Следва

Робърт де Ниро отново татко на 79 години

Роди се първото бебе с ДНК от трима души във Великобритания

Това се случи след нов вид ин витро процедура - т. нар. митохондриално донорство, което има за цел да предотврати наследяването на нелечими болести от децата

Health преди 11 месеца

Звучи може би леко плашещо, но е факт - първото бебе в Обединеното кралство, носещо ДНК на трима души, се роди, след като лекари извършиха новаторска процедура за ин витро.

Техниката, известна като лечение с митохондриално донорство (МДД), използва тъкан от яйцеклетки на здрави жени донори за създаване на ембриони без вредни мутации, които техните майки носят и евентуално биха могли да предадат на децата си.

Как се случва всичко?

Тъй като ембрионите съчетават сперматозоиди и яйцеклетки от биологичните родители с малки структури, подобни на батерии, наречени митохондрии, от яйцеклетка на донор, полученото бебе има ДНК от майката и бащата, както обикновено, плюс малко количество генетичен материал - около 37 гена - от донора - третия родител.

Наричаме тези деца "бебета с трима родители", въпреки че повече от 99,8 % от ДНК в бебетата идва от майката и бащата. И все пак, знаем колко важен е всеки ген и присъствието на 37 различни гена не е малко.

Изследванията на МДТ, известна и като митохондриална заместителна терапия (МЗТ), са проведени за първи път в Обединеното кралство от лекари в Центъра за безплодие в Нюкасъл. Целта на работата е да се помогне на жени с мутирали митохондрии да имат бебета без риск от предаване на генетични нарушения. Хората наследяват всички свои митохондрии от майка си, така че вредните мутации могат да засегнат всички деца на жената.

За засегнатите жени естественото зачеване често е авантюра. Някои бебета могат да се родят здрави, защото наследяват само малка част от мутиралите митохондрии. Други обаче могат да унаследят много повече и да развият тежки, прогресиращи и често фатални заболявания. Приблизително едно на 6000 бебета е засегнато от митохондриални заболявания. Мутациите, които увреждат митохондриите, обикновено засягат в най-голяма степен тъканите, нуждаещи се от енергия: мозъка, сърцето, мускулите и черния дроб. Те могат да се влошават неумолимо, докато засегнатото дете расте.

Напредъкът при МДТ накара парламента да промени Закона за човешкото оплождане и ембриология във Великобритания през 2015 г., за да разреши процедурата. Две години по-късно клиниката в Нюкасъл става първият и единствен национален център, лицензиран да я извършва, като първите случаи са одобрени през 2018 г. Всеки отделен случай изисква специално одобрение от британския Орган за човешко оплождане и ембриология (Human Fertilisation and Embryology Authority - HFEA), който е дал зелена светлина на поне 30 случая дотук.

Вижте още >>> В очакване на бебе 2: Серина Уилямс на Met Gala 2023

Лекарите от клиниката в Нюкасъл не разкриват подробности за ражданията от програмата, заради опасения, че конкретна информация може да застраши анонимността на родителите. Но HFEA потвърждава, че в Обединеното кралство вече са родени “по-малко от 5” бебета след МДТ, умишлено непосочвайки точната цифра.

Процесът по оплождане се състои от няколко етапа. Първо, сперматозоиди от бащата се използват за оплождане на яйцеклетки от засегнатата майка и от здрава донорка. След това ядреният генетичен материал от яйцеклетката на донора се отстранява и се заменя с този от оплодената яйцеклетка на двойката. Получената яйцеклетка има пълен набор хромозоми от двамата родители, но носи здравите митохондрии на донора вместо дефектните на майката. След това тя се имплантира в утробата на майката.

Обединеното кралство не е първата страна, в която се създават бебета от МДТ. През 2016 г. американски лекар обяви първото в света раждане от МДТ, след като лекува жена от Йордания, носител на митохондриални мутации, причиняващи фатално състояние, наречено синдром на Лий. Преди лечението, извършено в Мексико, жената е имала четири спонтанни аборта и две деца. Едното починало на шестгодишна възраст, а другото живяло само осем месеца.

Питър Томпсън, главен изпълнителен директор на HFEA, казва: "МДТ предлага на семействата с тежки наследствени митохондриални заболявания възможността да имат здраво дете. Обединеното кралство е първата страна в света, която разреши процедурата в рамките на регулаторна среда. HFEA продължава да разглежда клиничните и научните разработки."

Вижте още >>> Различната Барби и не разболяваме ли така съзнанието на малките?

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.