Следва

Beauty Trend Report: Господата в Tik Tok ползват лубрикант вместо основа за грим

Благодарим ви, че ни светнахте за вашия ботокс

По-рано тази година Уитни Буха, базираната в Чикаго моден и бюти инфлуенсър, се събужда със странно увиснала вежда

Face преди 2 години

Състоянието се нарича птоза и кара единият клепач да се спусне, а другото око да изпъкне драстично, тъй като се опитва да компенсира липсата на зрение - рядък страничен ефект от инжекциите с ботокс, който се случва, когато токсинът се инжектира в нежелана област, което води до мускулна слабост. Вместо да крие случилото се от последователите си, Буха широко споделя неуспешния си опит с ботокса в Instagram, документирайки опитите си да реши проблема в поредица от публикации. Тя опитва топла пара, капки за очи с рецепта, вибрации от електрическа четка за зъби, държана над клепача й. Така Буха представя списъка си с процедури, озаглавин „Това е начинът, по който го правим".



Много от последователите на Буха я хвалят за нейната честност и прегазено его, други изпадат в шок, че токсинът може да има този страничен ефект, докато трети, които също имат подобни преживявания, изразяват благодарност за това, че споделя историята си. разбира се, има и критици. „Изненадващото е колко много омразни хора изпълзяват от дупките си", казва тя в началото на юли, четири месеца и половина след първото публикуване на нейната паднала вежда. Пощата й е залята с хейт от сорта на: „Влагате отрова в тялото си, така че заслужавате това".

Преди птозата си Буха също открито споделя предходен опит с инжекционните процедури, показвайки как може да изглежда добрата работа. Буха е умерен инфлуенсър и красавица със златисти плажни вълни в косите, бели зъби, изискани бижута, скъсани дънки и кецове, които изглеждат модерни, а не небрежни (много от тези аксесоари и избор на стил, разбира се, са спонсорирани). Едно лошо поставяне на ботокс я кара да изглежда все едно е получила инсулт.

Когато ботоксът, дермалните пълнители и пластичната хирургия се извършват деликатно и ловко, те могат да бъдат пазени в тайна от по-дискретните пациенти. Но когато това е забележимо, хората се чувстват свободни да коментират "произведението" на дерматолога, с реакции от тъга до обвинения, че приличате на изрод. „При естетичната хирургия и дерматология съществува това странно жалко следствие, че виждате основно лошата работа. Доброто изпълнение е практически невидимо", казва д -р Мишел Хенри, основател на практика по дерматология и естетична хирургия в Манхатън. Тя иска да разкаже на приятели и пациенти за работата си от първа ръка. „Казвам на хората, че не съм толкова млада и си правя много неща по себе си", казва Хенри, имайки предвид ботокс и филъри основно. "Изглеждам по-добре, отколкото преди пет години."

Хората, разбира се, нямат задължение да споделят как поддържат външния си вид, особено когато се има предвид критиката от страна на околните. Но когато влиятелни лица и по-специално известни личности не признават своите иначе неоткриваеми корекции, те ни продават лъжа. Например: „Защо този колагенов прах не ме кара да изглеждам толкова добре, колкото Дженифър Анистън?" Защо наистина? Ето защо поне отчасти законодателите в Норвегия са въвели нормативна уредба, която по закон изисква от инфлуинсъри и рекламодатели да разкриват всяка употреба на ретуш или филтри. Не всеки човек, който отива в medspa за козметични процедури, е амбицирана на макс домакиня - някои от нас са просто обикновени хора, които искат да се почувстват малко по-щастливи, когато се погледнат в огледалото.

„Мисля, че хората говорят за това все повече и повече", казва Сара Дики, чикагски пластичен и реконструктивен хирург. Преди година майката на две деца публикува видео в Instagram, демонстриращо предпочитания от нея метод за почистване на лицето, завършващо с боцване на ботокс между веждите. Когато Буха документира злополуката си с ботокс, казва Дики, тя предоставя ценна информация на лекарите. „Толкова съм щастлива от нейната откритост, защото ме образова много. От степента на птоза до наличните възможности за лечение мога да видя в реално време как работят тези методи или пък че не са ефективни. много е полезно да видя реална жена с такъв проблем, която опитва всяка възможност да поправи щетите и вижда какво се случва междувременно."

