Следва

Дарк романтизъм: Гримът на вчерашното Valentino

Помощ: Да или Не на продуктите със силикон за коса и лице?

Войната против силикона в козметичните продукти е в ход и е така вече от години...

Beauty News преди 5 години

Факт е, обаче, че в голямата си част това си е чист маркетинг. Силиконът в състава на козметиката за лице и коса изобщо не е страховит - на него дължим гъвкавостта и копринения финиш, защото веществото, съдържащо се в продуктите със силикон, прави възможно продуктът да се разпределя лесно и икономично върху косата или кожата и носи много естетично ползи.

Най-лошото в силикона е, че не е биоразградим и замърсява средата. Най-добрата му алтернатива пък е диметиконът, натуралният силикон - прозрачно силиконово масло без мирис, което е устойчиво, не се разваля, действа като консервант и не се натрупва в природата.

Диметиконът (Dimethicone), съставката, известна още като полидиметилсилоксан (PDMS), в грима.

Праймър /или още основа за грим/ с диметикон в състава си идеално изравнява повърхността на кожата, запълвайки всички неравности. Фон-дьо-тените с него буквално се саморазнасят, като правят кожата кадифена. В базите за грим съставката равнява порите, в спиралата - позволява тушът да се разнесе равномерно по миглите, в червилото - гарантира гладко покритие. Козметика със силикон в състава си по принцип е по-еднородна и стабилна, и по-добре се разпределя върху кожата. Силиконът създава върху лицето филм, който не позволява на негативните външни фактори да проникнат в кожата. Факт е обаче и това, че полезните компоненти остават на повърхността на дермата. Например, тонално средство с витамини и антиоксиданти, нанесено върху силиконова база, няма да нахрани кожата. Освен това, силиконовият филм може да предизвика размножаване на бактериите в порите и да стане причина за възпаления. А при суха кожа, може да предизвика усещане за опъване".

Важно е да се има предвид, че продуктите със силикон доста трудно се измиват, затова е необходимо да се използват дълбоко почистващи средства.

Диметиконът в бялата козметика
Силиконът в състава й прекрасно прикрива бръчките, изравнява текстурата на кожата и носи моментален лифтинг ефект. Определено средства за грижа за кожата с тази съставка в себе си не са ок за мазна кожа и за възпалени повърхности, защото образуват филм, който не позволява на мъртвите клетки и натрупванията по кожата от околната среда да се отделят по естествен път. Сам по себе силиконът няма никакъв овлажняваш ефект, но помага на кожата да съхрани влагата, затова е отличен за суха кожа и такава с възрастови изменения. Кремове със силикон могат да се използват дълготрайно, дори постоянно, стига да не се забравя редовното дълбоко почистване на кожата.

Диметиконът в грижата за косата
Тъй като съставката не утежнява косата и я защитава от повреди, подсилва блясъка и облекчава разресването, като при това осигурява отлична термозащита и улеснява стилизирането, той е истински предпочитана добавка в средствата за поддръжка на красивата коса. Той буквално облива косата със защитен воал, препятствайки повреждането й от топлината при стилизиране. Обезпечава защита от негативните фактори на средата, като студ или ултравиолетови лъчи. Шампоаните и балсамите със силикон позволяват да се постигне добър визуален ефект, като гарантират комфорта при разресване. Такива продукти са подходящи за плътни, наелектризиращи се и къдрави коси. Освен това, силиконът в състави помага да се укрепят цъфтящите краища.

Диметиконът не се разтваря във вода и може да се задържи върху косата до три.четири измивания със шампоан. За да се измие от косата е достатъчно да се измие главата с продукт на основата на сулфатна технология за почистване, в състава на която влиза кокамидопропил бетаин. Диметиконът не бива да се ползва от хора със свръхчувствителност.

More Beauty News