Защо мицеларната вода съсипва кожата и как да поправим това?

Защо мицеларната вода съсипва кожата и как да поправим това?

Мицеларната вода: задължителен продукт в гримьорните по време на седмиците на модата по целия свят, бърз и лесен начин да премахнем грима без да използваме мокра кърпичка, и неизменна част от ежедневната ни бюти рутина.

Използваме я, обичаме я, не вярваме, че може да почистим лицата си без нея, но се оказва, че може да причинява повече зло отколкото добро на кожата. Разочаровани сме.

И така, какво представлява мицеларната вода: "В основата си мицеларната вода е почистващ разтвор, който се нанася върху повърхността на кожата, подобно на традиционните тонери," споделя лондонският козметичен дерматолог д-р Сам Бънтинг"Макар и да има течна основа, тя съдържа капани за мръсотия, познати като мицели, които премахват нечистотията от кожата."

Дотук добре. Но проблемът не е дотолкова в самата мицеларна вода, колкото в начина, по който остава върху кожата, тъй като обикновено формулите им са създадени без отмиване.

"Мицелите са основно сърфактанти (повърхностноактивни) или масло във вода молекули," обяснява д-р Бънтинг. "Докато много хора биха позволили на малко количество сърфактант да остане върху кожата след избърсването (предполагайки, че те са с нежна за кожата формула), други с чувствителна кожа не биха."

Въпреки че сърфактантите обикновено се считат за сравнително безвредни в бюти индустрията, е по-добре да се избягват, ако имате суха или чувствителна кожа – внимавайте за често срещани съставки като содиум лаурил сулфат (SLS).

Д-р Бънтинг е намерила лесно решение на проблема – просто измийте лицето си след това: "Винаги препоръчвам да изплаквате с вода, за да премахнете остатъците."

Изглежда, че всякакви проблеми могат да бъдат поправени, като се уверяваме, че мицеларната вода не е останала (въпреки написаното на етикета), но е нужно да отбележим, че тя няма непременно да почисти кожата достатъчно добре – а това може да доведе до проблеми, независимо от типа кожа.

Дълбокото почистване е съществено за всяка бюти рутина, за да се пазят порите чисти и маслата – балансирани; мицеларната вода има тенденцията да достига само до повърхността (и след това остава там), за разлика от други видове измиващи за лице, които най-вероятно вършат по-добра работа. Така че ако желаете да използвате мицеларна вода (с вас сме, трудно е да се отървете от навика), най-добре е да я включите като част от многостепенен почистващ режим.

Английският консултант-дерматолог д-р Анджали Мато потвърждава: "Като общо правило, мицеларната вода може да е част от двойно почистваща рутина. Това е особено полезно за вечерното почистване, когато искате да премахнете грима, мръсотията, потта, и замърсяването от повърхността на кожата. Второто почистване с пенливо или кремообразно измиващо гарантира, че повърхността на кожата е достатъчно чиста, за да може други активни съставки (ретиноли) да бъдат нанесени преди лягане."

Ако желаете мицеларната вода да присъства в шкафа в банята Ви, ще си струва да помислите също и за списъка с останалите съставки – колкото по-малко, толкова по-добре. "Предпочитам тези, в които няма парфюм и етерични масла", казва д-р Бънтинг. "Така че, иронично, евтиното и семплото често е по-добре." Любимата й? - "лично аз винаги избирам Bioderma Sensibio (около 27лв. за 500ml)."

Д-р Мато също е фен на Bioderma (и постоянен фаворит в гримьорните, които споменахме), и на Garnier (приблизително 6лв. за 400ml) и на La Roche-Posay за чувствителна кожа (около 24лв. за 100ml). Ние бихме добавили и мицеларния лосион на Avenе към тази селекция - около 10лв. за  200ml.

Финално мнение? Все още я харесваме – но ако ще почиствате, почиствайте правилно…

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.