Златната земя на копнежа-изложба на Маря Хуканен

Златната земя на копнежа-изложба на Маря Хуканен

Фотографии от филми на Аки Каурисмаки

Галерия Синтезис ви кани на изложбата ''Златната земя на копнежа“ на Маря Лена Хуканен . Тя е фокусирана върху дванадесет от филмите на известния финландски режисьор Аки Каурисмаки, заснети в периода 1985 – 2006 г. Изложбата ще се състои от 04.06 до 30.06 2020г.

Изложбата е продължение на тематичния модул "Кино и фотография“, в който галерия Синтезис показва изложби на значими фотографи и режисьори, подчертаващи връзката между фотографията и киното, в партньорство със София Филм Фест. През 2018 г. в рамките на фестивала беше показана изложбата "Сергей Параджанов: Homo Liber“ на грузинския фотограф Юрий Мечитов, а през 2019 г. "Moving Stills“ на британската режисьорка на документални филми Триша Зиф.


Кати Оутинен и Мати Пелонпя, "Сенки в рая“( Varjoja paratiisissa, 1986).

Маря Лена Хуканен е неизменна част от екипа на Аки Каурисмаки като фотограф на терен, скриптър или асистент-режисьор. Тя документира работни моменти от заснемането на почти всички негови продукции. Изложбата "Златната земя на копнежа” включва кадри от емблематични филми на режисьора като: "Сенки в рая“(1986), "Ленинград Каубойс в Америка“(1989), "Наех наемен убиец“(1990), "Плаващи облаци“(1996), "Мъжът без минало“(2002) и др.


Кати Оутинен, Кари Вянянен, Оути Мяенпаа и кучето Пиетар, "Плаващи облаци“ (Кauas pilvet karkaavat, 1996)

Фотографията на терен може да бъде арт форма сама по себе си, в която американското, френското и британско кино имат сериозни традиции и класически статус. Във Финландия, до появата на Хуканен, този жанр е леко пренебрегван. Благодарение на нейната работа е създадена ценна документация на творческия процес на финландския майстор на киното. Фотографиите ѝ улавят точния дух на всеки филм, пренасят зрителя от настроение в настроение, от град на град. Те показват не само режисьора по време на работа, но и неговите любими актьори Мати Пелонпя и Кати Оутинен в много докосващи сцени. Включват редки моменти от работата на екипа, понякога концентриран, понякога развеселен, и портретират не само актьорите, но и всички участници в заснемането на филма – отлитащи моменти запечатали интензивността, лудостта и ентусиазма на снимачния процес.


Кати Оутинен, Кирси Тикилайнен, Мати Пелонпя, Мато Валтонен, „Волга“ и дъжд. "Пази шалчето си, Татяна“ (Pidä huivista kiinni, Tatjana, 1993)

"Светът на Аки Каурисмаки несъмнено се оформя до голяма степен благодарение на онази прочута безизразност, типична за неговата родна Финландия, но той е и забележително характерен – може да бъде разпознат дори от един-единствен кадър на който и да е от неговите филми. Необичайното съчетание между социален реализъм и визуална стилизация, между иронична комедийност и сгряващ сърцата хуманизъм, раждат нещо, коeто актьорите на Каурисмаки наричат "Аки-реалност“ и което американските кинокритици деликатно определят като „усещане, към което привикваш“. (Лана Уилсън: "Великите режисьори“, Senses of Cinema)

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.