Следва

Изящна наука за добрия коктейл - Част IV: Класическа Маргарита

Това да си заситен означава повече, отколкото си мислиш

Знаем, че спазването на хранителен режим и лишаването от различни летни вкусотии като сладолед в офиса например, е трудно и измъчващо решение...

Food преди 13 години

Знаем, че спазването на хранителен режим и лишаването от различни летни вкусотии като сладолед в офиса например, е трудно и измъчващо решение. Би ли могъл да хапваш каквото поискаш, без да спазваш диети и да изглеждащ добре?

Ако не можеш да си отговориш на този въпрос, чети внимателно!

Вероятно, родителите ти са те карали да „облизваш чинията” като малък. Ако е така, значи определено не си израснал във Франция! Там, децата са учени да се наслаждават на храната и нейното продължително и бавно консумиране (замисли се, колко добре звучи това за френското сирене).

Учени са провели изследване върху различните видове угаждане, проведено между 133 парижани и 145 жители на Чикаго. Докато французите обръщат особено внимание на пълния стомах, янките се наслаждават повече, когато чинията им е почти пълна и приятелите им са доволни от храната.

Много хора игнорират неуловимите сигнали на тялото за глад или пълнота, чувайки единствено „алармата” за крайности като „Умирам от глад!” или „Преядох!” Едва минимален процент хора се наслаждават на паузата от много по-приятното „Как добре си хапнах”.

Възвръщането на съзнанието ни към тези дребни детайли може да бъде ключът към регулиране на теглото веднъж завинаги. Според хранителният психолог Д-р Браян Уонсинк, автор на книгата „Безразборно хранене”, по-закръглените хора изпитват затруднения в разбирането, че са заситени. Също така, те са по-съмнителни в рекламни послания или други подобни източници, окуражаващи ги да се хранят.


Когато знаеш, че си наситен можеш по-добре да се насладиш на храната и да си по-ентусиазиран за нещо предстоящо като дрямка, игра или секс. Все пак, нищо не убива настроението по-бързо от надут корем и акомпаниращата го виновна съвест.

Проблемът с наситеността може да бъде дело на лошата култура с йо-йо диетите, които са вредни за стомаха и тялото. Когато стриктно ограничаваме калориите, мазнините ни се свиват и произвеждат по-малко от „апетитния” хормон лептин.
Гладът е умело поддържан, апетитът – повишен, а сигналите за сит стомах се притъпяват. Тогава светът започва да изглежда като гигантска шведска маса, а килограмите могат лесно да се върнат.

Тук идват добрите новини за теб, любителю на диетите, а те са базирани на радикално нова философия – „Хапвай повече”. Популярност набира диета, базирана на теорията „специфично-сетивна наситеност”. Това радикално и ново решение засища добре, намалява желанието ти за „тъпчене”, редуцирайки броя на видовете храна. По-този начин, ти няма да имаш богат избор от храни и следователно желанието ти за ядене ще намалее.

Ветеранът в изучаването на връзката между храната и психологията Сюзън Робъртс, разкрива диетата “Инстинкт”. Тя има за цел да помогне на хората в контролирането на невробиологията си чрез хранене. Д-р Робъртс определя подхода като очакване и задоволяване на естествените “хранителни инстинкти” (например желание за много и различни ястия или нужда от безразборно хранене), без затормозяване на мозъка.

Всички тези похвати и диети се базират на един факт – гладът е полезен. Той е като предупредителна аларма за нужда от калории. Тя е изпратена от мозъка в отговор на симфонията от сигнали като кръвни нива на глюкоза и мазнини, хормони и др.

Не можем да знаем какво се случва с мозъка ни, когато сме задоволили глада си и защо това чувство е прекрасно. Д-р Робъртс обаче предполага, че през денят може да се зареждаме с допамин (хормона на щастието), който намалява с увеличаването на глада ни.

Тя открива, че от съществено значение е каква храна ще избереш, когато си най-гладен. Например, избери карамелен десерт с ядки и мозъка ти ще свикне да асоциира удоволствието с карамелената нуга. Плюс това, захарните въглехидрати на сладкиша стимулират нивото на допамина в централната част на мозъка, където е зоната за „контролиране на зависимост”.



Можеш обаче да използваш същият трик без този десерт и съответно да запазиш здравето и фигурата си. Ако задоволиш „Бисквитеното чудовище” в теб с 10 ябълки на ден, ти фактически ще започнеш да жадуваш за плода, а не за карамеления десерт.

Както всички диетолози и Д-р Робъртс е пристрастена към натуралните продукти. Тя препоръчва комбинация на храни, богати на протеини и бедни на въглехидрати, такива с ниско ниво на гликемичен индекс като грейпфрут.

Най-голямото предизвикателство за всяка смяна на въглехидратите с нещо здравословно е промяната на мислене. Просто се опитай да мислиш колко хубаво ще ти стане от храната, която приемаш без значение колко и каква е тя.

 

 

More Food