Следва

6 десетилетия glamour от Сисъли Тайсън

Дебютът на Area за Spring 2021 Couture

Въжета, пайети, монети, сатен

Runway преди 3 години

Модните къщи, които се захващат с нелеката задача, наречена Haute Couture, са малко и отдавна познати (Armani Prive, Chanel, Viktor&Rolf, Valentino, Giambattista Valli, Dior, Schiaparelli) и да видим нов бранд в тази среда е голямо събитие. На кутюр хоризонта се появява Area на чело с Бекет Фог и Пьотрек Панщик.

Технически базираните в Ню Йорк дизайнери винаги са имали афинитет и желание да проектират висша мода, разглеждайки минали техни колекции виждаме, че често се доближават до усещането, което дава кутюра. Модното дуо съвсем наскоро преструктурира сезонната си продукция, разделяйки я на ready-to-wear и еднократни дрехи (а именно haute couture), за да може двете неща да не бъдат смесвани. “Напълно съм уверен, че ако погледнете Parisienne или Alta Moda, ние работим на същото ниво“, смело заявява Панщик.

Брандът е сравнително нов в модния свят, но през последните сезони Бекет и Пьотрик определено успяват да заслепят Ню Йорк с колекции, включващи демонстративни кристални визии и необичайни силуети с уникална изработка, а дизайните им стават все по-често срещани на червените килими, дори Мишел Обама и Бионсе са клиенти на Area.

Техните дебютни 14 кутюр визии показват огромната техничност, на която брандът е способен. Това, което прави най-голямо впечатление обаче, е присъствието на plus sized модел в lookbook-а на колекцията, където виждаме моделите Прешъс Лий и Ясмин Уийналдум, партнирайки си рамо до рамо - гледка, която радва. Това със сигурност променя правилата на кутюр модата и нейните строги закони относно телесните размери. “Различността за нас е нещо положително“, казва Фог.

Първата визия, която виждаме е върху Прешъс, е черен костюм с екстравагантна метална панделка около кръста и огромни бляскави пайети в краищата на ръкавите и панталона. Дизайнерите заявяват, че инспирацията около дизайна идва от монетните бродерии на берберските традиционни дрехи, като виждаме тази референция и в няколко доста нежни и красиви рокли, изработени от хиляди ръчно завършени кръгове от органза.

Добре, не можем да не отразим “слона в стаята“ - масивните пoмпозни рокли с нива тип хармоника, изработени от сатен и изцяло покрити с тюл, са вдъхновени , споделя Панщик, от висшата мода на Емануел Унгаро, Yves Saint Laurent и Кристобал Баленсиага. А колкото до металните конструкции, моделирани като боди от гирлянди - изглеждат доста интересно и определено са нещо ново.

Честно казано, всяка една от визиите е достойна за Met Gala 2021 и се надяваме да видим някой от тях там (стискаме палци да се състои). С две думи - Area определено е бранд за ексцентрични персонажи и е интересно какво още може да предложи модната къща в бъдеще. Всяка визия от кутюр колекцията горе в галерията.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 седмица

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.