Следва

Миналото: тюркоазената рокля на Каролина Монакска за последния й танц със Стефано Казираги

Честите и малко известни признаци на хормонален дисбаланс и какво предприемаме

В тялото ни има над 50 хормона и когато един от тях размести параметрите си буквално излизаме от строя

Health преди 1 година

Чувствате се по-емоционални или раздразнителни от обикновено? Или може би имате необяснимо желание за нещо специфично или нетипични пристъпи от всякакво естество? Изменения в хормоналните ви нива са най-вероятните виновници да не се чувствате не себе си.

В тялото ни има над 50 хормона и когато един от тях излезе от релси, тялото автоматично излиза от строя.

„Независимо от нашата възраст, балансът на хормоните във всеки един момент е ключов за нашето здраве. Когато те не са в баланс – което означава, че всеки отделен хормон е в излишък или в недостатъчно количество, здравето ни може да пострада“, казва базираният в САЩ д-р Уилям Ли, лекар, учен и автор на бестселъра на New York Times „Яжте, за да победите болестта“. 


Снимка: Anna Shvetz

Проучванията показват, че 80 процента от жените ще изпитат хормонален дисбаланс през живота си. Шокиращо, някои жени живеят с тези дисбаланси, без дори да го осъзнават.

„Много фактори могат да причинят хормонален дисбаланс и често има издайнически признаци и симптоми, които хората могат да видят и почувстват, които сигнализират за хормонален дисбаланс“, добавя д-р Ли.

View Sofia опита да систематизира как могат да бъдат идентифицирани издайническите признаци и симптоми, които сигнализират за хормонален дисбаланс, включително навиците в начина на живот, които да възприемем, за да подобрим хормоналното си здраве.

Какво означава хормонален дисбаланс и как човек би могъл да разбере, че има подобен проблем?

Хормоните, наричани още химически пратеници на тялото, са химически сигнали в тялото, които влияят върху това как растем, чувстваме, изглеждаме и функционираме.

„Въпреки това, с напредването на възрастта хормоните се изчерпват и водят до хормонален дисбаланс. Това може да повлияе значително на благосъстоянието и стареенето“, обяснява д-р Рейчъл Джоунс, психиатър-консултант и експерт по биоидентична хормонална заместителна терапия, практикуващ в базираната в Обединеното кралство The Hormone Clinic.

Д-р Бен Нг, базиран в Сингапур ендокринолог и ендокринен специалист добавя: „Дисбалансът в хормоните просто означава, че има свръх или недостатъчно производство на един или повече от тези хормони. В резултат на това координацията на функциите на тялото е нарушена, което води до различни симптоми, включително аномалии в теглото, енергийните нива и съня. При по-сериозни състояния кръвното налягане и кръвната захар могат да бъдат засегнати, което да доведе до по-сериозни състояния като диабет и хипертония".

Хормонален дисбаланс: признаци и симптоми

  • Необичайна умора
  • Наддаване или загуба на тегло
  • Акне
  • Подпухналост на лицето
  • Необичайно окосмяване по тялото
  • Промени в пигментацията на кожата
  • Често уриниране
  • Намалено сексуално желание
  • подуване на корема
  • Лошо настроение, тревожност и раздразнителност
  • Мозъчна мъгла или лоша памет
  • Нощно изпотяване и горещи вълни
  • Косопад, суха коса и кожа
  • Бързо стареене

Какви са неочакваните признаци на хормонален дисбаланс и как проблемът се отразява на физическото и психическото здраве?

Според д-р Ли умората е общ симптом, за който повечето хора не подозират, че може да бъде причинен от хормонален дисбаланс. Всъщност това може да бъде вредно за цялостното здраве, ако не се предприемат действия.

„Силната умора може да попречи на работата ви, на способността ви да участвате в социални дейности с приятели и семейство и да ви направи раздразнителни и депресирани. Това прави по-трудно да бъдете физически активни или да тренирате, което след това увеличава вашата умора, задвижвайки низходяща спирала в движение“, казва той.

Въз основа на опита на д-р Нг той установява, че по-голямата част от неговите пациенти се борят с дългосрочни психически и физически ефекти. „Повечето от тях се борят с тегло, ниски нива на енергия и понякога хронична болка в продължение на много месеци, като не са диагностицирани. Това има дълготрайно въздействие върху психичното здраве, тъй като мнозина го смятат за просто остаряване, а някои дори са депресирани, тъй като смятат, че няма решение за проблемите им".

Има ли някакво категорично и пълно изследване, което да проследи нивата на хормоните?

За съжаление, няма нито един тест, който може да провери за хормонален дисбаланс. Въпреки това, вашият лекар може да ви прегледа след подробно интервю и да реши кои изследвания най-вероятно ще помогнат за ограничаване на хормоналния проблем.

„Има много тестове, които могат да се извършат, за да се провери вашата хормонална и метаболитна скорост. Те включват тестове за кръв и урина и по-сложни анализи като телесен състав и индиректна калориметрия“, казва д-р Нг.

Като алтернатива, вашият лекар може да препоръча биоидентична хормонозаместителна терапия.

„Това лечение включва приемане на хормони, идентични по структура на хормоните, произведени в човешкото тяло, за да се попълнят нивата, в случай на недостиг. Използва се за коригиране на хормоналния дисбаланс и е много ефективен за подобряване на качеството на живот, забавяне на стареенето и подобряване на благосъстоянието“, обяснява д-р Джоунс.



5 подкрепени от експерти хранителни диети и навици за начин на живот, които да усвоим, за да подобрим хормоналното здраве

Има толкова много причини за хормонален дисбаланс и в резултат на това има начини да го предотвратим. Би било невъзможно да се състави прост списък. Въпреки това, ето някои практически действия, които могат да помогнат на всеки да поддържа хормоните си в баланс според съветите на д-р Ли и д-р Джоунс.

  • Де-стрес

„Намалете стреса до минимум и включете внимателни практики, като прекарване на време сред природата, йога и медитация.“

Воденето на дневник също се препоръчва от години като начин за намаляване на стреса, безпокойството и депресията, предизвикани от прекомерното производство на хормон, наречен кортизол.

  • Консумирайте диета, богата на хранителни вещества

„Поддържането на здравословните защитни системи на тялото е от ключово значение за защитата на жлезите и поддържането на хормоните в баланс. Тайната: уверете се, че приемате достатъчно растителна храна и достатъчно диетични фибри всеки ден, и че не преяждате.

Изберете прясна непреработена храна, диета с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати с добри мазнини като авокадо, ядки, семена, необработен зехтин и мазна риба.

  • Останете физически активни

„Изгаряйте излишните калории и телесни мазнини. Заедно с умереното хранене, упражненията ще ви помогнат да отслабнете, което предпазва хормоналния ви баланс".

  • Избягвайте излишния алкохол

„Твърде много алкохол потиска здравето и може да наруши хормоналния баланс.“

  • Не пропускайте съня си за красота

„Усвоете здравословна рутина преди лягане, която ви позволява да имате поне 7 до 8 часа, а още по-добре и малко повече качествен сън.“
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.