На всеки честен инфлуенсър като Буха се падат много повече звездни шмекери, които определят произволни стандарти за това кои са приемливите средства за поддържане на красотата и младостта. Гуинет Полтроу например каза сбогом на ботокса, но залага на Xeomin, „уникално пречистена" инжекция против бръчки, която „не съдържа никакви ненужни протеини", каквото и да означава това. „Можете да насочите всякакъв вид лазер към лицето ми, но не мисля, че ботоксът е за мен", казва веднъж Тина Фей. Кейт Уинслет допълва, че пластичната хирургия противоречи на нейния морал, но не е против Lancome, чийто серум ще ви струва над 600 лева (повече от достатъчно, за да покриете терапията си с ботокс). Дженифър Лопес, любителка на маслиновото масло за лице, започва да отрича, че е има ботокс или пластична операция, но по някаква причина не отрича, че притежава напълно свързана машина Thermage на стойност 25 000 долара, която прилага електрически импулси към лицето. Е, дори жените, сочени като стандарт за красота имат собствени стандарти за красота.



„Честно казано, ботоксът е по-малко инвазивен от аблативен лазер за изглаждане на повърхностни бръчки, петна и белези. Но хората по-лесно наричат ​​ботокса „пластична хирургия", която има своите негативни конотации", казва Хенри, позовавайки се на ужасните корекции на носове през 80-те и 90-те години и прекаленото увеличаване на гърдите. „Хората ще кажат „пластична хирургия." Какво означава това изобщо? Може би трябва да го наречем с някакво различно име?"

Този „езиков проблем" може да е причината много влиятелни хора да се радват да обсъждат публично витамините, които пият или почистването на лицето си или минералния си SPF, но не и техните филъри и боцкания. „Това е балансиращият акт:„ Трябва да бъда достатъчно автентичен, но няма да е отстъпление ако поддържам един симпатичен, донякъде амбициозен образ, докато съм „честна" и „сурова", казва писателката Сара Питърсън, която работи по книга за културата на момфлуенсърите (мама инфлуенсъри). Всички се наслаждаваме на „реалността" на Криси Тейгън (говорейки например за нейния ботокс, прилаган уж за облекчаване на главоболие, а не срещу бръчки!), докато маската в един момент пада и осъзнаваме, че връзката й със социалните медии всъщност е токсична и зависима.

Питърсън казва, че много майки-инфлуенсъри смятат, че има нещо противоречиво в откритостта относно естетическите им процедури. „Това е доказателство за суета, което от своя страна не се връзва с визията за перфектната майка-ангел."

Цветнокожите инфлуенсъри чувстват допълнителен обществен натиск да запазят естетическите си процедури в тайна. „Някоя голяма публикация казва „Вие сте една от малкото чернокожи жени [които говорят за работата си] ", казва Дестини Грийн от MomCrushMonday в интервю през 2019 г.„Добре съм и старея грациозно... и също така съм с прекрасен ген, но инвестирам парите си в малко ботокс". В същото интервю Грийн посочва, че други цветнокожи жени понякога могат да поддържат стигмата с обратна връзка като: „Нямаш нужда. Ти си твърде млада. Какво ще ти помогне това? Черното не се сбръчква. "



„Козметичните и естетични процедури изглеждат като запазени за богатите хора, своего рода лукс. Всеки път, когато изтърсите нещо подобно, вие вадите от уравнението цветнокожите жени, които цял живот символизират ниските социални прослойки и логично естетиката не е достъпна за тях", казва Хенри. Тя изчислява, че половината от нейните клиенти са цветнокожи, а хората често са жертва на различни вярвания за етническата принадлежност и процеса на стареене. „Ако вярваме, че „Черното не се набръчква" е логично да се чувствате зле, когато вашето Черно се набръчка. Но реално всички остаряват", казва тя. "Ние просто остаряваме по различни начини."

