Следва

Петте любими филма на Еди Слиман

Изкуство, пространство и мода: 9 от най-добрите виртуални изложби по света

Гмуркане в изкуството, дълбоко, безкрайно и велико...   

Events преди 3 години

Мислите ли и вие, като нас, че едно от най-хубавите неща на ситуацията, в която сме в  момента, е възможността да пътуваме виртуално, влизайки в най-прекрасните музеи на света, слушайки спектаклите на най-страхотните опери по цялото земнно кълбо, радвайки си на безплатни онлайн курсове от най-космическите университети в света и още, и още, и още...


Един виртуален тур във Версай, mais oui!


Невероятната възможност, която ни се предостави в този исторически момент, определено е нещо прекрасно, и ние продължаваме да черпим от нея с пълни шепи. Съветваме и вас да го направите, за да няма после: "толкова ме е яд, че пропуснах". Затова, днес мобилизираме сили и минаваме с препоръка през някои от най-великите музеи на света, отворени за всички ни онлайн, сега. 

Следват подробно картините на Рафаело, Рембранд и Клод Моне в Националната британска галерия, култовите тоалети на основателя на модна къща Valentino, изложени в луксозен виртуален дворец, гоблените във Ватикана, животът на астронавтите в Музея на НАСА... или най-интересните световни онлайн изложби, достойни за вниманието ни:

Третяковската галерия в Москва

Велик музей, огромен и натъпкан със съкровища, Третяковската галерия е задължителен пункт за посещение за всеки човек. Най-големият музей за руско изобразително изкуство в света отвори "онлайн врати" за всички желаещи, като виртуалната експозиция на "Третяков" представя повече от 150 експоната, включително световноизвестните картини на Василий Суриков, Александър Иванов, Валентин Серов, Иван Шишкин, Иля Репин и Виктор Васнецов. За пълното потапяне в голямото изкуство на майсторите, музеят използва технологията Google Street View, благодарение на която се местим от една стая в друга - почти като в реалния живот.
За вирутална разходка из галерията щракнете тук.

Националната галерия в Лондон

Патронът на Националната галерия, Херцогинята на Кеймбридж, многократно споменава музея като неповторимо място, символ на духа на Великобритания. По време на виртуалната обиколка на галерийните зали ще се насладим на шедьоврите на Ренесанса, включително произведенията на Тициан, Веронезе, Холбейн, Рафаел, Леонардо да Винчи и Рембранд. Галерията стартира и уникален проект, създаден на иновативната платформа Matterport 3D, който представлява виртуална разходка из крилото на Sainsbury чрез супермодерна технология. Можем да  "крачим"  из залите на екрана на компютър или смартфон, като използваме слушалките си за виртуална реалност. За да видим подробната информация за всеки отделен експонат, просто се приближаваме до него и кликваме върху червения кръг. 
За вирутална разходка из музея щракнете тук.

НАСА: Изследователски център на Глен, Охайо

Музеят на НАСА е страхотно място, което вероятно нямаше да ни се удаде да посетим лично. Тъй чу приветстваме възможността и разглеждаме подробно как изглеждат един междупланетен космически кораб и животът на астронавтите отблизо. Космосът никога не е бил толкова близо, колкото днес, когато изследователският център Г. Г. Глен се премести "онлайн". Искаме да погледаме пресъздадената перфектно лунна повърхност или да погледнемвъв вакуумната камера, която симулира нулева гравитация? Или може би е по-интересно да посетим хангара и да поуправляваме самолет?
Всичко това ни чака на официалния уебсайт на проекта.

Лувърът в Париж

Около десет милиона души посещават Лувъра всяка година, а колекциите на този известен музей обхващат огромни географски и времеви пространства. Чрез виртуалната обиколка попиваме произведения на древноегипетското изкуство в източната част на крилото на Сали, както и невероятните творби в Galerie d'Apollon, чийто централен експонат е картината на Йожен Дьолакроа на тавана, на Аполон, убиващ змея.Разбира се, не пропускаме да научим повече за историята на Лувъра: при уникалната виртуална обиколка можем да се разходим из оригиналния периметър на крепостта, построена от френския крал Филип Огюст, коята по-късно стана дом на шедьоври на световното изкуство.
За вирутална разходка из музея щракнете тук.

