Следва

Фотографията в думи и образи Изложба на Галина Йотова в Гьоте-институт

Българската премиера на „Съзвездия”

„Червената къща” на 16 и 23 март

Events преди 6 години

На 16 и 23 март (петък) от 19:30 в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” ще се състои българската премиера на пиесата „Съзвездия” на Ник Пейн. През 2012 пиесата печели наградата Evening Standard Theatre Award за най-добра драматургия. Това е най-старата театрална награда във Великобритания. В България „Съзвездия” е режисирана от Йордан Славейков и е първата независима продукция на новосъздаденото Театрално сдружение „Хелиотроп". Представлението е професионален дебют на актьорите Невена Николова и Васил Михайлов.

„Съзвездия” е пиеса за три велики сили, в която двамата главни герои измислят игри на ума и така конструират свят, в който да изживеят цяла вселена от животи. И да надживеят не просто самия живот. А да надживеят Смъртта. В това надбягване не само с тях самите, а и с времето, Играта изкристализира като най-мощната форма на живеене. След Любовта.

„Съзвездия” е част от поредицата „Дебюти на границата“ на „Червената къща”. Тя съществува от 2005 г. и представя нови и изненадващи проекти, които тестват границите на отделните жанрове и трудно намират място в обичайните културни пространства. Вече над сто автори и изпълнители са представяли своите творби в рамките на серията в „Червената къща”, която се утвърди като естествен дом на необичайните гледни точки в изкуството. Сред тях са имена от съвременното изкуство като Галина Борисова, Ида Даниел, Иво Димчев, Вили Прагер и Ива Свещарова, Неда Соколовска, Красен Кръстев и формации като театър „Реплика“ и „36 маймуни“.

 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.