Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 11.10 - 17.10

Траурът: етапи, продължителност, как да се справим с него?

Траурът е нормален процес, произтичащ от окончателна загуба на човек, любовно съкрушение и други тежки за душата случвания. Каква е средната продължителност и какви са етапите? Как да го преодолеем по най-добрия възможен начин? Предлагаме съветите на Алин Нативел Ид Хаму, психолог

Health преди 2 години

Значение: какво наричаме траур?

Траурът е един интрапсихичен процес (който не се помни, защото наличният спомен е твърде болезнен), понякога поведенчески, когнитивен и социо-културен вследствие на окончателната загуба на човек (поради смърт) или друга подобна ситуация - разочарование, развод, загуба на работа или дори на определен предмет. Така го определя Алин Нативел Ид Хаму, клиничен психолог. “Опечаленият човек е зашеметен от куп емоции като страх, вина, гняв, тъга, чувство за несправедливост, раздразнение, дори отвращение и вследствие на това реакциите, предизвикани от акумулираните емоции, може да доведе до поведенчески проблеми и отклонения. Целта ни в преживяването на траура е да успеем да продължим да живеем и да приемем тази окончателна и безвъзвратна загуба.“ Често говорим за траур в случай на починал близък. От друга страна траурът не се отнася само до смъртта, но и до друг вид раздяла - развод, уволнение, пенсиониране, загуба на домашен любимец, напускане на жилище. Понятието “траур“ е въведено през 1917 г. от известния психоаналитик Зигмунд Фройд. След това Елизабет Кюблер-Рос, американски психиатър, специализирал в областта на палеативното лечение (грижи за терминално болни пациенти) и това, че става многократно свидетел на края на човешкия живот, я кара да идентифицира етапите на скръб, през които преминава човек, губещ близък.

Седемте етапа

Генерално траурът може да се раздели на повече и на по-малко етапи. Според някои експерти могат да бъдат 5, според други 7. Продължителността на всеки един от тези “нормални и правдиви“ етапи общо взето е индивидуална. “Те дават опорните точки, които структурират едно по-добро преживяване на траура и стабилизирането на състоянието във всеки аспект от загубата. Да се премине през тези етапи е най-естествения и нормален път за нас, в който да разберем какво чувстваме и да се отърсим.“

1. Шок: този етап обикновено е кратък, но би могъл да трае по-дълго при някои хора. Става дума за един вид удивление при узнаването на лошата новина.

2. Отрицанието: отказ да повярваме/ видим/ чуем/ разберем/ загубата, което често се изразява в различни варианти на оспорване и отричане на информацията.

3. Гневът и уговарянето: агресивно поведение, насочено към нас самите или обкръжението ни, последвано от т.нар. “магически мисли“ като например “ако направя това, той ще се върне“.

4. Тъгата: обзема ни чувство на отчаяност и емоционален срив.

5. “Оставката“: този етап се характеризира с изоставянето на борбата и отказа като способи и през надеждата преоткриваме живота си, какъвто е бил преди, въпреки загубата. Този етап все ще е вид проекция на скърбящия. Живее в настоящето, “ден за ден“ и се опитва да приеме нещо невъзвратимо.

6. Приемането: тук вече може да се каже, че приемането на загубата съществува реално и скърбящият вече има обективен поглед върху случилото се. На този етап човек си прави равносметка за хубавите и лошите моменти, вече сам може да се постави в бъдещето и да се почувства по-добре психически.

7. Възстановяване: когато вече реконструираме ритъма си, реорганизираме живота си по начин, адаптиран към загубата, като същевременно го съобразяваме с обществените изисквания, тези на околната среда и на нашите лични. И така просто продължаваме да живеем.

Каква е продължителността на траура?

