Следва

Кошмарът ниско кръвно и как да се отървем от него

ЗЕЛЕнчуци който не яде…

Тази седмица решихме да ви представим някои от братовчедите зелеви, както и ползите от консумацията на различни зеленчуци от семейството на зелевите...

Health преди 6 години

Тази седмица решихме да ви представим някои от братовчедите зелеви, както и ползите от консумацията на различни зеленчуци от семейството на зелевите. Накрая ви представяме и фенси рецепта за салата с броколи, зеле и портокалов дресинг.

Добре известно е, че всички зелеви притежават ударни дози витамин C, които можете да си набавите с обедната или вечерната салата, и които засилват организма и го правят устойчив на инфекции. Освен това, те са свръх ниско калорични фиброносители, което е двойна причина да ги включите в менюто си, ако искате да се вталите. Не е нужно да чакате есента, сега на пазара също има много от зелевите продукти, при това пресни.

АлаБАШ
Алабашът е нещо средно между зеле и ряпа на вид, като в България има едър (синкав или виолетов) и дребен (зелен) алабаш. Обикновено се яде главата на растението, но можете да хапвате и листата, ако са свежи. Алабашът е изключително полезен при автиаминоза и проблеми с метаболизма. Диетичните фибри в алабаша подпомагат ускоряването на обмяната на веществата и съдействат за добра профилактика на рак на дебелото черво. Освен това, те се борят с хемороидите и улесняват производството на добри бактерии в чревната микрофлора.
Листата му съдържат витамин А и каротени, които са особено необходими при грижата за хубава кожа и коса.



Броколи
Те са шампиони по съдържание на витамин С – по-малко от 30 грама дневно могат да ви донесат почти половината (около 40%) доза за деня. Освен че са вкусни и свежарски, броколите съдържат купчина полезни вещества, сред които витамин Е, който се грижи за добрата кожа, витамин К, който укрепва костите и предпазва от остеорпороза, различни фибри, бета-каротен и други антиканцерогенни вещества и лутеин, който спомага за превенция на някои очни заболявания. Смятат броколите за едно от най-силните антиракови храни, тъй като съдържа индол-3-карбинол, полезен при оздравяване и защита на клетките от гадните тумори, и глюкорафанин, който убива бактериите. Тази функция на броколите може да се подсили, ако се яде в комбинация с горчица, уасаби или хрян.

Освен това, броколите са богати на въглехидрати и белтъчини, което, заедно с множеството фибри, които има в състава си, допринася за дълготрайно усещане за ситост. И да ви "светнем" по повод консумацията на броколи: ако не знаете, голяма част от хранителните вещества на зеленчука се намират в стъблото и листата, които можете да бланширате и да сложите в салатка вместо маруля.



Брюкселско зеле
Симпатичните мънички зелки, както и другите кръстоцветни, първоначално са култивирани в средиземноморския регион още в римско време. През Средновековието обаче народите, населяващи Белгия, засилват отглеждането и консумацията на протеиновите бомбички. От всички зелеви, а и въобще от всички зеленчуци, брюкселското зеле се характеризира с много високо съдържание на белтъчини и едновременно с това минимални калории. Изследване, публикувано през 2011 в Journal of Food Science, показва, че брюкселското зеле съдържа вещества, които намаляват риска от ракови заболявания, а съдържанието на фолиева киселина намалява риска от заболявания на сърдечно-съдовата система, потвърждават специалисти от Mayo Clinic в САЩ. Зелчиците подмагат и за здрава и светла кожа.
Препоръчва се брюкселските зелчици, както и другите зелеви, да се готвят за кратко време, задушени или сотирани, тъй като термичната обработка унищожава полезните хранителни вещества. И все пак, не приветстваме суровоядството, защото първо обичаме манджичка и второ -  има съществени причини, поради които да го отбягваме.



Кейл
Къдравото зеле, което прилича на маруля, е мощен антидепресант, твърдят специалисти, като причината вероятно се крие в съдържанието му на доста фитонутриенти, които произвеждат каротеноиди. Те от своя страна, помагат за приповдигнато настроение. Друга теория гласи, че комбинацията от желязо, фолиева киселина и витамин В6 е причината за производството на серотонин и допамин, които знаем, са най-силните химични стимулатори на настроението. Каквато и да е химичната истина, важното е, че храненето с кейл ни зарежда с много витамини, енергия и позитивност. Освен това, кейл съдържа голямо количество калций и затова се препоръчва на вегани или хора, които искат да ограничат млечните продукти.

Това, колко от хранителните вещества на кейла ще извлечете, зависи от начина на приготвяне. Противно на нашите предположения за свежа храна, ако го сотирате или задушите, също ще получите много калций и витамини от него.



Keep it simple
И да си припомним (или открием) някои от съществените ползи за здравето при познатото ни традиционно бяло/червено/савойско и други подобни зеле. То съдържа големи количества сяра, която синтезира производството на кератин – ключов елемент за здрава и сияйна кожа, както и за здрави коса и нокти. Сярата служи като прекрасно почистващо средство, което отстранява различни видове акне. Веществата в зелето имат и лечебно действие върху кожата – спомагат за заздравяването на екземи, пъпки, обриви и др. Сярата в съчетание със силиция застопоряват косата за главата и стимулират силен растеж.

Високата концентрация на витамин К в зелето, който се съдържа и в други зелеви продукти, повишава качеството на мозъчната дейност и фокусира мисълта ни.

Като цяло, понеже са роднини, зелевите продукти, се характеризират с подобен хранителен състав, голяма част от който представлява витамини (А, В, C Е и К), минерали (силиций, калций, йод, селен, цинк), белтъчини и въглехидрати. Важни са процентните съдържания, като вече уточнихме, че най-много белтъчини има при броколите и брюкселското зеле, най-много сяра – в зелето, а най-много витамин С – в броколите. Семейство Кръстоцветни са много богати и следва да присъстват ежедневно в менюто ни. Предупреждават ни обаче, че хора, които имат проблеми с щитовдината жлеза, трябва да внимават с консумацията на кръстоцвети зеленчуци, защото те повлияват на усвояването на йод, което от своя страна води до риск от нарушаване на нормалната й функция.



И накрая да хапнем…
Ето и една семпла и вкусна рецепта за салата със зеле и броколи с портокалов дресинг, инспирирана от индийската кухня. За целта ще ви трябват около 300 г пресни броколи, ¼ зелка, 1 настърган морков, 1 ситно нарязана чушка, 1 голяма чаша кълнове от боб мунг, половин чаена чаша хикама, десетина счукани бадеми, 2 супени лъжици ситно нарязан пресен кориандър. В допълнение можете да добавите стафиди и нарязано цвекло.
Дресингът иска една чаша портокалов сок, 2 супени лъжици сок от джинджър (можете да го изтискате със сокоизтисквачка), 1 с.л. мед, щипка сол и още една черен пипер.

Приготвянето е фасулска работа – просто миксирате нарязаните зеленчуци със свежия дресинг и поднасяте с ледено студена вода или бяло вино. Bon appétit!

More Health