Следва

Битка на модните гиганти: H&M съди Shein

Седмицата на модата в Милано се очертава силна: Diesel ни кани на ревю и още

Приобщаващ дух и голям хайп - модното шоу на Diesel ще е най-достъпното за сезона

Runway преди 3 месеца

След сбогуването с последния си креативен директор Никола Формикети, Diesel преживя видима липса на идентичност. В продължение на 4 години вътрешен дизайнерски екип се опитваше да съживи така популярните деним тоалети на бранда, но, за съжаление, усилията им някак останаха ирелевантни в модния свят. Визията на Diesel хващаше тихо прах, докато чакаше своя нов герой, който да съумее да запали пламъка наново 


Diesel Есен/Зима 2023

„Това е класическа криза на средната възраст“, каза Глен Мартенс, когато стана творчески директор през 2020 г., веднага, след като напусна Y/Project ( вижте още: Y/Project е религия и не ни остава нищо друго, освен да се молим пред олтара на Глен Мартенс).

Както Поршето спасява мъжа, изпаднал в криза на средната възраст, така Мартенс сложи  наметалото на супергерой и издърпа Diesel от калта. Дизайнерът получи за задача да възвърне предишната слава на деним бранда. „Имах адска мигрена през първите три месеца.“, припомня си той. „Но след това осъзнах, че всички нужни съставки са налице. Забавлението беше там, сексът беше там, безгрижието беше там. Просто бяха заспали и аз трябваше да ги събудя.“ Днес италианският бранд се намества отново на своя трон и е един от най-обсъжданите на Седмицата на модата в Милано.

Дебютната колекция Пролет/Лято 2022 г. на дизайнера бе трепетно очаквана, но заради пандемичните ограничения, беше представена чрез кратък филм, вдъхновен от експерименталната немска лента от 1998 г. “Бягай, Лола, бягай" ("Run, Lola, Run”). Ела Снайдер бe героинята на колекцията, облечена в класически дънки и бял потник, и с огненочервена коса. Припомняме, че тя е транссексуален модел, което пасва идеално на всеобхващащата визия на Мартенс.

За представянето на колекция Пролет/Лято 2023, Diesel пусна онлайн кампания, чрез която 3000 човека се сдобивха с безплатни билети за шоуто, а 1600 места бяха резервирани за студенти. Успехът се оказа гигантски, затова Diesel отново отваря врати и посреща желаещите да видят колекцията Пролет/Лято 2024. Точните детайли са: 20-ти септември в 21ч. в централата на Scalo Farini. Как да се сдобиете с билети? Онлайн регистрациите отварят на 6-ти септември на diesel.com, давайки шанс на всеки да получи билет за ревюто спрямо наличността.

Събитието може да бъде следено и онлайн - на живо в дигиталните канали на бранда.
Инициативата е в съответствие с приобщаващия дух на Diesel и желанието на креативния директор Глен Мартенс да достигне до все по-широка и разнообразна публика. Откакто е в семейството на Diesel, белгийският дизайнер внася нова енергия към естетиката на марката, като я връща обратно под прожекторите и я фокусира върху практичната и много „поп“ страна на денима (Diesel Fall 2023, READY-TO-WEAR, еволюция на секса).

Diesel не е единствената марка, която отрано създава шум около себе си. Moschino ще отбележи 40-тата си годишнина със специално модно шоу на 21-ви септември в чест на своя основател Франко Москино. На същата дата Fiorucci ще се върне в родния Милано с ревю от 15 визии, които ще дадат старт на новия живот на марката, водена в напълно нова творческа посока. Ще видим и дебюта на Сабато Де Сарно, който ще представи първата си колекция за Gucci след сбогуването на бранда с Алесандро Микеле. Накратко - завръщането в града след лятната ваканция обещава да бъде изпълнено с модни емоции. Нямаме търпение!

More Runway

Седмица на модата в Париж Пролет/Лято 2024: Stella McCartney

Runway преди 1 месец

За да покаже пролетно-лятната си колекция за 2024-та, Стела Маккартни избра Marché Saxe-Breteuil, популярен парижки пазар на открито, където риба, сирене, хляб, дрехи и всякакви хубави неща се продават в четвъртък и събота. На първи ред дизайнерката покани представители на фирми, специализирани в новите технологии в производството на тъкани

Седмица на модата в Париж Пролет/Лято 2024: Hermès

Runway преди 1 месец

Не очакваме удивителни ефекти от колекциите на Hermès, но винаги се ентусиазираме от начина, по който Надеж Ване-Цибулски (Nadège Wane-Cybulski) ръководи женския отдел на топ марката в продължение на седем славни години. Концепцията й по традиция се опира на тихия лукс, който просто нежно и с едва доловим жест променя цвета, формата и структурата си