Следва

Сексът на Мадона - една от най-скандалните книги в историята - тръгва на изложба

Задължителна изложба в Париж: Музеят Монмартър и жените сюрреалисти

Музеят на Монмартър приветства жените авангардистки, оставили своя отпечатък върху сюрреалистичното движение от началото на 20 век, на които историята (често) забравя да отдаде почит. Изложбата ще продължи до 10 септември 2023 г.

Events преди 10 месеца

Монмартър и неговите тесни, стръмни улички, обградени от дълги, безкрайни стълбища. Монмартър и неговите кафенета, очарованието, историята и миналото му. Известният френски квартал докосва въображението с нежната си четка, населен с толкова много художници и поети, че сякаш блести, а неподправената артистичност е осезаема като милувка.  


Джейн Грейвърол, "Пролетен ритуал", 1960 г.

Но за бохемския живот в Монмартър може да се пише и по женски, особено когато се появява сюрреализмът през ХХ век. Приносът на жените художнички е пословичен, макар че те остават в периферията на мъжката популярност. Сред тях са Джейн Грейвърол, Лий Милър, Тойен и Дора Маар. Музеят на Монмартър им отдава почит в една прекрасна изложба, която възстановява истинската стойност на техния талант и приноса им към сюрреалистичното движение.


Джейн Грейвърол, Демонът Мескин, 1952

Женската страна на сюрреализма

Сюрреализмът е умишлено провокативно движение, което се застъпва за естетическо обновление, разчупващо всичко, което изкуството е предлагало дотогава. Всички сме запознати с мъжките фигури на това движение, но сега Музеят на Монмартър ни предлага една различна, женска гледна точка към този изключително плодотворен период.


Дора Маар, "Разговори",1937

"От 30-те до 70-те години на ХХ век женският сюрреализъм обединява дами от различни среди, общото между които е желанието за творчество и искрени, артистични приятелства. Техните умове са били широки и са най-доброто от една епоха, в която светът на изкуството все още е доминиран от мъжете. Така жените бягат в интердисциплинарни практики, като създават скулптури, рисуват, снимат и пишат за своите въображаеми светове, в които изкуството и животът се преплитат.

Еманципацията на тези жени чрез практикуване на тяхното изкуство е отзвук от стремежа към независимост и духа на оспорване, които са толкова характерни за историята на Монмартър. Тази изложба подчертава моята абсолютна решимост да представям творби на художници, които често са били пренебрегвани в историята на изкуството", казва Фани дьо Лепино, директор на Музея Монмартър.


Тойен, "Тайна стая без ключалка"

Маршрутът на изложбата

Музеят излага 150 творби на талантливи жени сюрреалистки и отдава почит на 50 от основните фигури, които продължават да влияят на света на изкуството и до днес. Те са британки, белгийки, мексиканки, американки или французойки и не спират да поставят под въпрос сюрреалистичното движение чрез многостранния си подход.


Марион Адамс, "Императорски молци / Гръм отляво", 1963

Изложбата е разделена на 7 тематични раздела: "Метаморфози", "Природа", "Съблазни и множествена женственост", "Химери", "Архитектури", "Вътрешни нощи", "Абстракции", като всички те са подкрепени от изключителни творби, взети назаем от Центъра Помпиду, Музея за модерно изкуство в Париж, Националната галерия на Дания SMK, Statens Museum for Kunst в Копенхаген и множество други галерии и частни колекции. Какво по-добро място от Монмартър и неговия музей за провеждане на такова прекрасно събитие? Изложбата ще остане в сърцето на Париж до 10 септември 2023 г., а цената за посещение е само 15 евро.

Четете още >>> „Безтегловност“ на Калия Калъчева в Ракурси

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 6 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?