Продължителността зависи от различни променливи - обекта на загубата, контекстът, психологическото състояние. Няма нито норма, нито определени граници. Всеки преминава през траура със собствено темпо и начин. “Официалните данни посочват период от 12 месеца за пълно преодоляване на траура при възрастни и 6 месеца при деца. И все пак тук няма нищо линеарно: изразяването на колебливи емоции и периодическите спадове са възможни. Няма нищо страшно. Определянето на продължителността на траура е просто един елемент, който подсигурява и успокоява хората. Това ни позволява да разберем, че това, което изживяваме е напълно нормално“, казва експертът.


Помощ: загубих любим човек


Труден или патологичен траур?

В по-особените случаи траурът може да бъде класифициран според продължителността и своята интензивност като тежък или т.нар. “осакатяващ“. “Един по-трудно преминаващ траур представлява трудност да се определи нуждата от поставяне на диагноза депресия или е нормално протичащ траур. Често това може да бъде видимо в бруталния, неочакван или насилствен начин за справяне със загубата (опит за самоубийство или убийство, поведение, водещо до административни или законови наказания) или в случаи на загуба на дългогодишен спътник в живота или дете,“ обяснява Алин. “Някои здравни експерти говорят за “патологичен траур“, но аз не съм съгласна с такова негативно натоварване на този сложен психологически процес като траура. И все пак в клиничните среди трудният траур е признат за болест.“ Травмиращите събития, загубите, разделите с миналото и страхът от смъртта са част от личната история на човек - в случая на скърбящия човек. Всички тези елементи могат да усложнят и удължат траура, но заедно с това да обяснят някои реакции и отличителните черти на характера по време на траур: нивото на враждебност към останалите, липса на самочувствие, тенденция да се създават връзки въз основа на страха и др.

Как да преодолеем траура?

“Съществуват варианти за преодоляване и преминаване през траура по-олекотено, без да се чувстваме блокирали в болката и страданието си.“
● Позволете си да искате помощ и подкрепа - било то от близък или професионалист като психолог, психиатър, софролог, хипнотерапевт. Би било добре да се намерят двама или трима души, наречени “ресурси“, които слушат активно и са в зоната ви на комфорт, където няма да бъдете съдени.
● Не крийте емоциите си. Слушайте се и взимайте предвид нуждата си от изразяване и на негативните емоции. Да плачете, да останете сами, да не излизате навън. Такова затваряне за известно време би могло да бъде здравословно и да допринесе за преминаването по-нататък в преодоляването.
● Създайте си ритуали, според вида на загубата. Това да си позволите да мислите за загубеното, например да празнувате рождения ден на починалия.
● Търсете приятни занимания и им се наслаждавайте без вина.
● Бъдете внимателни с консумацията на алкохол, медикаменти, наркотици и други.
● В работата - дайте си сметка за емоционалното състояние. Ако трябва регулирайте взимането на твърде важни решения, твърде амбициозните предизвикателства. Понякога е необходимо големите проекти да се спрат за малко.
● Описвайте преминаването си през траура в дневник. Пуснете си или композирайте музика, нарисувайте картина. Така наречената арт-терапия може да бъде много полезна в такива случаи. 

More from View Sofia

Тя интервюира Него: оптимистичен наръчник за щастлив брак от Ивет и Бенджамин Кинг

Love преди 2 години

Противно на общоприетото схващане, децата могат да донесат щастие в брака. Ивет Кинг интервюира повече от сладко съпруга си от 12 години - Бенджамин Кинг по покана на Vogue. Следва наистина приятна и полезна история от първо лице, многествено число за меда и жилото на брака. Изводите - малкото е повече, няма начин да няма начин, увереността е половината от успеха и пр. Четем >>> 

Земетресението в Турция: 2200 жертви, хиляди ранени, разтърсващи снимки и видеа

Health преди 1 година

Турция и Сирия бяха ударени от две силни земетресения рано тази сутрин и по-късно на обяд. Кошмарното бедствие причини най-малко 1900 жертви, над 2800 са напълно разрушенит сгради, десетки хиляди хора са ранени. Земята нанесе съкрушителен удар върху нас, хората   

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.