Всичко се свежда до следното: хората не обичат да признават как се поддържат красиви. Ние мразим космати слабини, но покритата с мъх восъчна лента се превръща в Портрета на Дориан Грей върху чатала ни. Бъдете майка, но без да си причинявате стриите или травмираната вулва, ако можете. Правите бели зъби са идеални, но изпиления зъбен емайл, необходим за фасетите, е кошмарен! Добавете към това уязвимостта, която идва заедно с рисковете, свързани с инжектирането или пластичната хирургия. Разбира се, наистина съществува риск, който върви ръка за ръка с пластичната хирургия. „Може да умреш", посочва инфлуенсърката Джордан Рийд, основателка на лайфстайл блога Ramshackle Glam. "Насажда се чувство, че заслужавате евентуалните проблеми и лошия изход от процедурите, тъй като ги правите, за да робувате на суетата си." Рийд е откровена в блога си относно гръдните си импланти и използването на инжекционни препарати. Все пак тя признава, че приема различен тон, когато говори за работата си в социалните медии, в сравнение с тона в разговор приятелите си: „Не се отнасям с лека ръка към това, което внушавам на публиката си."

По някакъв начин инфлуенсърите имат по-голямо влияние върху дестигматизирането на козметичната индустрия, отколкото знаменитостите от А-списъка, които вадят от 9 кладенеца вода, опитвайки се да ни убедят, че някои продукти без рецепта са причината на 55 години да изглеждат като на 38. „Има нещо истинско в това", казва Хенри, когато средностатистическа интернет знаменитост документира работата им, като например Даниел Грей, известна още като stylenbeautydoc. „Ако аз не съм точният човек, тя ще им каже. Това не е гигантска кампания. Често извличам повече от микро влогърите, отколкото от онези мега инфлуенсъри, защото хората им се доверяват. А нима има нещопо-важно от доверието?"



Не можем да кажем, че наличието на процедури ви издигат в очите на околните повече, отколкото бразилската коламаска или оформящото бельо ви правят по-класни. Това са инструменти, които хората използват, за да се почувстват по-млади, по-готини или по-щастливи - инструменти, които не са достъпни за всички. При всички положения е добре да внимаваме да не изпитаме натиск отвън да върнем времето назад, да изтърпим болката или да жертваме парите, за да се придържаме към стандартите за красота.

"Спомням си първия път, когато моя приятелка редакторка ми каза, че си боцка ботокс - видя ми се скандално, все едно някой, когото познавам, ми признава, че шмърка кокаин. Чуйте ме добре - хората, които познавам, масово правят това. И все още са себе си - те са живи, говорят с мен, нормални са. В крайна сметка достатъчно „нормалните" ми приятели не изглеждат странно или ужасяващо след това, което правят по себе си (говоря за ботокс, разбира се, не за кокаин). Това са заети, работещи и трудолюбиви жени. Това са хора, които чакат на училищния паркинг или се оплакват от децата си в родителската група във Facebook, а не кукли Барби от Бевърли Хилс, които живеят върху стилети и носят кучетата си в чанти на Louis Vuitton или хора, които изкарват прехраната си с лицето или тялото си. Това са моите "инфлуенсърки", казва Джордан. 

"Инжектирах си дермални филъри по-рано тази година (от д-р Дики), не защото ще ходя някъде или искам да впечатля някого. Светът след пандемията все още не е съвсем отворен. Просто съм потисната от намръщеното лице, което виждам в огледалото или при конферентните разговори в Zoom. След години мислене, че не съм „типът" човек, който ще се инжектира, че съм в мир с целулита и следите от пъпките на подмишниците, изведнъж осъзнавах, че няма да получа специален некролог, ако умра без следи от скалпел и игла по себе си. След няколко инжекции с RHA3 съм повече от доволна от резултатите и разказвам на всички, които познавам за преживяното чрез моя бюлетин. Знам, че приятелите ми ще искат да знаят: Боли ли? Има ли странични ефекти? Колко трае? Бихли го направила отново? И с удоволствие предавам информацията, както бих постъпила с добър домакински съвет или ефективен нов продукт. Дори и след това, след като препрочитам собствените си щастливи преживявания в бюлетина (който е за родителство, а не за красота), любим човек ми изпраща съобщение, за да ми каже, че не мисли, че имам нужда от процедурата и съм достатъчно красива без нея. Е, нека е така. Всеки има право на мнение".

More Face