Следва

Риана на Met Gala 2023 - перла, обвита в камелии

Карл Лагерфелд в Музея Метрополитън: “Аз не съм артист, аз съм моден творец" и останалото за тази невероятна изложба

Тазгодишната галавечер в Музея на изкуствата "Метрополитън" беше посветена на дизайнера Карл Лагерфелд. Балът се провежда всяка година и е с благотворителна цел. Миналата година събитието събра 17,4 млн. щатски долара за Института по костюми към музея "Метрополитън". Снощи се проведе тазгодишната най-модна сред модните вечери в света   

All fashion преди 11 месеца

Дълбоко в дебрите на новата изложба, посветена на Карл Лагерфелд в музея "Метрополитън", се намира малка кръгла стая, в която е разположена инсталация от 81 Айфона.

Всеки екран мига с кадри на Лагерфелд от 2011 г., като звучат известни негови фрази, включително изявлението му, че потниците са "знак за поражение". Има и по-малко известни фрази, като например: "Винаги казвам това, което мисля, а понякога и това, което не мисля" - забележка, която се оказва уместна за дебатите, които се разразиха в навечерието на изложбата, относно това дали нюйоркската институция е проявила достатъчно разум, когато е решила да чества дизайнера, пишат от Гардиън.

Изложбата "Линия на красотата", която се откри в петък, отдава почит на дизайнера, починал през 2019 г. на 85-годишна възраст след впечатляваща 65-годишна кариера и чието наследство неотдавна беше преоценено поради коментари, свързани с фатфобията и ислямофобията, които той прави в началото на 2000-те години.

Изложбата, която се фокусира върху работата на Лагерфелд и по-специално върху умението му да скицира, беше открита с огромна видео стена, показваща близко разположени негови рокли, които той скицира с ръкавици без пръсти. Пресъздадено е и бюрото му - невероятна бъркотия от книги за изкуство, скицници, скици и химикалки, както и чаша червено вино - инсталация, която говори за творчески гений, преливащ от идеи.

Изложени са скици на 200 тоалета, групирани по теми, разглеждащи периодите на работа на Лагерфелд във Fendi от 1965 до 1990 г., Chloé, където работи през 70-те и отново през 90-те години на 20 век, и Chanel (1982-2019 г.), както и едноименната марка, която стартира през 1984 г.

Тези стаи, казва кураторът Андрю Болтън, се занимават с "двойствеността" на Лагерфелд, като разглеждат противоречиви теми като "женско/мъжко", "романтично/военно", "историческо/футуристично", "канонично/контракултурно". По този начин Болтън казва, че се е опитал да адресира спора за Лагерфелд "подсъзнателно - чрез дрехите. Защото смятам, че всички ние имаме двойственост, неща, с които не се гордеем в живота си. Искам да покажа тези противоречия по-непряко".

В декорите, проектирани от архитекта Тадао Андо, роклите са представени на контрастни нива във всяка елегантна стая, като експозициите включват костюм от букле, съчетан с монохромна роботизирана слушалка, илюстрираща модернизирането на дома Шанел от Лагерфелд, и десетки невероятно сложни сватбени рокли с цветя. Има и остроумни, сюрреалистични произведения, сред които рокля от копринен креп от едноименната линия от 80-те години на миналия век, бродирана с огромни златни свещници.

Последната стая е посветена на личността Лагерфелд, като показва "най-голямата му измама" - самопредставянето му - чрез известния му вентилатор, слънчевите очила и ръкавиците без пръсти, изложени в кутии от перспекс като реликви. Едва в края на изложбата се вижда самият човек, което е съвсем умишлено, казва Болтън, който смята, че дизайнерската работа на Лагерфелд е по-интимна от неговата личност. "Исках да видят суровостта на Карл, преди да стигнат до "куклата" или "кукленцето", както той сам се наричаше."

Видяхте ли: Малките Черни Рокли на Карл Лагерфелд са абсолютната класика - припомняме коя коя облече в годините

"Той казваше неща, които бяха много смешни, неща, които бяха много трогателни, но и неща, които бяха много обидни и очевидно ние не ги одобряваме, така че не исках да влагам нищо от това. Но искам хората да получат представа за неговото остроумие", каза Болтън. Той допълва, че изложбата "в голяма степен е посветена на работата му, а не на него самия - но не вярвам, че може да се отдели човекът от дизайнера".

Критики към изложбата също не липсват. Уилям Мидълтън, автор на биографична книга за Лагерфелд, заяви: "Карл никога не поиска да има ретроспекция, докато беше жив. Той смяташе, че това е погребално. Изтъкваше, че Кристобал Баленсиага и Коко Шанел никога не са имали ретроспекции, докато са били живи” (вижте още: От архива: млад и секси Карл Лагерфелд).

Керолайн Лейбар, която работи с Лагерфелд в продължение на 35 години, като се издига до старши вицепрезидент, отговарящ за имиджа и комуникациите на неговата марка, припомни, че дизайнерът обичаше "Метрополитън", но винаги казваше: "Аз не съм артист, аз съм моден творец. Той не смяташе, че работата му принадлежи на музей. Ана Уинтур също спомена това, когато обяви темата на бала”.

Karl Lagerfeld: A Line of Beauty е в Met Meseum от 5 май до 16 юли 2023 г. 

Вижте още >>> In honour of Lagerfeld: страхотният нов брой на Vogue с Наталия Водянова, Наоми Кембъл, Кендъл Дженър и другите големи

More All fashion