Виртуален музей Валентино Гаравани, Италия

Г-н Валентино Гаравани, легендарният италиански дизайнер и основател на модна къща Valentino, реши да отвори музея си преди няколко години, като го направи във виртуалното пространство. Специално за този проект е създаден 3D модел на великолепния дворец, пълен с култови тоалети на известния моделиер, създадени през различни години. Така че, ако по някаква причина не сте чували за виртуалния музей „Валентино Гаравани“ или сте отложили „виртуалното си посещение“, сега е моментът да го компенсирате. Първо, гарантирано е щедро естетическо удоволствие. Второ, научаваме много за историята на италианската и световната мода.
За вирутална разходка из музея щракнете тук.

Музея за изящни изкуства "Пушкин" в Москва

Музеят "А. С. Пушкин" стартира онлайн програмата се # Nedinis Pushkinsky, в която комбинира всички свои интернет проекти, въвеждайки нови формати за взаимодействие с публиката, докато музеят е физически затворен. Пред очите ни се отварят вратите на огромен виртуален музей, който добавя нови и нови експозиции към вече видените. Днес, например, може да посетите онлайн изложбата "Тату", посветена на изкуството на татуирането, съвместен проект на музея с парижкия музей "Жак Ширак". Важно е да се обърне внимание и на виртуалната изложба "От Дюрер до Матис", която обхваща пет века от историята на европейската рисунка - от края на XV до средата на XX век.Тя трябваше да бъде открита в края на март 2020 г., но заради режимът на изолация, организаторите решиха да я представят във виртуален формат. Особено удоволствие е да пътувате из известния музей с помощта на VR очила (виртуална реалност) с потапящ ефект и аудио водачи.

За вирутална разходка из музея щракнете тук.

Музеят Метрополитън в Ню Йорк

Американският музей е прочут с мащабните си колекции - от древността до днес. Основан от група бизнесмени и любители на изкуството през втората половина на 19 век, днес той е третият най-посещаван в света. Във виртуалното пространство на музея има около 400 000 експоната, огромно количество видео материали за работата на художниците, лекции и майсторски класове. Запознаването с платформата става през интерактивния проект Met 360°, отличен с поредица престижни награди. Благодарение на него не само се разхождаме из виртуалните стаи, но и „летим” край колонадите, издигайки се до самия таван, откъдето се открива фантастична гледка към стълбите и Голямата зала. При желание, можем да отидем още по-високо и да се насладим на гледка към река Хъдсън.
За вирутална разходка из музея щракнете тук.

The Broad в Лос Анджелис

Един от най-любопитните и стилни музеи на модерното изкуство в "Градът на ангелите" също излезе "онлайн". В края на 2019 г. японският художник Яйой Кусама създаде специална огледална инсталация за тази галерия, включена в известната серия Огледални стаи Infinity. Това произведение на изкуството, наречено "Безкрайна огледална стая", е тъмно пространство, изпълнено с мигащи звезди, което потапя посетителите в хипнотично състояние на мир и съзерцание. Първоначално се предполагаше, че "сесията" за посещение на стаята ще бъде 45 секунди. Но сега можете да се насладите на създаденото от Yayoi Kusama колкото искате - поне на практика. Достатъчно е да започнете възпроизвеждането на видеото на екрана на компютър или смартфон.

Музеят на Ватикана 

Легендарният музеен комплекс, основан от папа Юлий II в началото на 16 век, е много популярен сред туристите от цял ​​свят. Поради големия брой посетители на музея на Ватикана, невинаги е възможно напълно да се насладите на красотата на гоблените на Рафаел и картините на Микеланджело. Сега никой няма да ви натиска да бързате - движете се през виртуалните зали във всяка посока и се наслаждавайте на световни шедьоври, колкото искате. Официалният сайт на музейния комплекс предлага седем онлайн обиколки на Сикстинската капела, музея Пио Клементино в двореца Белведере, музея Киарамонти, галерията Брачо Нуово, стаите на Рафаело, параклиса Николина и Залата Киароскури.
За вирутална разходка из музея щракнете тук.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?