Следва

Четиво в четвъртък: "Пътувам себе си. Спомени. Разговори със Самюел Док" от Юлия Кръстева

Майстори на фотографията: Ваятелят на образи от крайния квартал Йосиф Яков

Ваятелят на образите от крайния квартал...

Events преди 5 години

Точно седем дни и 6 часа остават до откриването на самостоятелната фотоизложба на Йосиф Bruegel Яков, известен като Ваятелят на образите от крайния квартал. Докато отброяваме минутите и часовете до официалното откриване на изложбата, само загатваме ретроспективния черно-бял реализъм, на който ще станем свидетели на 27 юли. Всеки от кадрите по-долу>>> е напоен със собствена доза откровение и история, идващи от искрените погледи на хората пред фотографската камера, открийте я и вие.

Събитието:
откриване на изложба фотография Йосиф Bruegel Яков –Ваятелят на образите от крайния квартал
Куратор:
Зафер Галибов
Мястото:
Галерия - книжарница София Прес, ул. “Славянска” 29
Откриване:
27 юли, петък, 18.00 часа
Изложбата ще продължи до края на август.

Авторът е роден на 2 октомври 1946. Последното дете на фамилията на Бай Яко. Израства в шарен етнически квартал. Очите му от малък отразяват копнежите на различните. Средното си образование завършва в техникума по механотехника в София. Техниката му приляга и той продължава висшето си образование във ВИАС – специалността по геодезия, картография и фотограметрия. Срещата му с фотографията е съдбовна за неговото творчество. Тих, незабележим, творец, той следва импулсите на своята страст.

Постиженията споделя с приятели и колеги във фото клуба на еврейското читалище „Емил Шекерджийски”. Тук намира не само своя учител по фотография Д-р Стефан Мутафчиев, но и дузина запалени като него фотолюбители. Скоро за членовете на фото клуба започва за да се говори с уважение. Младежите печелят много национални и международни награди. Участват във международни фото салони и конкурси.

Яков го търсят като сътрудник във младежките издания, списанията „Наша родина”, „Българско фото”, „Отечество” и др. Снимките му допълват поетичните страници на много негови приятели – поети.

Фотографията му „Зима” взима Трета награда ва международния фотоконкурс Орво – Пентакон 1971.

Следва награди в Канада, Полша и Голямата и първа награда на Националния фотоконкурс за цветна фотография в град Троян – последователно през 1974 и 1976 . През 1978 е удостоен със званието „Фотограф- художник” безспорен знак за израсналия му професионализъм. Следва авторска изложба във Вроцлав през 1975 . Участва в Алманахът на Българската фотография през 1973, във фотоалбумът „Земя и хора” и др.

Настоящата му изложба е първата му ретроспективна изложба и ще бъде представена в Галерията „София Прес” през месец август 2018.“


 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 4 дни

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.