Следва

Дуа Липа е гост-дизайнер за Versace, дебютът на колекцията е в Кан

Дизайн за вдъхновение: новият флагман на Tiffany & Co. в Ню Йорк отдава чест на Одри Хепбърн

След петгодишен ремонт магазинът на Tiffany & Co. в Ню Йорк най-накрая отвори отново врати. Поканена от легендарния архитект Питър Марино да открие помещенията, Лин Йегер ни предлага да се запознаем с тази изключителна витрина

All fashion преди 11 месеца

"Светло и ярко! Нищо сиво или кафяво! Искам бял мрамор и огледала, а не нещо тъмно и страшно. И искам грандиозно откриване след Ковида, признание за величието на Tiffany & Co.", казва архитекта Питър Марино, застанал в невероятно красивия, зашеметяващ и дългоочакван нов магазин на бижутерската къща. Три дни преди официалното откриване на това, което марката нарича The Landmark, Питър Марино, легендарният архитект и дизайнер, отговорен за преосмислянето и възобновяването на 10-етажната феерия, е готов да покаже новото пространство през редакторката на Vogue Лин Ягер. Той е облечен за случая с кожен ансамбъл с шапка, подобна на тази на Марлон Брандо в "Дивият", с тройка сребърни кръстове на врата и пръстен, състоящ се от три огромни преплетени сребърни птици.

"Одри Хепбърн е първият ми спомен за Tiffany's във филма на Труман Капоти", казва той. Очевидно проектът му е вдъхновен от тази нейна изтънченост, каквато е характерна и за самата марка.

Първата спирка е 10-ият етаж,етаж, който Питър обожава. Той е запазен за най-заможните ВИП клиенти и е подреден така, че да прилича на апартамента на самия Питър Марино. Червено-черната цветова гама е вдъхновена от Елза Перети. По това време архитектът работи с легендарния дизайнер на бижута Tiffany & Co. Ако сте гладни, вътре има трапезария и ресторант на Даниел Булуд, проектирани с мисъл за вас. Стените са украсени с творби на Джени Холцер и Сара Се, наред с други. Има дори възстановка на оригиналния салон на Жан Шлумберже, създал някои от най-известните бижута на ювелирната къща. А сред многобройните прочути творения е неустоимата диамантена брошка "Птица върху скала".

Следващата спирка е 7-ми етаж, до който може да се отиде по един от 8-те асансьора. За справка, преди ремонта са били само 3. Това е диамантеният етаж. Стените са лакирани и инкрустирани с перли, а Питър е проектирал няколко жестоки витрини. Да излагаш бижута е трудно. “Ето защо печеля много пари. Те са изработени от същата леярна, която прави нещата за мен във Франция. А тези сини вази изработих в Мурано, Италия - можете да видите филм как ги правя в YouTube”, споделя архитектът.

Спускане по монументалното извито стълбище, за което той казва, че е вдъхновено от характерната костна гривна на Перети, отвежда до етажа за домакински стоки (прочетете също: Елза Перети, дизайнерът на Tiffany & Co., преди която среброто не бе достоен материал за бижута). Маса и столове, вдъхновени от "Закуска в Тифани", инсталирани от Джулиан Шнабел, заедно с две негови картини, се намират близо до асансьорите. В задната част на етажа Лорън Санто Доминго, новият артистичен директор на Tiffany Home, е проектирала изложените прибори за хранене.

В ресторант Blue Box Cafe ни очаква изненада: стотици сини кутии Tiffany & Co висят от тавана. Даниел Булуд - главният готвач, се шегува: "Ако познаете броя на кутиите, ще получите безплатен обяд!" Марино е създал веселия, цветен под и дори е проектирал приборите за хранене, а художничката Моли Хач е интерпретирала бижутата на Tiffany & Co. от XIX век в изложените творби.

Почит към Одри Хепбърн и филма “Закуска в Тифани”

"На четвъртия и петия етаж се печелят най-много пари" - споделя Питър Марино. Там има много неща на всевъзможни цени - канцеларски материали, чанти, гравьор на ваше разположение, за да персонализирате покупките си - но акцентът е едно специално пространство. На заден план звучи песента Moon River, а Одри Хепбърн, облечена във вечерна рокля, стои пред магазина от филма, който се върти непрекъснато. Във витрина е изложена истинската рокля на Givenchy, която тя носи в лентата. След три дни тя ще бъде фон за безброй селфита.

Вижте още >>> We Love: Бионсе пак за Tiffany & Co., този път сама

"Казах им: Трябва да го направя, трябва да го направя!" Питър Марино обяснява колко важна е тази почит за него, за всички, които са открили бижутера чрез този филм и които могат да се идентифицират с Холи Голайтли, която се стреми към нещо недостижимо, бляскаво и прекрасно. Все още не сме приключили. Питър показва "Gold on Four", където е инсталирал картина на Пикасо. Това е мястото, където Палома Пикасо, която отдавна работи с Tiffany & Co, има стая, посветена на нейните бижута. "Видях я във Венеция! Тя ще направи нови неща за нас. Ще дойде на откриването.”

Следващата спирка е сватбената зона, където розовата атмосфера ни кара да се почувстваме като в началото на една връзка, сякаш се носим на облак. Старинна лампа на Tiffany & Co. украсява апартамента с божури - частна ВИП стая. Тъй като американската марка традиционно използва много полускъпоценни камъни, Питър представя баня, покрита с розов оникс.

Новата гореща точка на Tiffany & Co.

Накрая е време да видим и основния етаж, който хиляди, милиони посетители ще посетят за първи път през следващите месеци и години. Стъкленият таван с форма на диамант в небето е предназначен да напомня за покривен прозорец. Огромна скулптура на Джеф Кунс, която все още не е пристигнала, ще се извисява над главния вход. Разбира се, има витрини, пълни с изящни бижута. Едва ли ще можете да откъснете поглед от огромните видеоекрани, които обгръщат помещението. Тази спираща дъха инсталация предлага възхитителна гледка към въображаем Ню Йорк, в който от време на време прелитат двойка птици на Шлумбергер. Те летят над един фантастичен Ню Йорк, в мечтан пейзаж, една грандиозна забележителност, която скоро ще бъде открита на 57-а и 5-а улица.

Да, истинска фантазия, многократно надминаваща “Закуска в Тифани”.

Вижте още >>> Карл Лагерфелд в Музея Метрополитън: “Аз не съм артист, аз съм моден творец" и останалото за тази невероятна изложба

More All fashion