Следва

Небрежно секси естетиката на Кендъл Дженър и WSJ. Magazine

Тяхната голяма луда италианска сватба: Симоне Маркети и Андреа Дестро

Младоженците, облечени във Valentino Couture

Love преди 9 месеца

Една голяма италианска сватба, празнуваща една голяма италианска любов. Цялата страна говори от седмици за извънредно елегантното сватбено тържество на Симоне Маркети, европейският редакционен директор на Vanity Fair и главен редактор на Vanity Fair Italia, и неговият любим Андреа Дестро.

Сватбата на Симоне Маркети и Андреа Дестро в Пантелерия: пътека от бележки, които разказват истории за любовта и The Circle of love, който се състои от голямото им семейство.
Симоне и Андреа се запознават в Милано през 2005 г. Това е любов от пръв поглед, макар че заживяват заедно едва няколко години по-късно. „През 2016 бе приет закон, позволяващ еднополовите бракове, и тогава предложих на Андреа да се омъжи за мен. Бяхме в Маракеш с група приятели и празнувахме 40-тата му годишнина. Изнесох реч, коленичих, всички се разплакаха, включително Андреа. Но не отговори нищо. На следващата година баща му почина и така сватбата отпадна изцяло като тема на разговор. През 2020-та в една пролетна вечер по време на първия Ковид локдаун Андреа ме изненада с предложение за брак. Тогава работех много, защото Vanity Fair правеше специални издания, които изискваха строго внимание и ангажираност. Казах му „Да“, но пожелах да се омъжим, когато пандемията отмине. И така, от един работен ангажимент към друг, от смяна на позиции до повишението в Condé Nast, постоянно отменях датата.“

Както често се случва понякога мястото избира младоженците... изведнъж и съвсем случайно.
През август следващата година двойката е на почивка в Пантелерия, остров, който Симоне посещава в началото на 90-те години, и място, което двамата много харесват. Връщайки се от разходка с лодка, те решават да спрат и да посетят Tenuta Borgia, едно прекрасно място с dammusi (типичен островен вид къщи), гледащо към залеза и бреговете на Тунис, заобиколено от дървета. „Разхождайки се, се оказах пред една прекрасна булка, облечена в невероятна рокля Giambattista Valli в цвят фуксия – привидение в светлината на африканския залез. Скрих се зад едно дърво, защото бях с шорти, тениска и сандали, докато всички останали бяха изключително елегантни. Когато булката ме видя, тя ме поздрави с лека усмивка: „Здравей, Симоне“. Не я бях разпознал. Беше Никол Прециози – стилистка, която работи в Милано. В този момент с Андреа си казахме – защо не направим сватбата си тук?“

Сватбените облекла Valentino Couture на младоженците от Пиерпаоло Пичоли

„Всички знаят, че обожавам модата. Дрехите и акесоарите са огромна моя страст. Но относно сватбено облекло – нямах никакви идеи“, разказва Симоне. „Не ми харесва традиционното бяло. Не исках да съм с костюм и вратовръзка. Но и не можех да си представя нито какви форми искам, нито какви цветове. Всеки път, когато се опитвах да избера, само се обърквах още повече. Пиерпаоло Пичоли е човекът, който ми помогна да реша проблема и ми предложи тоалета, който в крайна сметка избрах за сватбения си ден. Когато той получи поканата за сватбата, ме попита дали би ми харесало да нося творение от Valentino. За мен това беше като сбъдната мечта. Но все още бях леко притеснен. С Андреа се срещнахме с екипа на Пиерпаоло и изведнъж чувствтото на притеснение изчезна. В работата ми съм присъствал на много фитинг-и. Виждал съм хиляди проби, модели, платове и познавам идеално процедурата. Но да я преживея бе съвсем друго. Чувствах смесица от неловкост и срамежливост. Но дарбата на брилянтния творец е да пресъздава истории, характери и дори мечти чрез форми, цветове и материи.“ За сватбеното творение Симоне иска цветовете на Пантелерия – нюансите на земята с всички тонове на вулканичните камъни – тъмнокафяво, кехлибарено, бежово и разбира се, неговия любим цвят: жълтото на цъфтящия хелихризум.


Скица от Valentino Couture за Симоне


Скица за Андреа от Valentino Couture

„Доверих се на интуицията на Пиерпаоло. Пелерината, широките панталони и риза притежават мистичен дух. Съчетават кройките на висшата мода с грубостта на свещените одежди в олтарните образи на Джото или в някои филми като „Евангелието по Матея“ от Пиер Паоло Пазолини. Днес съм атеист, но това усещане за свещено ще остане винаги в мен и може би този тоалет рефлектира и моето минало.“


We Love: сватбата на Франческа Рагаци от Vogue - роклята на мама и всички други емоции


За Андреа създават класически костюм в цвят светъл кехлибар с копринен топ, който замества ризата и имитира тениска.

