Следва

Manicure Trend Reprt: млечнобелите нокти вече са мания, мания

Защо устните изсъхват през зимата: 5 неочевидни причини

През зимата кожата на устните става суха, може да се появи лющене и дори болка. Разглеждаме възможните причини, някои от които изненадаха и нас 

Face преди 1 година

Дехидратация

Не че тази причина не е очевидна, но много хора забравят, че през зимата, поради температурните промени и централното отопление, кожата на устните губи влага по-бързо, отколкото през другите сезони. Можете да поддържате водния баланс с помощта на режим на пиене, крем с колаген и балсам с липиди, които образуват бариера за задържане на влагата на повърхността на устните.

Ултравиолетова светлина

Този аспект касае тези, които обичат да прекарват зимните си ваканции на ски пистите. Слънцето там е в изобилие, но малко хора нанасят продукт със SPF върху устните. Което е проблем: кожата на устните е по-податлива на слънчево изгаряне, отколкото на останалата част от лицето, тъй като няма защитния пигмент меланин (затова устните не почерняват). Фактът, че устните са изгорели, ще забележите по силното парене, грапавост и напукване на кожата.

Дефицит на Цинк

Цинкът е антиоксидант, който също изпълнява няколко важни функции в тялото, например участва в транспорта на кислород и подобрява метаболизма. При недостиг на цинк кожата на устните се зачервява и лющи. Можете да запълните дефицита, ако включите в диетата си храни, богати на този микроелемент: тиквени семки, орехи и кедрови ядки, черен шоколад (вижте още: Цар Цинк и невероятните му ползи за здравето).

Дефицит на витамин B12

Витамините от група В са отговорни за здравето на кожата, скоростта на заздравяване на рани и порязвания. Ако кожата на устните е много суха и напукана, струва си да проверите нивото на витамин В12 или цианокобаламин. В човешкото тяло витамин В12 не се синтезира, следователно, при изразен недостиг, лекарят ще предпише хранителна добавка. Малък дефицит може да се запълни с продукти като мляко, пилешки дробчета, риба, сирене, кисело мляко (вижте още: Не забравяйте тези витамини, слабо познати, силно значими).

Контактен дерматит

Сухотата, зачервяването и лющенето на кожата на и около устните може да са признак на контактен дерматит. А той от своя страна се появява като реакция на дразнител, например паста за зъби или някакви подправки. Проследете приеманите напоследък вещества и ще се ориентирате (вижге още: Витамин F: супер ценен не точно витамин).  

More Face