Следва

Дневен ХОРОСКОП - 23.4.2020

Как да разпознаем и неутрализираме токсичните хора в живота си?

Внимателно планираме времето си, консултираме се с експерти по всякакви въпроси, опитваме се да разпределяме целесъобразно енергията си през целия ден. Но какво можем да кажем за социалния си кръг от познати и приятели? Рационални ли сме при подбора на хора, с които редовно общуваме, и има ли такива, които да предизвикват постоянен хаос в живота ни?

Health преди 4 години

Така наречените токсични хора, дори при най-незначителните обстоятелства, със сигурност ще ни създадат психологически затруднения и ще допринесат за допълнителния стрес в живота ни. Усещането е за нещо като изсмукване на енергията, чувство на отпадналост и липса на тонус. Самите те често може да не осъзнават каква вреда причиняват на психическото състояние на своите събеседници. И ако е важно за почти всички ни да можем правилно да комуникираме с всякакъв тип хора, то токсичните представители на нашето общество в 100% от случаите абсолютно не си заслужават времето и енергията, които изразходваме за тях.


Помощ: Анатомия на конфликта, или защо се карат хората


“Хората или те вдъхновяват, или те изтощават. Избирайте разумно социалната си среда”, категоричен е Ханс Ф. Хансен, основател на скандинавската компания Below Your Belt. Осъзнавайки каква вреда може да ни нанесе комуникацията с такива токсични хора, следващата стъпка е да се научим как да ги идентифицираме в тълпата и най-важното - как да ги неутрализираме навреме.

В какво се крие опасността?

Неотдавна изследователи от университета “Фридрих Шилер” в Йена (Германия) стигнаха до разочароващо заключение: оказва се, че общуването с токсични събеседници предизвиква сериозна нездравословно реакция на тялото ни - подобна на тази, която изпитваме, когато усетим непосредствена опасност. Жестокост, синдром на жертвата или некоректно поведение - всичко това предизвиква напрежение в мозъчните клетки. Такъв стрес за няколко дни може да доведе до нарушаване на функционирането на невроните (клетките на нервната система) в хипокампуса - областта на мозъка, отговорна за разсъжденията, формирането на емоции и памет. След няколко седмици увреждането на невроните не е възможно да се предотврати и ако стресът продължи повече от месец, рискът от предизвикване на пълно унищожаване на клетките се увеличава. Токсичните хора не просто въздействат отрицателно на нервите ни, те буквално изяждат мозъка.


Пасивно-агресивен партньор - как го разпознаваме и как се справяме


Уменията за управление на стреса и способността да поддържаме емоциите под контрол ще ни помогнат да се справим с негативното. Важно е да можем да разпознаваме врага или поне деветте най-отличителни типа.

Доносникът

Удоволствие е това, което получават клеветниците, когато обсъждат нещастията на другите хора или просто лошите новини. Да, понякога е интересно да се говори за професионалния провал на колега или за провала на приятел, който ни дразни от време на време. Но да живеем в ритъм на постоянно злословене означава да се обречем, в най-добрия случай, на стагнация, а в най-лошия - на деградация.

Като правило, съсредоточавайки се върху лошите преживявания на околните, клюките повишават собственото ни самочувствие, но този подход е илюзорен и опасен за собствения мироглед на токсичните хора. Експерти по положителна психология всячески напомнят, че трябва да се съсредоточим върху това как да постигнем целите си, вместо да си губим времето, разисквайки провалите на другите. Неслучайно Елинор Рузвелт казва: “Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората.”

Жертвата

Отначало им съчувстваме, после се опитваме да помогнем, но с времето започваме да осъзнаваме, че техните проблеми са безкрайни. Самите “страдащи” дори не искат трудностите им да приключат, защото именно те правят живота им по-интересен и пъстър. По правило жертвите старателно избягват всякаква лична отговорност и винаги виждат света в черно и бяло, без никакви нюанси. Собственият им образ им напомня за героите от известни драми и романи, затова всяка житейска ситуация за тях е повод да напишат поредния сценарий за следващия сърцераздирателен епизод от тяхното съществуване. “Болката е неизбежна. Страданието е въпрос на избор”, пише японският писател Харуки Мураками в своята книга “За какво говоря, когато говоря за бягането”. Но жертвата избира и ще продължи да избира страданието всеки път.


Истории от живота: травмите в детството бележат целия ни живот


Критикът

Никой от нас не е идеален и често разчитаме на обективна оценка или честно мнение на приятели. Но ако човек постоянно критикува всичките ни действия, то това е повод да се замислим.

“Критикът ще открие грешки в почти всичко, което правите, и при първа възможност ще посочи вашите кусури. Нещо повече - той няма да се опита да ви помогне и да ви подаде ръка, а ще ви обвини с цел да предизвика чувство на вина. Според тях проблемът се корени в самите вас, а не във вашето конкретно поведение за дадената ситуация”, обяснява психотерапевтът Аманда Стимен. В същото време, самите критици имат доста ниско ниво на самочувствие, което се стремят да компенсират, търсейки и обсъждайки недостатъците на околните.

