Следва

Кайли Дженър купи китна къща за $36.5 милиона

Ефектът на Пигмалион, или как очакванията ни "изкривяват" реалността?

Феноменът първоначално е изследван от Робърт Розентал през 1973 г. в училищни условия, като проследява как ефектите от очакванията на учители към ученици променят и моделират тяхното поведение.

Health преди 3 години

Самохипнозата или ефектът на Пигмалион са различни наимонования за едно и също психологическо явление, свързано със самоизпълняващите се пророчества. Същността на ефекта се крие в това, че очакванията на човек определят неговите действия. А човешките действия са свързани с конкретни намерения, мисли, както и с интуитивната работа на вътрешните ценности. Имайки изначална вяра в себе си или в другите, ние сме способни да повлияем на нашето съзнание, на нашето битие, като по този начин убежденията ни могат да се превърнат в наша реалност. Този психологически феномен позволява, съзнателно или не, да въздействаме на света около нас.


Законът на Петте процента: заложници ли сме на стадния инстинкт?


Психологическият термин получава името си в чест на Пигмалион - скулптор от Древна Гърция. Пигмалион се влюбва в изваяната от него изящна скулптура на жена; запленен от собствените си чувства, той търси помощ от богинята на любовта - Афродита, която да вдъхне живот на творението му. Митът илюстрира същността на ефекта - че човек, убеден в нещо или страстно копнеещ за нещо, несъзнателно приспособява събитията към желания за него резултат или с други думи казано - няма никаква полза от това да се концентрираме в негативното и да допускаме страхът да унищожава стремежите ни.

Всеки човек в главата си има наредена своеобразна “микронатрапчивост” - минали и бъдещи емоции и образи, които се базират на отминал опит. На вече преживените ситуации, и свързаните с тях условия, е почти невъзможно да се повлияе със силата на волята. Важно е да разберем, че всяка мисъл се кодира от съзнанията ни най-често като визуален слайд или слайд с добавяне на кинестетика (усещания), чувства и емоции, а в специални случаи, слайдът е изпълнен с аудио кодиране (звуци).


Помощ: ДЕЖАВЮ или какво точно се случва, когато изпитваме това чувство


Най-лесният начин да контролираме своите мисли, чувства, поведение и реалност е да видим, да разгледаме себе си отвън, в позитивни образи, изпълнени с визуални, слухови и кинестетични компоненти. В такъв момент мозъкът получава определена картина - прави възможно реализирането й в живота, предприемайки един по един всички необходими несъзнателни процеси за достигане до целта, заедно с общото състояние.


Как да разпознаем и неутрализираме токсичните хора в живота си?


Въпреки това, най-често хората влизат в света на фантазиите и разглеждат образи от първо лице, където самият човек е участник в събитията. В този случай несъзнаваното гледа на това с носталгия като към някои вече преживени житейски моменти - следователно, не се стартира механизмът за изпълнение. Ето защо някои желани положителни мисли не се сбъдват и остават фантазии, и обратното, отрицателните мисли много бързо се пренасят в реалността.

Именно заради това, ефектът на Пигмалион съществува. Със сигурност многократно сте били изложени на този психологически феномен, без сами да го забелязвате. Например, мислейки, че не можете да се справите с конкретна задача, се отказвате и поведението и действията ви водят до истински провал. Но ако от вас се очаква решение на даден проблем и си внушите, че ще се справите и всичко ще завърши благополучно, то определено действията и резултатът ще бъдат успешни.

Ефектът на Пигмалион действа по следния начин:

(1) Човек се настройва за конкретен изход от събитията. (2) Несъзнателно извършва определени действия за постигане на очаквания резултат. (3) Действията имат резултат и ситуацията се развива според очакванията. (4) Човек се убеждава, че е бил прав от самото начало.


Нещастни заедно: 8 причини, поради които не се разделяме, нищо, че не се обичаме


Най-често човек дори не осъзнава, че сам контролира ситуацията, а изходът от събитията му се струва самоизпълнено пророчество. Мнозина дори започват да вярват в своите свръхестествени способности, но въпросът може да се търси единствено в самохипнозата.

Човешкият мозък е уникален механизъм, който ни позволява да програмираме себе си в различни обстоятелства. Целият сложен процес на кодиране или самопрограмиране зависи от потока от мисли. Колкото повече мислим негативно, толкова повече хормони на стреса навлизат в тялото ни и съответно то се подготвя за адаптация към трудния период.

Същевременно хормоните на щастието и удоволствието, които се задействат от положителни мисли и емоции, ни позволяват да изглеждаме оптимистично в тежките, напрегнати ситуации. Ако си самовнушим, че всичко ще бъде наред, наистина сме способни да сътворим нова реалност.

Струва си да си припомняме ежедневно, че само ние контролираме мозъка си и следователно събитията около нас. Затова е важно да се настроим позитивно и да програмираме в себе си успеха, за да може ефектът на Пигмалион да работи в наша полза.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.