Следва

Sofia Street Style: Хубавата Лили

Veni Vidi Vici: Оттеглянето на Демна Гвасалия от Vetements и наследството, което оставя

10-те "Демна Гвасалия за Vetements" неща, които могат да се преподават...

All fashion преди 4 години


Ана Уинтур и Демна Гвасалия

Късно вечерта в понеделник WWD ексклузивно съобщи шокиращата и сполитаща ни изневиделица новина, че Демна Гвасалия слиза от поста си на Креативен директор в Vetements - брандът, който "роди" жаргона стрийтуеър в модата, и също така избута основателя си толкова напред в дизайнерската игра, че да бъде предложен за поста на Креативен в парижката централа на Balenciaga.


Истории от живота: Дизайнерът Гвасалия, триумфът на неочакваното


За петте си години начело на марката, предизвикваща бурни противоречиви емоции, грузинецът прокарва свежата си новаторска линия в иначе до голяма степен консвервативния моден свят. Демна направи модерно всичко наглед НЕмодерно - както когато през 2015-та изпрати моделите си да се лутат из тъмните подземия на прословутия гей клуб Le Dépôt, Париж, в пожарникарски форми, "суперсайзд" тренчове и торбести хуудита. Скоро след тази презентация екстра-дългите ръкави, запазена марка, и чудовищно преувеличените силуети плъзнаха по всички дефилета - от малки до големи. Суетшърти с гръмки надписи за по 800 долара всеки станаха най-желаните модни придобивки, при това оправдани.

Тъй като е вече официално потвърдено, че Демна Гвасалия СЕ ОТТЕГЛЯ от ръководството на бранда, на който е и съосновател (с брат си стартират компанията през 2014-та), Vetements на Демна е вече само петгодишна история. История обаче, събираща в себе си толкова много спиращи дъха мигове, че спокойно може да бъде преподавана.

Спираме вниманието си днес върху десетте топ момента в главата "Vetements на Демна Гвасалия" в модната история:

Първото шоу на Парижката модна седмица
Лота Волкова открива дебюта на Vetements в рамките на Парижката модна седмица, сезонът е Пролет/Лято 2015. Руската стилистка и един от главните колаборатори на Гвасалия, е част от онзи източноевропейски моден елит, който събра очите на целия свят преди 4-5 години със своята много сурова, строго ъндърграунд естетика, оформена от израстването в Постсъветското пространство.


DHL тишъртът
Разходен по подиума от небезизвестния руски дизайнер Гоша Рубчинский, DHL тишъртът на Демна за Vetements (Пролет/Лято 2016), възбуди вълна от възмущение, най-вече заради 300-доларовата си цена. Моделът често се позовава като анти-fashion продукт, измама и тотално дъно. За дизайна си, Демна коментира: "Беше просто шега".


Детайли: Логата на кирилица и къде се разхожда новият тренд


Новата кройка
Правата кройка с извисяваща се до небесата талия на джинсите, при това изработена от деним секънд-хенд, бива представена за първи път за есента на 2014-та като част от дебютната колекция на марката. Популятността на знаковия модел обаче кара дизайнера да заимства от собственото си творчество и за есенната си колекция за следващата 2015-та година - предсатавена, както вече споменахме, в мазето на гей клуба Le Dépôt. Дънковата емблема е изработена от две различни парчета винтидж джинсов плат - моделът е константно солд-аут, където и да го потърсите.


Кутюр, Кутюр и пак Кутюр
През 2016-та Vetements е сред избраните компании, поканени да станат част от Кутюр календара в Париж. За ревюто си Висша мода, Гвасалия "хаква" подовете на Galeries Lafayette, докато гигантския универсален магазин е все още отворен. Дизайнерът-чудо успява да убеди ОСЕМНАДЕСЕТ бранда да колаборират със собствения му Vetements - от Levi's и Carhartt през Mackintosh до Comme des Garçons.


Vetements x Levi's


Миналото: Историята на легендарните таби-бутс на Maison Martin Margiela


Vetements x Manolo Blahnik
Hangisi моделът на Маноло Бланик краде светлината на прожекторите в пролетното шоу на Vetements за 2017-та по време на Парижката модна седмица. Manolo Blahnik именно е един от 18-те бранда-колаборатори на Демна в същия сезон, наред с Levi's, Brioni и Juicy Couture. Демна прави ред подобрения по модела, а не по-малко развълнувани от сътрудничеството са и от Бланик.


Олекотени токове и табакери
Вероятно един от най-ключовите елементи, олекотеният вариант на ботите на ток, и претърпя безброй презареждания, и продължава да бъде сред най- желаните и експлоатирани модни стрийтстайл елементи.

През 2016-та от Vetements пускат в продажба табакера за 770 долара от поцинкован месинг, която за пореден път разпалва ожесточен диспут около ценовата точка на артикулите им. В допълнение към това, в продажба влизат и запалка на цена от 345 долата и гриндер за 750 - също долара.


Цюрих
През 2017-та братята Гвасалия местят "седалището" на компанията си от Париж в Цюрих, поставяйки основен акцент върху преразпределението на силите в дизайна им - обещават да се съсредоточат повече върху "прагматичното обличане", отколкото върху "декоративното, гламурно и тематично" такова. За "No-Show" ивента си, проведен на автопарк, Гвасалия представя lookbook за колекция Пролет/Лято 2018, заснет върху местни жители на Цюрих.


Известните обичат Vetements
Vetements си печели култов статут, благодарение на знаменитостие, които се тълпят да посещават презентациите му, а не по-малко и разхождат произведенията му. От Канйе Уест до Травис Скот, които посещават още едва второто му ревю в Париж, през Джиджи Хадид, Селин Дион (с онази "I love Paris Hilton" тениска). Не минаваме, разбира се, и без Кралицата на социалните мрежи - Ким Кардашян-Уест (на снимката с най-голямата си дъщеря Норт, също облечена в Vetements).


Небляскавата страна на Париж
От химическото до McDonald's, сетовете за презентациите на марката винаги са били ключов елемент от цялостния имидж на компанията. Гвасалия описва подхода си като част от идеята "да покаже и небляскавата страна на Париж".


Отново DHL
През 2018-та Гвасалия се връща към корените си, така да кажем, представяйки формална колаборация с DHL - капсулната Vetements x DHL, разходена в самолетно хале на DHL в Лайпциг.

More All fashion

Страст и обожание: шоуто на Saint Laurent в Париж

All fashion преди 3 дни

По време на своето шоу Есен/Зима 2024/25, празнуващо прозрачните силуети, така скъпи на самия Ив Сен Лоран, творческият директор на модната къща Антъни Вакарело отдаде почит на гения на Ив с още един феноменален детайл - известната брошка със сърце, превърната в огърлица.