Следва

Книгата „Писмата на Джеф Безос“ разкрива тайните на най-богатия предприемач в света

Ще има ли втори сезон на The Queen's Gambit?

Ако след The Queen's Gambit още ви се присънват шахматни ходове, има две доста правдоподобни обяснения

Movies & TV преди 3 години

Подточка а) - твърде вероятно страдате от общия посттравматичен синдром за сезон 2020-2021 г. Вариант б) предполага, че най-вероятно искате още един сезон от популярната продукция на Netflix. Драмата проследява Бет Хармън, младо сираче, чиято подценявана интелигентност избухва под формата на феновенален шахматен талант, който я извежда до гросмайсторската сцена през 60-те години. Но в типичния сексистки ракурс на онова време, мъжете се присмиват на таланта й й не я допускат до голямата сцена на черно-белите квадрати.

The Queen's Gambit бързо влиза в списъка с топ 10 на Netflix, но предвид статута му на бутиков сериал, съдбата му остава все още неизвестна след последния епизод. Ето какво означава това за потенциалните възможности да ни зарадват със сезон 2 на новото ни любимо шоу.

Актрисата Аня Тейлър-Джой, която играе Бет, признава пред Town&Country: „обожавам ролята си и със сигурност ще се върна, ако ме помолят". Но има усещането, че персонажът й умишлено е издигнат до абсолютния си триумфален връх, за да няма опции сагата да се развие в хипотетичен следващ сезон. Ето защо актрисата приема философски опцията нейната Бет да няма втори живот. Или поне не скоро.

Но тя далеч не е единственият представител на актьорския състав, който е на нисък старт, в случай че продуцентите отново ги извикат на снимачната площадка. Хари Мелинг, който играе Хари Белтик, казва пред Town&Country, че и той се вълнува от бъдеща екранна развръзка. "Би било добре да видим втора част на Queen's Gambit, нали?" и допълва: "Мястото, където слагаме точка на повествованието е същото, където свършва и книгата. Не съм сигурен дали може да има още един сезон, но знаем, че в киното, а и в живота, се случват далеч по-странни неща."

Филмът е създаден по едноименния роман на Уолтър Тевис, който пише историята на Бет Хармън, след като преживява подобна на нейната любов към шаха, както и обсебваща медикаментозна зависимост. Като дете е диагностициран с ревматично сърце и в резултат на това лекарите му дават големи дози болкоуспокояващи, които се превръщат в истински наркотик за автора.


Уолтър Тевис, снимка: E. Martin Jessee/Lexington Herald-Leader

„Смятам, че „Кралски Гамбит" отдава почит към умните жени - казва Тевис пред Ню Йорк Таймс през 1983 г. - Харесвам Бет заради нейната смелост и интелигентност. В миналото много жени са принудени да крият острия си ум. Слава Богу, че това вече е минало."

За съжаление, Тевис никога не пише продължение на романа и адаптацията на Netflix завършва там, където свършва книгата, оставяйки няколко отворени финала.

И все пак, има причина да вярваме, че ако феновете извикат достатъчно силно, те ще бъдат чути. Лимитирани сериали като Big Little Lies се връщат за пореден сезон, след като достатъчно фенове проявяват интерес, създавайки нов сценарий, разширяващ повествованието, на чиято база са заснети. Проблемът е, че не всички фенове всъщност одобряват екранните продължения на любимите книги.

Неслучайно общото настроение издава, че хората зад The ​​Queen's Gambit не искат да се върнат зад камерата и приемат философски отворения финал на шахматната сага.

„Това е най-добрият филмов опит в 30-годишната ми кариера, пълна с наистина хубави преживявания. И това говори много", казва сценаристът-режисьор Скот Франк пред Entertainment Weekly. „Нямам представа как хората ще го приемат, но за първи път съм готов да призная колко съм щастлив. Обикновено се страхувам да го изрека на глас."

„Може би просто трябва да оставим публиката да развихри въображението си и да си представи какво следва", казва изпълнителният продуцент Уилям Хорбърг пред T&C.

Така че, ако сънувате шах, продължете да сънувате - едва ли ще видите повече от историята на Бет на екрана.

Тейлър-Джой, която спечели Златен глобус за най-добро изпълнение в бутиковата поредица, също потвърждава, че не се планира подновяване на гамбита. "Без да ви разочароваме, трябва да признаем, че не разглеждаме подобни варианти", казва тя в интервю в Entertainment Tonight на Newsweek. "Представете си как една млада фиданка става голямо дърво. Виждате как расте под вашите грижи. И вие сте горди, че я засаждате на най-доброто място, без постоянно да я местите в различни ъгли на градината, нали?Така че искрено сме изненадани, че хората днес ни питат " Къде е сезон 2?" Нима те очакват да изкореним току що захваналата се фиданка и да я присадим отново? Същото е и с филма."


Beauty Starter: Аня Тейлър-Джой, вампирското червило, боядисаната коса и светлите мигли


Актрисата обаче добавя: "Уверявам ви, че обожавам целия екип и ще се възползвам от шанса да работя отново с тях." Кой знае, нещата може да се променят, особено след като поредицата спечели два Златни глобуса. Все пак апетитът идва с яденето, нали? 

More Movies & TV