Следва

Когато си в Берлин, прави като Берлинчани - иди на Коледния Базар

Бавно-печена свинска плешка с глазура от мед и подправки за Коледния обяд по Крис от My Soul Kitchen

Крис е второто естествено продължение на култовия Нож и виличка и си пада повече по сладките неща в живота и в...

Food преди 13 години

Неизбежно е! Във времето преди Коледа ни топли само илюзията за чудния семеен обяд на голямата богата трапеза, сред най-близките ни хора.

И сред поредицата от Най, Коледата, облечена в НАЙ-хубавите ни фантазии, се оказва и сред НАЙ-очакваните събития през годината.

Дали е защото ни събира заедно или защото ни отвлича от тривиалните задължения, този празник все още ни кара да правим странни, но ужасно любими и познати неща. Като например да редим играчките по елхата, да кичим дома със светещи лампички и да печем курабийки на фона на обичайния коледен филм по телевизията.

И за да пуснем съвсем Коледния дух, заключен в нас, направихме за теб една поредица от най-вдъхновяващите коледни ястия.

Разбира се, на помощ повикахме най-добрите импровизатори в кухнята – именно кулинарните блогъри.

Всеки ден на страниците ни неизчерпаемият източник на идеи в интернет пространството, наречен океан от блогове, ще ти показва по една авторска рецепта, ексклузивно за ViewSofia.

Петият ни гост в невероятното Коледно кулинарно приключение е:
Кристина Николова
http://www.mysoulkitchen.eu/


Крис е второто естествено продължение на култовия Нож и виличка и си пада повече по сладките неща в живота и в кухнята. Дава страхотни идеи, на пръв поглед почти невъзможни, като например панирани ябълки или печен стар лук с козе сирене - гениално!

В сезона на ябълките и уханията на печено във фурната, Крис ни е подготвила поредната си чудна рецепта за Коледен обяд - Бавно печено свинско с глазура:

Чуй я от самата нея:


"Всяка година, дойде ли Коледа, пространството около нас се изпълва с клишета – музикални (едни и същи коледни песни по радиото от 82ра насам), поведенчески (изтощителните маратони на коледното пазаруване), дори кулинарни (кисело зеле ли каза някой?). Днес ще се опитам да внеса малко разнообразие.

Тази рецепта съчетава добре познатото свинско месо с наглед необичайни за солено ястие подправки и аромати – карамфил, портокалова кора, джинджифил, мед, дори ябълки – неща, които сме свикнали да виждаме предимно в сладки аранжименти – и все пак, комбинацията работи много, много добре.

Свежите аромати на портокал и джинджифил балансират тежестта на месото, карамфилът внася коледна нотка, а ябълките и медът придават на това ястие очарователен карамелен аромат, който ще огрее цялата ви кухня като юнско слънце.

Какво е необходимо:



1.5- 2 кг свинска плешка
6 малки зимни ябълки
1 ч.л. фино настъргана портокалова кора
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
2 скилидки ситно нарязан чесън
Зехтин
Сол
Черен пипер
Сок от 1 портокал
150 мл. Бяло вино
1 ч.л. счукан карамфил
1 ч.л. счукани семена от фенел

1 супена лъжица мед

Разстелете плешката върху пласт домакинска хартия, поръсена щедро със сол, черен и едро смлян червен пипер или подправки по ваш избор, и разрежете хоризонтално почти до край месото с остър нож на две места. Поръсете месото и отвътре със сол и пипер.

Отделно в купа смесете джинджифилът, чесънът, портокаловата кора и половината от карамфилът и семената от фенел с една супена лъжица от портокаловия сок и съвсем малко зехтин, колкото да се получи мокра смес. Втрийте сместа внимателно във всички разрези и навийте месото на стегнато руло.

Стегнете месото с готварска връв, за да не се отваря, като е добре връвта да се намаже предварително с малко масло, за да не загаря.

За глазурата – смесете лъжицата мед с останалите подправки и 1-2 супени лъжици от портокаловия сок и нанесете с четчица по повърхността на завитата плешка. Поставете плешката в тава и я заобиколете от малките ябълки, които са предварително разрязани, за да не се спукат при печенето.

Ябълките са само беквокали в това ястие, но допринасят значително към добрия аромат. Печете 20-30 минути на силна фурна (220 градуса), докато месото се зачерви приятно – ще познаете видът му, щом го видите.

След това намалете фурната на 150 градуса, обърнете месото, досипете останалия портокалов сок и печете още час.

Накрая, долейте бялото вино и оставете за още час в печката на 150 градуса. Изисква се търпение, но както знаем, добрите неща стават бавно.

Oще от поредицата:
Бъдни вечер по Магдалина от "Гладната Акула": Домати с ориз, стафиди и кедрови ядки
Бъдни вечер по Цвета Маркова. Асеновградски постни сармички
Коледни сладки по Луиз от Salted Lemons: Канелени звезди
Свински медальони в ароматни треви с гарнитура от крехки аспержи и три вида сос. Коледa по Мария от LaMartinia
 

More Food