Следва

Сексът на Мадона - една от най-скандалните книги в историята - тръгва на изложба

Задължителна изложба в Париж: Музеят Монмартър и жените сюрреалисти

Музеят на Монмартър приветства жените авангардистки, оставили своя отпечатък върху сюрреалистичното движение от началото на 20 век, на които историята (често) забравя да отдаде почит. Изложбата ще продължи до 10 септември 2023 г.

Events преди 5 месеца

Монмартър и неговите тесни, стръмни улички, обградени от дълги, безкрайни стълбища. Монмартър и неговите кафенета, очарованието, историята и миналото му. Известният френски квартал докосва въображението с нежната си четка, населен с толкова много художници и поети, че сякаш блести, а неподправената артистичност е осезаема като милувка.  


Джейн Грейвърол, "Пролетен ритуал", 1960 г.

Но за бохемския живот в Монмартър може да се пише и по женски, особено когато се появява сюрреализмът през ХХ век. Приносът на жените художнички е пословичен, макар че те остават в периферията на мъжката популярност. Сред тях са Джейн Грейвърол, Лий Милър, Тойен и Дора Маар. Музеят на Монмартър им отдава почит в една прекрасна изложба, която възстановява истинската стойност на техния талант и приноса им към сюрреалистичното движение.


Джейн Грейвърол, Демонът Мескин, 1952

Женската страна на сюрреализма

Сюрреализмът е умишлено провокативно движение, което се застъпва за естетическо обновление, разчупващо всичко, което изкуството е предлагало дотогава. Всички сме запознати с мъжките фигури на това движение, но сега Музеят на Монмартър ни предлага една различна, женска гледна точка към този изключително плодотворен период.


Дора Маар, "Разговори",1937

"От 30-те до 70-те години на ХХ век женският сюрреализъм обединява дами от различни среди, общото между които е желанието за творчество и искрени, артистични приятелства. Техните умове са били широки и са най-доброто от една епоха, в която светът на изкуството все още е доминиран от мъжете. Така жените бягат в интердисциплинарни практики, като създават скулптури, рисуват, снимат и пишат за своите въображаеми светове, в които изкуството и животът се преплитат.

Еманципацията на тези жени чрез практикуване на тяхното изкуство е отзвук от стремежа към независимост и духа на оспорване, които са толкова характерни за историята на Монмартър. Тази изложба подчертава моята абсолютна решимост да представям творби на художници, които често са били пренебрегвани в историята на изкуството", казва Фани дьо Лепино, директор на Музея Монмартър.


Тойен, "Тайна стая без ключалка"

Маршрутът на изложбата

Музеят излага 150 творби на талантливи жени сюрреалистки и отдава почит на 50 от основните фигури, които продължават да влияят на света на изкуството и до днес. Те са британки, белгийки, мексиканки, американки или французойки и не спират да поставят под въпрос сюрреалистичното движение чрез многостранния си подход.


Марион Адамс, "Императорски молци / Гръм отляво", 1963

Изложбата е разделена на 7 тематични раздела: "Метаморфози", "Природа", "Съблазни и множествена женственост", "Химери", "Архитектури", "Вътрешни нощи", "Абстракции", като всички те са подкрепени от изключителни творби, взети назаем от Центъра Помпиду, Музея за модерно изкуство в Париж, Националната галерия на Дания SMK, Statens Museum for Kunst в Копенхаген и множество други галерии и частни колекции. Какво по-добро място от Монмартър и неговия музей за провеждане на такова прекрасно събитие? Изложбата ще остане в сърцето на Париж до 10 септември 2023 г., а цената за посещение е само 15 евро.

Четете още >>> „Безтегловност“ на Калия Калъчева в Ракурси

More Events

Вълнуващ 6-ти октомври за Театър „София“ - премиера на "Перфектни непознати"

Events преди 1 месец

След дълга подготовка и интензивен репетиционен процес, спектакълът „Перфектни непознати“ с режисьор Стайко Мурджев е готов да се срещне със своята публика. Театър „София“ гостува на сцената на „Сълза и смях“, където ще станем свидетели на това как един сценарий за филм може да се превърне в споделено живо събитие, да се преобрази в театрален спектакъл