Eгоцентрикът

Той постоянно държи всички на разстояние, като не вижда необходимост да създава някаква емоционална връзка с околните. За него хората са просто инструмент за повишаване на собствената си самооценка. Разпознаването на такъв тип токсичен човек не е толкова трудно: достатъчно е по съвсем лесен емпиричен начин да изчислим колко време от разговора се отделя за него и за нас.

Манипулаторът

Той отнема време, енергия и ресурси, като не отчита личните ни нужди. Но ние изобщо не го забелязваме, защото манипулаторите не действат агресивно, а с определен чар. “Може компанията на такива хора да ви се струва отлична. Когато му е угодно, манипулаторът ще ви даде възможност да се почувствате обичани и дори безценни. Но когато не се нуждаят от това, те бързо ще ви внедрят усещане за безполезност - коментира психологът Райън Кели.

Газлайтинг

В съвременната психология това е термин за опасна манипулативна техника, при която определени хора карат своите “жертви” да се съмняват в собственото си чувство за реалност. Този феномен се приравнява с психологическо насилие. “Представителите на газлайтинга могат откровено да лъжат и да отричат очевидното”, казва Аманда Щимен. “Думите им са напълно несъвместими с действията, те умишлено ви объркват, карат ви да мислите за проблем, който не съществува, и на всичкото отгоре създават други беди за вас.”


Помощ: ДЕЖАВЮ или какво точно се случва, когато изпитваме това чувство


 Човекът Ураган

Те се отличават с нерационално поведение, проектиране на чувства към първия срещнат човек, лесно могат да ни обвинят във всичките си проблеми. Всъщност тези хора използват другите като дренажна дупка за своите емоции. Истерията е тяхна запазена марка и трудно контролират емоциите си. Да избегнем общуването с тях не е толкова просто. Най-често в разговор изведнъж ще се почувстваме реалния източник на техните нещастия. И ще се укорим за това - а на тях точно това им е необходимо.

Съдията

Напомня малко на Критика, но с тази разлика, че внимателно изчилсява всичките ни победи и поражения. Списъкът с последните е особено важен, така че при всяка победа, която извоюваме, Съдията ще се втурне да ни напомня за пропуските в миналото. “Те винаги следят резултата, като в тяхното съзнание вие никога няма да получите достатъчен брой точки, за да спечелите”, обяснява психотерапевтът Шери Майерс. “Те бурно защитават настоящата си гледна точка и отказват да поемат отговорност за миналите си действия. В техните очи, вие никога няма да успеете да уцелите десетката. Сами ще повярвате, че сте безнадеждни и нямате шанс за успех. Но това изобщо не е така.”


LOCKDOWN: в търсене на смисъла, а не на щастието


Старият приятел

Много хора мечтаят за вечен верен приятел, но реалността е далеч от детските мечти. В нашия живот за известно време се появяват различни хора, с които се сприятеляваме много бързо и установяваме дълбока дружба, но в един момент отношенията се изхабяват, остаряват. “Ако усетите, че ваш приятел твърде често ви натоварва с проблемите си, не намира за смущаващо и некоректно да говори само за себе си, е критичен и негативен към вас, то тогава е време да преосмислите взаимоотношенията си с този човек” - съветва психотерапевтът Кърт Смит.

Операция "Неутрализация"

Токсичните хора са в състояние да ни подлудят с непредвидимите си действия и ирационално поведение. Струва ни се, че не сме в състояние да контролираме хаоса - и до някаква степен това е вярно. Но правилна стратегия има.

Нека се опитаме да се дистанцираме емоционално. Общуването и взаимодействието с токсични хора прилича на правене на научни изследвания. Не трябва да реагираме на емоционалния хаос, който те произвеждат - нека слушаме само фактите и игнорираме всякакви оценъчни съждения. “Поддържането на емоционална дистанция изисква осъзнаване. Малко вероятно е да успеете да напуснете манипулатора, ако не осъзнаете как работи. Често ще се окажете в ситуации, в които ще е необходимо да преосмислите и дори драстично да промените плана за действие”, казва Травис Брадъри, автор на книгата “Емоционална интелигентност 2.0”.


Как да разпознаем свръхталантливата жена?


Основното нещо, което трябва да помним при общуване с токсични хора е да не очакваме да спечелим в тяхната игра. Ако идентифицираме токсичен човек в социалната ни среда, е необходимо да преценим в кой момент можем да се примирим със случващото се и в кой момент има смисъл да се борим. Осъзнавайки подсъзнателните цели на събеседника ни, ще можем да зададем някакви граници. Но е много по-добре да го направим предварително, в противен случай ще се окажем въвлечени в безкрайни трудни разговори, които дори и при правилното ниво на осъзнаване на цялата ситуация, могат да повлияят негативно на настроението и мирогледа ни. Поставянето на граници ще ни помогне съзнателно да решим как и кога да общуваме с токсичен човек и съответно да контролираме по-голямата част от емоционалното разстройство, което идва с нашия ирационален събеседник.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.