Следва

Поп културният ренесанс на английския ластик

"Храбрият шивач" на Ganni

ПРОЛЕТ/ЛЯТО 2021

Runway преди 3 години

Да предприемеш риск е недопустим ход във всеки бизнес в момента - модният не прави изключение. Индустрията е изправена пред рецесия и стотици въпроси, с които досега не се е сблъсквала. При повечето компании се наблюдава един и същи ход: заемане на "отбранителна" позиция, залог върху сигурното, предоставяне на клиентите това, от което знаят, че имат нужда. Плетива, деним и кежуал ансамбли са сред предпочитаните в резорт колекциите. Освен ако компанията не разполага с подобаваща клиентела или неизчерпаем финансов ресурс, създаването на смели, чудати и непрактични облекла е ТВЪРДО НЕ този, а може би и следващия сезон.

Дите Рефщруп обаче съумява да балансира желанието си за предизвикателна мода с качества като приложимост и продаваемост. Пролетно-лятната колекция на Ganni за 2021 е чудесен пример за бранд, който много точно стъпка по иначе тънката граница между "прекалено много" и "недостатъчно", между модата с главно "М" и неангажиращия, постижим стил. В известен смисъл това е позицията, която Дите и Николай винаги са предприемали в Ganni, и в резултат успяха да създадат естетика, която допада на типа fashion-loving момичета, които осиновяват тенденциите в собствените си разбирания, не ги следват сляпо.


We love: колаборацията на Ganni и Levi's, която не можем да купим, но можем да наемем


За предстоящия сезон Рефщруп придава на Ganni-момичето известна доза драма с обем, металически отблясъци и ярък цветови акцент; добавя щипка чудатост към lineup-а, представяйки нов силует (драпираната рокля от плат за костюм под #18 в галерията горе>>>). Това, естествено, не означава, че ДНК-то се губи; там е, по-ярко от винаги - в характерните яки, А-образните рокли и ярките плетива.

Заслужава си да отбележим още, че според дизайнерката, 70% от колекцията е изработена съобразно правилата на устойчивата мода. Както обяснява Дите по телефона от Копенхаген на Брук Боб, "решихме да рискуваме с някои от дизайните, защото в действителност никой не знае накъде отиват нещата в тази индустрия". Рефщруп посочва още, че "днес има толкова много брандове на пазара, дори може би прекалено много дрехи. Ако искаш да имаш глас, трябва да си една идея по-смел от останалите."

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.