Следва

Дневен ХОРОСКОП - 10.06.2020

Health Battle: Маргарин vs. Масло

"Борба", стара колкото света, но кой от двата продукта всъщност е големият ни съюзник в битката за по-здравословно хранене?

Health преди 3 години

Според скорошно проучване, 88% от българите на възраст между 20 и 64 години вярват в погрешни митове за определени храни. 93% не знаят каква е разликата между маргарина и маслото. Днес ще се опитаме да разбулим този мит в полза на истината. Ето и няколко факта по темата:

#1 Растителните мазнини в маргарина пазят сърцето и сърдечносъдовата система здрави
Мастните киселини играят важна роля в много психологически процеси. Те ни дават енергия, влияят положително върху хормоните, нервната система, помагат на тялото да използва мастноразтворимите витамини. Оптималният прием на мазнини е максимум 30% от приема на храна, ето защо е важно да избираме храни, богати на ненаситени мастни киселини. Слънчогледовото, лененото семе, рапичното и маслиновото олио, съставките на растителните маргарини, са "добри мазнини" и помагат запазването на ниските нива на холестерола в кръвта.

#2 Забравете за хидрогенираното масло и вредните трансмазнини
Истината е, че преди години маргаринът се прави с горещо третиране и добавяне на хидрогени, но благодарение на специалистите по хранене и иновативните технологии, през 90-те хидрогенираното растително масло е изместено изцяло от продукцията за последните 30 години.

#3 Маргаринът съдържа жизненоважни мастни киселини, които тялото не може да произвежда само
Рапичното и лененото масло, например, са естествен източник на Омега-3, а слънчогледовото е богат източник на Омега-6, които при производството се запазват в маргарина. Това е особено важен аспект при избора на продукт. В допълнение към техните противовъзпалителни, антикоагуланти, имунностимулиращи ефекти, тези съществени, полиненаситени мастни киселини допринасят за намаляването на нивата на холестерол и триглицериди, за баланса на кръвното налягане и в превенцията срещу атеросклероза.


Новите хранителни навици на българина: по-здравословно ли се храним?


#4 Маргаринът е направен от натурални съставки и може да се приготвя лесно в домашни условия
Маргаринът е смес от растителни мазнини-масла и вода; също както маслото, маргаринът може да се добие от всеки от нас в домашни условия. Чрез процес на смесване и изстудяване в няколко фази и помощта на емулгатор (например яйчен жълтък), за да могат водата и мазните капки да се смесят ефективно, съвсем безпроблемно можем да си измайсторим чудесен маргарин сами. В индустриални условия за емулгатор обикновено се използва лецитин, който има допълнителен положителен ефект върху човешкото тяло, като стимулатор на функциите на нервната система и метаболизма.

#5 Маслото оставя по-голям въглероден отпечатък от маргарина
Към аргументите в подкрепа на здравословните качества на маргарина има също няколко "зелени" твърдения, колкото са тези за благотворните му ефекти върху човешкото тяло. Растителният маргарин изглежда е много по-устойчив избор в подкрепа на околната среда спрямо маслото. Да видим какво би се случило, ако в собствената си кухня обърнем 1 кг масло в маргарин? Ще запазим Земята от въглероден отпечатък, равен на пропътувани 30 км с бензинов автомобил, зърнена зона от 10.97 квадратни метра и 7-минутен воден душ.

Pro-tip: Не става само с приказки, както добре знаем, затова преминаваме към действия: във видеото по-долу ще видите колко лесно е всъщност да си "сготвим" ароматен билков маргарин вкъщи, за да гарнираме сандвичи и брускети. Bon Appétit!

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.