Следва

Седмица на мъжката мода в Милано: Prada Fall 2024

Седмица на мъжката мода в Милано: Gucci Fall 2024

"Италианщина. Занаятчийска. Добър вкус. Красота. В момента нямам разказ за колекциите си. Само думи", Сабото Де Сарно. 

Runway преди 3 месеца

По повод дебюта на Сабато Де Сарно миналия септември, критиците изказаха разнопосочни мнения. Докато едни го поздравиха, други разкритикуваха творческия директор на Gucci и обявиха, че неговата работа ще съсипе марката. Де Сарно не позволи на тази риторична турбуленция да му повлияе и още с първата си колекция за мъжката линия на бранда прекрати съмненията относно талната и визията си за бъдещето на Gucci.

Този път Сабато подходи нестандартно към изявата си по време на Седмицата на мъжката мода в Милано. Припомняме, че дебютното ревю на дизайнера беше “съсипано” от неочакван дъжд и вместо да дефилират по улиците на Брера, моделите се разходиха по подиум в набързо построена черна кутия-зала в централата на Gucci в града на модата. Тогава Де Сарно сподели, че всъщност е харесал черната кутия, "защото тя те кара да се съсредоточиш върху дрехите" (четете още: И Gucci с обвинение в насърчаване на педофилията, в ядрото - Хари Стайлс).

Поради тази причина, кутията бе пресъздадена за новото шоу на Сабато. Визиите в ревюто също са сходни, но са подбрани и прекроени така, че да пасват на силните мъжки силуети. Дублирането на обстановка, дизайн и идеи съвсем не индикира липса на вдъхновение. Де Сарно нарича това свое хрумване "огледално отразяване" и с него ни провокира да се замислим върху това, което ни даде през септември.

За разлика от своя предшественик - Алесандро Микеле, който обичаше да създава декадентски, наситени с пищност и разкош дизайни, Де Сарно се придържа към по-фин и изтънчен подход. Той е човек на детайлите, пурист и маниак на тема връхни дрехи - "всеки път, когато си купувам ново палто, сякаш прегръщам сам себе си”. Затова с особено удоволствие крои палтата на Gucci - смели, асиметрични и с разрези, които придават движение на визиите на моделите.

По повод работата си са модната къща, Сабато споделя: "Аз не съм човек, който обича идеята за мода. Аз наистина обичам модата. Обичам да проектирам произведения. Обичам да избирам материали. Обичам да работя с материи. Обичам да работя с нашите клиенти и да намирам решения. Аз съм работещ творчески директор. Не прекарвам деня в това да казвам на служителите си "това ми харесва" или "това не ми харесва" и да ги оставям да го правят. Това би било по-лесно, но за мен е скучно." (четете още: В неземнитете покои на Алесандро Микеле - Палацо Скапучи от първо лице).

Под ръководството на Сабато Де Сарно, новата колекция е израз на творческа и личностна свобода. Шалове от коприна, закопчани с чокъри, иновативни интерпретации на панталоните и саката, уникални детайли при чантите и палтата. В колекцията звучи лиризъм, който трябва да бъде видян и чут, за да се разбере. А всички визии от нея са в галерията ни. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.