Следва

Ръководство за успешна година: как да реализирате целите си през 2024?

Що е метаболизъм, как работи и с какво го поддържаме

Какво да консумираме и да променим в ежедневните навици, за да насърчим правилното функциониране на метаболизма и точния калориен прием?

Health преди 3 месеца

Съществуват доста начини, чрез които да ускорим метаболизма. Но преди да навлезем в тази тема, трябва да разберем какво точно представлява той и как да му помогнем да функционира правилно. Това е процесът, чрез който организмът получава енергия и извършва основни жизнени функции. Забързването му свързваме с ефективното горене на калории, като храната се превръща в енергия. Процес, който се повлиява от времето и лошите навици до такава степен, че в някои случаи води до забавен метаболизъм. Това означава, че „нашето тяло е забравило как да използва енергията, която му е предоставена, и се е научило да извършва същите действия с много по-малко нужна такава. Това се случва често след много ограничителни диети“, разяснява диетологът Кристина Барус. Една от основните последици от забавянето е свързана с теглото. „С напредване на възрастта се появява така наречената саркопения - намаляване на мускулната маса. Мускулите са отговорни за поддържането на метаболизма, така че ако те намалеят, метаболитните разходи също намаляват“, обяснява диетологът Марта Валехо.

Въпреки многобройните митове по темата, има някои храни и навици, които ускоряват метаболизма, помагат му и го поддържат активен. Това ускоряване е синоним на естествена загуба на мазнини и увеличаване на мускулната маса. Ето какви са съветите на експертите:

1. Не намалявайте драстично приема на калории

За да отслабнете дълготрайно и да избегнете йо-йо ефекта, е важно да не залагате на прекомерното ограничаване на калориите без експертен надзор. Да ядете по-малко няма да забърза метаболизма. Ако тялото се нуждае от минимален дневен прием на калории, за да функционира правилно, елиминирането на този източник на енергия натоварва метаболизма и периодично забавя загубата на тегло. Спазването на диета с по-малко калории, отколкото се нуждаете, е пречка за физическата активност, тъй като тялото няма да има достатъчно енергия, за да се справи с нея. Поради тази причина не е препоръчително да се намаляват порциите и храненията без предварително направени изследвания и без препоръка на диетолог. Като общо правило, освен ако не е предписано от вашия лекар, трябва да консумирате не по-малко от 1200 калории на ден, за да избегнете забавяне на метаболизма си (наред с други неща). Що се отнася до броя на храненията – от 3 до 5 на ден е добре. По-висок брой от 5 означава, че тялото винаги използва това, което току-що е консумирано като източник на енергия, а никога това, което има в наличност, тоест непрекъснато съхраняваме, но никога не изразхождаме(Вижте още: "Всичко за Астения, състоянието на тежка физическата умора с психологически причини").

2. Пийте вода преди закуска

Тук не става дума за така познатия трик топла вода с лимон или ябълков оцет, чийто ефект често предизвиква противоречиви мнения у специалистите. Приемът на вода трябва да е първото нещо, което правите сутрин. Както потвърждава диетологът Ициар Дигон, това активира метаболизма и го кара да работи: „Важно е да се пие вода сутрин, когато дренажните механизми са по-активни и следователно се насърчава елиминирането на излишните течности от тялото“.

3. Увеличете консумацията на храни, богати на витамин В

Както отбелязва диетологът Мишел Рикър, трейнинг директор в Herbalife Nutrition, увеличаването на енергията на тялото насърчава правилното функциониране на метаболизма. Витамин B12 играе важна роля, тъй като помага за превръщането на храната в енергия, която се използва от клетките. Освен това е тясно свързан с баланса на нервната система и се намира в храни като:

• Спанак
• Броколи
• Черно зеле
• Манголд
• Листа от цвекло

4. Силови тренировки

Кардиото се свързва със загубата на тегло, но всъщност тренировките, които влияят на метаболизма са силовите. „Доказано е, че имат позитивен ефект върху метаболизма, правейки го много по-флексибилен. Когато искаме да свалим килограми, залагаме на кардио, но нашите мускулни клетки се нуждаят от силови тренировки, съветва Барус. - Силовите тренировки предизвикват отговор в метаболизма, тъй като след тях човек изразходва повече през деня. Следователно общите изгорени калории са повече поради увеличения разход в покой. Това е така, защото силовата работа води до увеличаване на мускулния обем и колкото повече мускули имаме, толкова повече калории изгаряме в покой, благодарение на повишената клетъчна консумация на кислород."

5. Консумирайте протеинови храни като кефир

Протеините повишават скоростта на метаболизма и предизвикват чувство за ситост, затова трябва да присъстват в основните хранения. „Изцяло протеинова вечеря е добра алтернатива за тези, които искат да отслабнат“, казва диетологът Летиция Карера. Трябва винаги да включваме здравословни храни като яйца, риба, пуешко месо, пилешко месо, млечни продукти като кефир, който помага за регулирането на храносмилателните процеси и прочистването на стомашно-чревния тракт, като същевременно регулира нивата на глюкозата и липидите в кръвта. Кефирът е богат на протеини и е нискокалоричен. Освен това високото съдържание на пробиотици подобрява храносмилането на мазнините и насърчава консумацията на енергия.

6. Плодове между храненията

Плодовете могат да се хапват по всяко време на деня, но експертите съветват да се консумират между храненията. Беатрис Лареа пише в книгата си „Детокс за промяна на живота“ да се яде плод на празен стомах. „Ако се приема с храни, богати на протеини или мазнини има риск да не се усвои добре, което води до ферментация и възпаление“, обяснява тя, твърдейки че плодовете са най-добрата храна за детоксикация.

7. Чай или витаминен разтвор след хранене

Доказано е, че пиенето на чай или друга полезна напитка след обяд и вечеря забързва метаболизма, елиминира токсините, бори се със задържането на течности, помага за контролирането на апетита и дава енергия. Най-добрите опции са:

• Йерба мате - регулира теглото и ускорява изгарянето на телесните мазнини
• Джинджифил заради неговите противовъзпалителни свойства
• Глухарче. Както казва д-р Оливър Кортин-Кларинс: „Сокът му е в състояние да съживи всеки организъм, който е станал муден поради тежко хранене и липса на физически упражнения“.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.