Следва

Синди Крауфорд украси Vogue на 57 - припомняме пътя на модела дотук

Миналото: как роклята за Оскар на Холи Бери направи Ели Сааб световноизвестен

Холи Бери навърши 57 години на 14 август. Тя е първата чернокожа актриса, спечелила Оскар за главна роля, а тоалетът й от церемонията по награждаването дава старт на една звездна модна кариера. Как една рокля промени живота на две личности, разказваме надолу 

All fashion преди 8 месеца

Животът на Холи Бери е пълен с ярки обрати и съдбовни събития. Едно от тях, разбира се, е 74-ата церемония по връчване на наградите Оскар, където актрисата получава така желаната статуетка за главна женска роля. Разказваме как тоалетът на красивата актриса, избран в този исторически момент, променя историята на модата и донася на Elie Saab световна слава.

Съдбовна вечер

Отивайки на Оскарите през 2002 г., Холи Бери не очаква да спечели. През този сезон тя не успява да получи "Златен глобус", което почти с абсолютна вероятност означава загуба и на главната филмова награда. Тя обаче се превръща в най-ярката звезда на вечерта още в момента, в който пристъпва на червения килим и всичко опира до тоалета. Драпираната виненочервена долна част на на роклята на Elie Saab блещука на светлината, а прозрачното бродирано горнище едва покрива гърдите на звездата. Дръзкият тоалет се прочува на мига, няколко часа, преди приносителката му да получи заветната статуетка.

Роклята, която не трябваше да съществува

Не забравяйте, че в началото на 2000-те негласните правила на червения килим на Оскарите са значително по-различни от това, с което сме свикнали днес. Повечето актриси се явяват на церемонията в тоалети, създадени от дизайнерите специално за тях. Холи обаче избира рокля, представена на модния подиум няколко месеца по-рано. Освен това дрехата е създадена не от изтъкнат световен дизайнер, а от младия ливанец Ели Сааб, чието име тогава ни най-малко не е прочуто в Америка.

Главното в смелото решение Хори да избере точно този тоалет, е прозрачната горна част на ансамбъла. Днес нито едно светско събитие не минава без „голи“ рокли, но в онези години актрисите залагат на по-консервативни тоалети. Появата на Холи във винено макси с мрежест топ, бродиран с цветя, се превръща в един от най-известните прецеденти на червения килим на Оскарите, а роклята все още е в списъка на емблематичните тоалети на това събитие. Излишно е да казваме, че на следващия ден Ели Сааб се събужда световноизвестен (вижте още: Сватбата на Тръмп: Тифани се омъжи за арабски милионер). 

Какво се случва след Оскарите

"Преди" съдбовното излизане на Холи Ели Сааб е дизайнер, популярен предимно сред булките. Церемонията по връчването на Оскарите обаче мигновено го превръща в един от трендсетърите на вечерната мода. Днес се вият опашки за елегантните макси вечерни рокли на марката, а самата Холи е сред най-верните фенове на дизайнера и до днес, редом до Катрин Зита-Джоунс, освен останалите. 


Миналото: Барбара Уолтърс и розовият Шанел - историята на едно силно политическо послание


More All fashion