За партито на басейна Пиерпаоло Пичоли залага на бродерии и сребърни пайети върху свободната кройка тип „пижама“ за Симоне и върху „боулинг“ ризата за Андреа върху панталони от по-груб плат.


Скица за партито от Valentino Couture


Скица за партито от Valentino Couture

The Circle of love: церемонията сред дърветата, която отпразнува семейството и любовта

От самото начало Симоне и Андреа имат ясна идея: искат само най-близките си хора на церемонията. Мечтаят за интимна и най-вече нетрадиционна сватба. „Както винаги се случва в Пантелерия - островът „оформя“ теб. Така че локацията, Tenuta Borgia, диктува как, какво и кога. Една млада агенция за събития MyPA ни помогна с организацията на всичко. Веднага избрах гората за място на церемонията, защото там залезът оживява, играейки с всички цветове на Африка. Идеята ми беше столовете да са в кръг, защото не исках да има йерархична подредба. Харесваше ми представата за езически, архаичен ритуал. Исках гостите да усетят, че не празнуваме само нашата любов с Андреа, но и тази, която свързва всички поканени като един магически кръг.“ Но възниква един проблем – как биха могли да покажат точния път, по който се стига до церемонията. На това място е забранено да се палят свещи, защото рискът от пожар е много висок. „Сетих се за инсталацията на Йоко Оно в градината на Fondazione Guggenheim във Венеция – едно от най-любимите ми места в света. Там артистът беше закачила листчета с желания и мечти по дърветата. По същия начин помолих всички гости да ми изпратят спомен от първата им целувка. След това нанесох всички кратки разкази на бележки, които закачихме по дърветата, така че да очертаят пътека, а в същото време да разчувстват гостите. Елемент, който да ги подготви за церемонията.“ След като поканените сядат в кръг, Симоне и Андреа пристигат акомпанирани от музиката на Nues Duo – дуо, състоящо се от певица и китарист, които първо изпълняват “Mediterranea” на Джуни Русо, а после “Il Mondo” за заключение на церемонията.(Вижте още: "Защо е толкова трудно да откажем покана за сватба?")

Коктейлът на покривите на dammusi и вечерята в арабската градина

В края на церемонията пристига малки сицилиански оркестър, който придружава всички до коктейла, организиран на терасата на главната къща в комплекса и на покривите на няколко dammusi с гледка към залеза. Времето е вълшебно и дори за кратко виждат дъга в далечината. След коктейла сицилианската група повежда всички към арабската градина – конструкция във формата на паралелепипед без покрив, направена от вулканични камъни, която служи за защита на цитрусовите дървета от вятъра на острова. Вътре е поставена дълга маса, осветена от 400 свещи и декорирана с диви цветя. Младоженцията искат само диви цветя, а като подаръци към гостите – всеки получава книга, избрана специално за него. Коктейлите са подготвени от Sikelia Luxury Retreat под ръководството на Джулия и Реджина Пациенца, докато менюто с местни съставки и главни герои риба и зеленчуци е създадено и приготвено от шеф готвача Роберто Конти (вижте още: И Симон Порт Жакмюс се омъжи - на тържеството Дуа Липа, Тина Кунаки, Амина Муади).

Партито по ноти по 70-те

Младоженците не искат сватбена торта, а представление с готвене на традиционни сладкиши от Пантелерия , сред които любимия на Симоне – Bacio pantesco, направен от две пържени вафли, между които се слага сладък, свеж крем от рикота. Десертите се сервират около басейна, където се провежда и партито с музика от DJ Graziano Della Nebbia. Плейлистът е съставен от диско от 70-те години, защото за младоженците това е едно от най-важните, новаторски културни движения по отношение на освобождаването от стереотипите и еманципацията.

„Един от най-важните спомени, който ще ни остане от сватбата, не е самото празненство, а е идеята за семейството, което избираш. Гостите са тези, които създават магията, носят любов и правят забавлението. Виждайки ги да плачат, да се смеят, да танцуват и пеят, това ни накара да проумеем, че едно от най-важните неща в живота е да се обграждаш с хора, които знаят как да те вдигнат, когато паднеш и как да те подбутнат, когато ще полетиш. Хора, които в 3 през нощта, когато дъждът започне да се изсипва над дансинга, ти казват: „Моля ви, още една песен, искаме да пеем и да танцуваме. Още една песен!“.

 

More Love