Следва

Airbnb предлага 20 нови (непопулярни) дестинации за 2020

Големите (непотвърдени) любовни истории: Франк Синатра и Рафаела Кара

През 1965-та една много млада италианска актриса среща най-талантливия артист на Холивуд, от което се ражда най-мистериозният слух в историята на киното – това между тях връзка ли е, или не? 

Love преди 3 години

Няма по-загадъчна и неразбираема любовна история от тази, която заинтригува света през 60-те години на миналия век. И която и до днес изостря ушите на романтиците. Става въпрос за любовната история между Рафаела Кара и Франк Синатра. Два образа, две личности и два таланта, дотолкова омагьосващи, че всички са единодушни: "ами да, няма начин той да я пропусне, нито пък е вероятно тя да устои на чара и известността му".

И все пак... нека се опитаме да проследим етапите на тази голяма любовна история, при цялата условност на нейната релевантност, и как се ражда. През 1965 г. млада актриса, ефектна брюнетка с цигара в ръка, за да изглежда по-небрежно, дава интервю по телевизията, за да разкаже за страхотната професионална възможност, отдала й е се наскоро. Името на мацката е Рафаела Кара, на 22, сочна, свежа и невероятно амбициозна. От прочутата по-късно прическа тип каре (боб), Рафаела е твърде далеч, но пък току-що е снимала филма Von Ryan's Express, режисиран от Марк Робсън. Историята е за американски авиатор - Джоузеф Райън, заловен от фашистите през 1943 г. след сваляне на самолета му. Подозиран от другите затворници, че е сътрудник на германците (затова и прякорът му "Фон"), Райън на практика успява да организира завземането на влака, който отвежда него и останалите в затворническите лагери, от самите затворници.  

Главната сцена с Рафаела Кара, която играе Габриела, любовницата на немски командир, се случва точно в тази част на историята. Когато влакът е спрян принудително на гара Анани, тя се опитва да избяга, а Райън/Синатра, преоблечен като нацист, е принуден да стреля по нея, за да не прецака плана. По време на интервюто, Рафаела срамежливо скланя поглед, докато разказва предишните си кинаджийски преживявания, преди Von Ryan's Express, като редува малки роли с режисьори като Марио Бонард, Марио Моничели, Карло Лизани, с доста плоски заглавия за различни свръхгерои, които е малко вероятно да бъдат срещнати в реалния живот.



Журналистът си прави шега относно късмета, който ролята носи на младата Рафаела, като определя Франк Синатра като "чичото на Америка". Тя избягва темата умело, засмива се леко смутено, дори малко глупаво, не защото е глупава, а защото това е, което се очаква от едно момиче по това време. "Ако той знаеше!", коментира тя объркана, но оставя впечатлението, че го познава достатъчно добре, за да знае точно как би реагирал, ако присъства и той.

Нататък в интервюто Рафаела разказва, че се е срещнала с Франк Синатра на римската гара Roma Tiburtina в началото на снимките. "Бях много развълнувана", казва Рафа, "тъй като за мен той не беше мит, бях гледала само няколко негови филма. Обаче ми го представяха като цар, чиято дума струва злато." След това, свита на дивана, от който дава интервюто, тя започва нервно да жестикулира със запалката, докато разказва за слабите и силните страни на The Voice, както наричат Синатра, способен да се забавлява като дете, което слага тайно пиратки в баните на приятели и колеги "карайки целия хотел да се събуди". Или за това как веднъж, на рождения ден на свой приятел фотограф, Синатра се засилва и бута рожденика в собствената му торта. Рафаела добавя как в Америка често е виждала Синатра, заобиколен от своите секретари и от журналисти, жадни за интервю: "В своята среда той е по-нервен", обяснява Рафаела, като след това хвали "приказните вили, които той има наляво и надясно".

На питането на репортера дали е виждала тези вили, тя отговаря с отрицание - била много заета. "Въпреки това, той е приятел", заключава тя, "ако се привърже към някого, остава близък с него, помага материално и духовно." След това, все по-смутена, иска да говорят за друго. Точно така се ражда легендата: Рафаела Кара и Франк Синатра и имали ли са връзка, или не?

