Следва

Марк Зукъргбърг на плажа, или защо правилната слънцезащита е извънредно важна

Козметики, които да избягваме, когато се излагаме на слънце

Ексфолиращи лосиони, които щипят, anti-aging козметика, която предизвиква зачервявания, масла, които образуват петна - всички тези продукти съдържат активни съставки, чиято употреба силно НЕ препоръчваме в комбинация със слънчевите лъчи...

Beauty News преди 3 години

Петна, изгаряния, сърбеж, зачервявания. Ако кожата ви реагира странно при контакт със слънцето, след като сме нанесли обичайния си крем, то бъдете сигурни, че това далеч не е въпрос на чиста случайност. Някои активни компоненти, които използваме в ежедневието си, с голям успех и в продължение на години, не се "държат" толкова възпитано под въздействието на UV лъчите. Важно е да се отбележи, че всички типове кожи могат да бъдат засегнати от тези "усложнения", включително и по-тъмните, следователно слънцезащитата е задължителна за всички.

Ето какви козметики да избягваме при излагане на слънце според специалистите:

Плодови киселини и ретинол
Лятото съвсем не е моментът, в който да подлагаме на тестове защитния потенциал на кожата си. Плодовите киселини (гликолова киселина, фитинова киселина, лимонена киселина и пр.), които имат за цел да озарят кожата и да ексфолират в дълбочина, по презумпция правят най-горния й слой значително по-уязвим. Затова, по време на летния сезон, забравяме за тях и всички чудеса, които вършат за епидермиса, когато е по-хладно.

Ретинолът, от своя страна, е невероятно средство за справяне с бръчките, благодарение на свойството си да стимулира производството на колаген и еластин. Изглажда кожата и изравнява тена, но за жалост, се налага да го командироваме всяко лято, или поне през дена, защото прави кожата значително по-чувствителна към въздействието на UV лъчите - съответно резултатът е появата на неприятните пигментни петна.


Най-доброто с ретинол от The Ordinary, за да ексфолираш like a boss


Етерични масла и парфюми
Някои молекули повишават чувствителността на кожата към слънцето и могат да предизвикат появата на петна, раздразнения и дори изгаряния. Най-честите причинители на подобни "щети" са етеричните масла. Налага се да четем много внимателно състава на кремовете си, защото тези масла понякога се намират в продукти - както за тялото, така и за лицето, в които дори не предполагаме, че може да ги открием.

Що се отнася до парфюмите, те отдавна са сочени като виновници за появата на петна по кожата. Затова парфюмерите премахват субстанциите, например бергаптените, които правят кожата по-уязвима към влиянието на слънцето. И все пак трябва да бъдем внимателни - по-добре е да оставим парфюмите и парфюмираните кремове за летните вечери и в никакъв случай да не ги използваме преди плаж.

Трябва да се внимава и с козметиките, съдържащи растителни екстракти, богати на фуранокумарини (цитруси, смокиня, звъника) или на канела, а също и с дезодорантите на тази основа.

Лекарства
Някои лекарства също могат да направят кожата по-чувствителна към слънчевите лъчи, затова трябва внимателно да четем листовките им и при дори най-малкото съмнение, да се обърнем към фармацевт или лекар.

Най-честите причинители на раздразнения са лекарствата, попадащи в списъка с антидепресанти, диуретици, антибиотици и тези, които лекуват проблеми, свързани с холестерола. Също така някои антисептични продукти и кремове против акне могат да направят кожата прекалено чувствителна към слънцето. Ако все пак не можем да избегнем излагането на слънце по време на прием на такива медикаменти, употребата на слънцезащитен крем с фактор 50 е абсолютно задължителна - в някои случаи, дори и през зимата.

Козметиките с активни съставки, които губят свойствата си на слънце
Има и група съставки, които не са опасни, когато се комбинират с излагането на слънце, но пък рязко губят ефективността си, ето защо е по-добре да оставим настрана бюти продукти като чудодейния серум с Витамин С, на който не се отразяват добре нито светлината, нито топлината.

Няма да е лошо за кратко да си починем и от някои полезни в борбата със свободните радикали ензими, които също не издържат на високи температури.

More Beauty News