития, а партитата ще се завърнат към първоначалната си регулярност - веднъж в месеца. През 2017 организаторите се качват на следващото ниво, което им дава възможност да надградят всичко случило се дотук и да пренесат типичната за събитията интимна и приятно мистериозна атмосфера в по-голямо пространство.

Зад идеята и реализацията подължава да стои Любо Урсини, към когото както и досега, ще се присъединяват артисти от цял свят, движещи сили в електронната музика.

На 20 януари триото Apollonia дава началото на новия TAKEOVER сезон. Това е първото им появяване в клубен формат у нас, година след дебюта им на SOLAR EASTER TRINITY.

За най-малките:

Миналата година на български език излезе превърналата се в легенда в САЩ книжка „Котарак шапкарак” на Доктор Сюс, издавана у нас от ИК"Сиела". Тази година е на лице и продължението - „Яйца зелени и колбас”, а римите и оригиналните цветни илюстрации този път са с твърди корици и отново в превода на Хари Аничкин.

„Яйца зелени и колбас” разказва за приключенията на чудатия Спас-съм-аз, който се опитва да убеди своя приятел да опита от любимото му ястие – именно комбинацията от заглавието. Римуваният текст не само стимулира запаметяването, но по този начин помага на децата да заобичат четенето още от първите си срещи с буквите. И тъй като е важно любовта към книгите да се култивира и насърчава още в най-ранна детска възраст, Доктор Сюс е избрал най-удачния подход – с много цвят и едно същество, което е толкова необикновено, че няма как да не бъде запомнено.

След излизането на „Котарак шапкарак” миналата година много български семейства припознават Доктор Сюс като важна част от ограмотяването на най-малките. Заедно с усилията на учители и възпитатели, книжките с чудатото творение на Доктор Сюс полагат основите на дълготрайна обич към четенето.

Доктор Сюс е емблематична фигура в САЩ, а симпатичните му куплети умиляват малки и големи вече повече от половин век.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?