Година след това интервю, през 1966 г., Франк Синатра се жени за Миа Фароу. Три години по-късно Рафаела също започва дълга сантиментална и "работна" връзка с Джани Бонкомпани. Мнозина обаче са сигурни: Синатра е искал да се ожени за Рафаела, Фароу е резервен вариант.


Сватбата на Франк и Миа, 1966 г.

"Искаше да се ожени и се ожени за моята съседка Миа Фароу. Той искаше да се влюби, не аз", казва госпожица Кара като гост в предаването Il senso della vita на Паоло Бонолис. Водещият се опитва да я накара да говори повече по темата, тъй като при появата на снимката на Франк на екрана тя възкликва: "Какъв поглед има само!" След това започва да възхвалява убийствено сините му очи и ентусиазирано говори за последвалите снимки в Кортина, на които той е "много сладък, прекрасен, фантастичен". Синатра й подарява перлена огърлица със смарагдова закопчалка. Жест на ненадминат женкар или на много влюбен мъж ? "Не исках да  приема", казва тя на Бонолис, "тъй като ми харесва да бъда впечатлявана с други неща." Продукцията обаче й препоръчва да приеме подаръка, за да поддържа атмосферата на снимачната площадка приятелска. Вечерта в Кортина, след снимките, отиват да вечерят заедно, той е облечен като на круиз. Рафа се забавлява много, но се дразни страшно на "клана", който върви след тях - телохранители, сътрудници и приятели.

Хипотетичната любовна история без публично известни подробности, между великия италиано-американски актьор, с най-красивия глас на света, и дебютиращата млада италианска актриса интригува цели поколения. Особено в Италия, за разлика от САЩ, където е трудно да се попадне на публикации, посветени на слуха. Рафаела дори не се появява при търсене на името "Синатра" в американските сайтове, специализирани в информация за връзките на звездите или слухове за тях. Това, което прави идеята все пак достоверна, е слухът, че, насаме, Синатра забравя за своята американска страна и изважда наяве италианския традиционалист, мъж властен и ревнив, магнит за жените, с които е във връзка. Рафаела, същинска италианка, свикнала с този тип култура, е гаранцията за него, сигурността, че ще бъде разбран "адекватно".

Налице са и многото снимки, направени на снимачната площадка, където той е видимо галантен, а погледите и жестовете, които споделят, са много лични. Накратко, достатъчно, за да накара жълтите списания да мечтаят. Сред това Рафаела става международно известна и ако някой подхранва слуховете, за да тласне по-нагоре кариерата й, то няма повече нужда от това.

Обаче. През 2016 г., по време на епизод на The Voice of Italy, където треньорите са Долченера, Емис Кила, Макс Пецали и самата Рафаела Кара, въпросът е повдигнат отново след десетилетия. Рафа отговаря, че Синатра, който случайно получава прякора The Voice точно като заглавието на програмата, е "мимолетно преживяване". Упс? След това уточнява, че има предвид в професионален аспект, тоест, че е заснел сцената си и след това си е тръгнал. Накратко, тази връзка изконсумирана ли е, или не? Франк Синатра почива през 1998 г. и е може би единственият, който може да каже истината. Рафаела Кара, като изискана дама, не говори за личния си живот повече от необходимото и преди всичко, както казват на английски, тя не е от типа kiss-and-tell момичета, тоест, да говори по сантиментални въпроси без одобрението на колегата, който вече не е сред нас. Но през 2018 г. в интервю за Messaggero тя си позволява да се отдаде на спомените.


По време на снимките на Von Ryan's Express (1965)

Разказва, че по времето, когато се запознава с Франк, слуша Бийтълс и не се интересува от музиката, която прави Синатра. Припомня си и прякора, който той лично й дава на снимачната площадка "Мисис Фон Райън". Като "Господин Фон Райън" е самият той. Само колието, което й подарява, днес може да бъде мерител за това колко Франк е бил хлътнал по нея. За съжаление, бижуто е откраднато от Рафаела в голям хотел в Милано и тя никога не си го получава обратно. Това означава, че в края на краищата перлите, подарени й от The Voice, много са й харесвали и ги е носила. Като хубав спомен.


More Love